Zoek hier je klusje

4 manieren om van insecten in je huis af te komen

woensdag 10 augustus 2022

4 tips bij het voorkomen van insecten

Heb je last van ongewenste gasten in je huis? Insecten kunnen niet alleen griezelig zijn, ze kunnen ook voor een onhygiënische omgeving zorgen. Bijen en wespen kunnen bovendien pijnvolle beten opleveren, terwijl muggen, vliegen en vlooien ziektes kunnen meedragen. Tijd om je huis insectenvrij te maken dus! Hier geven we je 4 handige en praktische tips die er meteen voor zorgen dat je minder beestje is je huis hebt.

1. Ruim je huis op

Om ervoor te zorgen dat insecten zich niet thuis gaan voelen in je woning, moet je hun voedingsbron verwijderen. Dit houdt in dat je geen eten buiten de kast moet bewaren en geen open water hebt staan. Zonder voedingsbron valt er namelijk niet zo veel te halen voor de meeste insecten.

Vergeet ook het voer van je kat of hond niet. Na de maaltijd van je huisdier is het verstandig om de brokjes weg te stoppen in een luchtdichte container. Zorg daarnaast dat etensresten zoals kruimels ook niet rondgespreid liggen.

Ook rommeligheid is aantrekkelijk voor insecten. Ze kunnen een nestje bouwen in die hoop kleding in de hoek, of gaan nestelen in een oude stapel kranten. Op deze manier zouden insecten zich ontzettend snel kunnen voortplanten.

2. Installeer horren

Frisse lucht is belangrijk in elk huis. Vooral bij warm weer kan een briesje heerlijk zijn. Het raam openzetten brengt echter risico’s met zich mee. Voordat je het weet word je de hele nacht geteisterd door muggen. En laat de zomer nou precies het favoriete seizoen van insecten zijn.

Om het raam open te zetten zonder last van insecten te hebben, is een hor een geweldige oplossing. Deze zorgen ervoor dat niets binnen kan komen wat niet welkom is. Ook kun je wanneer je wilt gerust het raam of de deur openzetten. Horren op maat zijn de beste keuze, gezien beestjes dan geen enkele kans hebben om langs het gaas te glippen.

Je huis laten doorluchten betekent ook nog dat vochtigheid sneller verdwijnt. Denk aan je keuken of badkamer. Hierdoor kunnen insecten ook nog eens niet worden aangetrokken door water.

3. Zorg dat je vuilnis opgeborgen is

Iemand zijn zooi, de ander zijn prooi. Dit is zeker waar voor de prullenbak in je huis. Insecten zijn dol op de geur van rottende etensresten, en kunnen het van grote afstand ruiken. Om te voorkomen dat dit een hangplek voor insecten wordt, is het dus belangrijk om je vuilnis goed weg te bergen.

Zorg ervoor dat prullenbakken met etensresten een deksel hebben. Idealiter leeg je de prullenbak ook elke dag. Als je buiten een vuilnisbak hebt staan, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze zo luchtdicht mogelijk is. Zelfs het kleinste gaatje kan insecten binnenlaten, waardoor er een nest kan ontstaan.

4. Houd je tuin netjes

De staat van je tuin kan een grote invloed hebben op de overlast die je door muggen ervaart. Muggen houden bijvoorbeeld van water. Zorg ervoor dat je na een regenbui water in emmers of ander holle objecten verwijdert. Ook natte bladeren kunnen in de herfst een goede woning zijn voor verschillende soorten insecten.

Heb je geen tuin? Kijk dan of er een goot dicht bij je ramen of deur is die de bron kan zijn van insecten. Door deze regelmatig te controleren voor verstoppingen kan er zich geen nest ontwikkelen. Nogmaals, veel insecten hebben een waterbron nodig om zich voort te planten. Elke soort bron van water dicht bij een ingang van je woning kan er dus voor zorgen dat je veel last krijgt van ongedierte.