Zoek hier je klusje
Klusjesman Schoonmaak

3 tips voor het onderhouden buitenzonwering

maandag 25 april 2022

Drie tips voor het onderhouden van je buitenzonwering

Als je voor buiten mooie zonwering hebt aangeschaft wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Om zonwering lang mooi te houden, is het slim om het geregeld te onderhouden. Zo gaat de kwaliteit niet te snel achteruit en kun je nog lang van je aankoopt genieten. We geven in dit artikel drie tips voor het onderhouden van je buitenzonwering.

3 tips zonwering buiten onderhoud

1: Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen

Regelmatig schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van buitenzonwering. De meeste buitenzonwering hebben een doek. Dat doek kun je eenvoudig schoonmaken. Als je dat gaat doen, gebruik dan wel de juiste schoonmaakmiddelen.

Vaak is een zonnescherm of doek van een pergola zonwering voorzien van een speciale laag, om water en vuil af te stoten. Op het moment dat je die geïmpregneerde laag schoon gaat maken met bijtende middelen, beschadig je en verminder je de werking van de laag. Gebruik dus geen agressieve schoonmaakmiddelen en boen niet te hard. Probeer het allereerst met water en als je schoonmaakmiddel gebruikt, kies voor een natuurlijke zeep en een zachte borstel.

2: Let op weersomstandigheden

De weersomstandigheden hebben op meerdere manieren invloed op de staat van jouw zonwering. Het spreekt natuurlijk voor zich dat het verstandig is om de buitenzonwering of het zonnescherm in te klappen als het hard gaat waaien. Bij storm kan de wind onder het scherm slaan en beschadigen. Houd het weerbericht dus in de gaten en zorg dat het scherm is ingeklapt als het gaat stormen.

Ook bij regen is het verstandig om op te letten. In principe is het geen probleem als de zonwering of het zonnescherm nat wordt, maar toch is het beter om het te voorkomen. Mocht het toch nat worden, zorg er dan voor dat het weer volledig droog is voordat je de zonwering inklapt. Maak het desnoods zelf droog. Als het nat wordt en nat blijft kan er namelijk schimmel ontstaan en dan ben je verder van huis.

Naast de wind en de regen kan het ook van belang zijn om rekening te houden met de zon. Zeker als je het scherm schoon wilt maken. Als je het namelijk schoon gaat maken in de felle zon kan het scherm te snel opdrogen en ontstaan er mogelijk vlekken.

3: Ga tijdig voor groot onderhoud

Heb je de buitenzonwering inmiddels al een tijdje? Dan kan het geen kwaad de buitenzonwering extra aandacht te geven. Het doek zou je op den duur bijvoorbeeld opnieuw kunnen laten impregneren. Dan is het weer goed bestand tegen water en vuil. Ook zou je de bewegende delen van je zonwering (als die er zijn) af en toe kunnen laten smeren.