Zoek hier je klusje
Ongediertebestrijding

Veel voorkomende ongedierte en hoe ze te bestrijden

maandag 19 april 2021

Een kever, wesp of muis kan in een natuurdocumentaire nog wel interessant zijn, maar toch wil je ze liever niet in je huis. Hoe schattig een muisje ook kan zijn, zo gauw hij z'n intrek in je woning heeft genomen, heb je stomweg last van ongedierte. En ongedierte, daar leven wij mensen nou eenmaal niet graag mee samen. We vinden deze dieren vies, hinderlijk en soms zijn ze zelfs gevaarlijk voor onze gezondheid. Hoog tijd om een ongediertebestrijder in te schakelen dus. Maar welke soorten ongedierten vinden hun weg eigenlijk naar onze warme huizen? En vooral, hoe kun je ze het beste bestrijden?

Veel voorkomende soorten ongediertes in Nederland

1. Muizen

Op nummer een van overlast veroorzakende dieren staat de muis. Muizen hebben de onhebbelijke gewoonte op alles te knagen wat ze maar tegenkomen, dus bijvoorbeeld ook aan isolatiemateriaal of -nog erger- stroomkabels. Menige kortsluiting is ontstaan door muizen en omdat muizen een voorkeur hebben voor oudere huizen, is brand als gevolg daarvan geen ondenkbare situatie. Daarnaast kunnen muizen door hun uitwerpselen ziektes als salmonella en ziekte van Weil overbrengen. Zorg er dus voor dat je voedsel afgesloten bewaart en dat muizen niet bij je afval kunnen komen. Daarnaast is het zaak alle gaten van 0,6 centimeter en groter dicht te maken, want gaten van dat formaat zijn als open deuren voor de muis. Zorg er verder voor dat bomen en struiken je huis niet raken, want dit zijn uitstekende weggetjes voor muizen om in je huis terecht te komen. Mocht je ondanks dat toch te maken krijgen met een toename in het aantal muizen, dan is het tijd aan ongediertebestrijding voor muizen te gaan denken.

Veel voorkomende ongedierte muizen

2. Bedwantsen

Zoals de naam al doet vermoeden: de bedwants leeft het liefste in en om je bed. Bedwantsen hebben het bloed van zoogdieren nodig om zich te kunnen voeden. Ze steken met hun snuit de mens, waarna het beestje het bloed opzuigt. Bedwantsen zijn van origine tropische dieren, maar tegenwoordig komen deze insecten overal ter wereld voor. Hoewel de bedwants tot voor kort nog zelden in Nederland werd gezien, komen ze steeds meer voor, omdat we steeds meer reizen. De bedwants is een taaie rakker. Hij kan maanden zonder voedsel, ze planten zich razendsnel voort en als je eenmaal last hebt van bedwantsen, kun je eigenlijk niet anders dan een ongediertebestrijder in de arm nemen bij bedwantsenbestijding. De hele omgeving waar de bedwantsen zijn aangetroffen zal behandeld moeten worden, omdat eitjes en nimfen van deze beestjes vaak al in de ruimte aanwezig zijn. Als deze niet gedood worden, zullen deze uiteindelijk zorgen voor het opnieuw ontstaan van de plaag.

bedwantsen

3. Mieren

Mieren worden verhalen gezien als harde werkers, maar als ze op een gegeven moment je keuken in komen marcheren zijn ze ineens heel wat minder sprookjesachtig. Ze worden aangetrokken door alles wat maar eetbaar is en klimmen daar rustig voor naar het hoogste keukenkastje Daarnaast kunnen de nesten van deze insecten zo groot worden dat ze in de tuin voor verzakkingen kunnen zorgen. 
Je kunt zelf al een hoop voorkomen als je je voedsel afgesloten bewaart, geen etensresten laat slingeren en zorgt dat de beestjes niet bij je afval kunnen komen. Ook is het verstandig gaten in je spouwmuren te dichten, zodat ze daar niet hun intrek in kunnen nemen. Als de ze desondanks toch jouw huis en tuin gekozen hebben om zich in te vestigen, kun je ze proberen te bestrijden door bijvoorbeeld mierenlokdoosjes te gebruiken. Deze doosjes ruiken heerlijk voor mieren, maar bevatten een gif. Doordat ze het gif meenemen naar hun nest, zullen ook de andere dieren sterven. Als je liever een meer natuurlijke manier gebruikt, zou je ervoor kunnen kiezen water met azijn rondom de nesten te gieten. Als dit alles niet afdoende is, kun je uiteraard kiezen voor professionele ongediertebestrijding van mieren.

mieren veel voorkomende ongedierte

4. Boktorren

De boktor is de laatste die we in dit rijtje bespreken. Het is een langwerpige kever, met lange voelsprieten en vaak een gekleurd schild. De kever zelf is niet schadelijk, maar de larven van de tor zijn dat des te meer. Bijna alle boktorlarven leven van hout, dood of levend. Ze hebben een enorme knaagzucht en komen vaak in grote aantallen voor, waardoor ze in korte tijd hele houten constructies kapot kunnen knagen. Dit is geen probleem als het een dode boom betreft, maar als het om je houten meubels of, erger, om je houten dankspanten gaat, dan heb je een probleem. Boktorren zijn lastig zelf te bestrijden. Omdat de larven er wel tien jaar over doen om volwassen te worden, is het vaak moeilijk te zien dat je te maken hebt met een boktorrenplaag. Gaatjes in het hout kunnen een aanwijzing zijn, zeker als er bij deze gaatjes boorhout ligt: een fijn houtpoeder, dat de beestjes achterlaten wanneer ze door het hout boren. Om deze insecten goed te bestrijden moet je de kevers, de larves en de eitjes bestrijden. Zaak voor een professional dus, zeker als je bedenkt dat bij een flinke plaag zelfs instortingsgevaar dreigt.

 

5. Wespen

Hoewel wespen nuttige beesten zijn, hebben we geen zin om ons leefgebied te moeten delen met de zwart-gele limonade- of Duitse wesp. Vooral in de zomer, wanneer het voedsel schaars wordt voor de wespen, gaan ze op zoek naar eten, wat ze hopen te vinden bij onze barbecues en ijsjes. Je kunt proberen de wespen weg te lokken door op een afgelegen plek in je tuin een wespenval te plaatsen. Het beste is een val die de wespen niet doodt, maar alleen weglokt bij jouw eten en drinken. Ook kun je jezelf en je omgeving onaantrekkelijk maken voor wespen, door gebruik te maken van geuren die zij onaangenaam vinden. Wespen houden niet van kruidnagel, azijn of de geur van verbrande koffie.
Helemaal vervelend wordt het echter wanneer de dieren een wespennest gemaakt hebben in of bij het huis. In zo'n geval moet je absoluut niet zelf gaan stunten, maar doe je er verstandig aan een goede wespenbestrijder in de arm te nemen die het wespennest op een veilige manier voor je kan verwijderen. Bekijk hier de kosten voor wespennest verwijderen.

wespen

Regel je ongediertebestrijder bij Zoofy

Plaagdieren en de mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We zullen met ze moeten leren leven, hoe vervelend we de beestjes ook soms vinden. Gelukkig is er in veel gevallen een goede oplossing om van ongedierte af te komen. Boek een ongediertebestrijder direct via Zoofy.