Onderzoek Schildersklussen

Onderzoek: Vrouwen besteden verfklussen liever uit

maandag 17 mei 2021

Muren sauzen meest gehate verfklus 

Een likje verf doet vaak wonderen. Toch komt er een hoop kijken bij een schilderklus. Denk aan het aanschaffen van gereedschap, het afplakken van de kleinste details, de laag grondverf die er eerst opgeknald moet worden en dan kan het schilderen pas écht beginnen. Redenen genoeg om het lekker uit te besteden. Wij deden onderzoek naar het doe-het-zelf-schilderen (of besteed-het-uit-schilderen) van Nederlanders. 

De binnenkant van je woning kun je bijna dromen. Om het toch nog een beetje spannend te houden werd de woning volledig Pinterestproof gemaakt. Er waren volop ritjes naar de bouwmarkt, het tuincentrum en het milieubrengstation. De behoefte aan iets nieuws is ook ons niet ontgaan. Sterker nog: in 2020 maakten we een verdubbeling mee van het aantal aanvragen in schilderklussen. Zo zijn er bijna twee keer zoveel trappen, kozijnen en gevels voorzien van een nieuw kleurtje of printje!

 

De vervelendste verfklussen

“Onze schilders hebben in 2020 heel wat vierkante meters geschilderd,” zegt Arthur de Leeuw, oprichter van Zoofy, “blijkbaar zien mensen als een berg op tegen het aanbrengen van een nieuwe laag verf op de muur. Er was namelijk een verdubbeling in het aantal aanvragen voor het sauzen van muren in vergelijking met vorig jaar. Daarmee kwam deze klus bij ons op nummer 1 te staan. Begrijpelijk, want als je een nieuwe kleur in je hoofd hebt wil je die nog liever vandaag dan morgen op de muur hebben. Gelukkig namen onze vakmannen deze tijdrovende klus graag uit handen.”

 

Op de tweede plek van de meest uitbestede klussen staat het schilderen van het kozijn. De top drie wordt afgesloten met het schilderen van de gevel. Ook de schilder per uur (voor al het grote en kleine schilderwerk) was erg populair dit jaar. Wanneer we kijken naar het verschil tussen 2019 en 2020 zien we een stijging van 13%. Ondanks dat er meer tijd is om zelf aan de slag te gaan, is het klaarblijkelijk toch wel zo makkelijk om iemand in te huren. 

 

Meer vrouwen besteden het klussen uit

Wie besteedt het verven liever uit aan een echte pro? Zowel mannen als vrouwen houden zich liever niet bezig met het schilderen binnen de lijntjes. Uit ons onderzoek blijkt dat 52% van de vrouwen en 48% van de mannen liever een schilder inhuurt. Op het oog een klein verschil dus. Maar wie de klusbroek aan heeft verschilt ook weer per provincie. Over het algemeen is de verdeling in Nederland lekker 50/50. Alleen in Zeeland, Gelderland en Noord-Holland worden de klusmannen vooral door vrouwen ingeschakeld. 

 

Randstedelingen komen minder goed uit de verf

Gelukkig hebben we een lokale dekking zodat iedereen kan genieten van mooi schilderwerk. Onze schilders mochten het meest genieten van de Randstad. Zo werden de meeste verfklussen opgepakt in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Opvallend is dat er in Enschede de meeste doe-het-zelvers wonen, want hier pakken ze liever zelf de kwast erbij.

schilderklussen overzicht