Zoek hier je klusje
slimme thermostaat

De thermostaat is slim en mag gezien worden

zondag 17 oktober 2021

De thermostaat van de verwarming is veel meer dan een aan- en uitknop voor de CV-ketel. Omdat het de verwarming aanstuurt, heeft het een prominente plek in de huiskamer. Het was gebruikelijk dat je bij binnenkomst meteen de temperatuur ging instellen om het behaaglijk te krijgen.

Slimme thermostaat

Thermostaten zijn zelflerend

Sinds de komst van slimme thermostaten is het constant aan- en uitzetten en het regelen van de temperatuur niet meer nodig. Er zijn zelflerende thermostaten die op basis van woongedrag de temperatuur aanpassen. Het zorgt voor een energiezuinig gebruik zonder te moeten inboeten in comfort. In plaats van de zelflerende module kun je ook vrij precies de gewenste temperatuur voor de gehele week instellen. Met de smartphone kun je op ieder moment de instelling veranderen zonder deze te verwijderen.

Ruim aanbod van thermostaten

De meest bekende merken zijn Honeywell, Intergas, Google, Remeha en nefit thermostaten. Ze zijn modulerend en werken met OpenTherm communicatie. Dit betekent een gelijkmatige regeling van de temperatuur waarbij er geen sprake is van een aan en uit zetten van de verwarming. Dit levert niet alleen een bijdrage aan het comfort, maar is ook energiezuiniger. Er zijn thermostaten die zelflerend zijn, werken op WIFI zodat ze op afstand bedienbaar zijn met een app of zelfs werken op basis van geofencing. Alle thermostaten zijn instelbaar per tijdseenheid. De temperatuur kan per dag, week of weekend worden ingesteld.

Verschillen in prijs en design

Er zijn wel verschillen in prijs en vormgeving. De prijs van een slimme thermostaat ligt tussen de 200 en 400 euro. Een klokthermostaat kost gemiddeld 150 tot 300 euro. De kamerthermostaat blijft de goedkoopste optie. In design valt de Google thermostaat op. De Nest thermostaat is al enige tijd verkrijgbaar en kent al zijn derde generatie. De vormgeving is echter onveranderd. De ronde thermostaat is in de kleurtinten wit, zwart en koper verkrijgbaar of in een roestvrijstaal uitvoering. Het Apple-design spreekt veel mensen aan en indien gewenst kan de thermostaat ook op een standaard worden gezet.