Muizen in huis? Zo krijg je ze weg!
woensdag 10 juni 2020
Muizen in huis, wat nu?
Don't be fooled by their cute and fuzzy faces: Muizen in huis is iets wat je absoluut niet wil. Een veldmuis in een park rond zien scharrelen in het park is één ding, maar wanneer deze indringers in jouw paleisje op je mooie meubels kauwen, uitwerpselen achterlaten of aan je elektrische bedrading gaan knagen, wordt het een different kind of cookie, eh? Om nog maar te zwijgen over de vele ziekten die deze harige vriendjes met zich meebrengen. Bovendien zijn muizen slim, vindingrijk en - als ze eenmaal in je huis zitten- , uiterst moeilijk te bestrijden. Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten. Fantastisch voor hun natuurlijk, maar frustrerend en onhygiënisch voor jo. In dit blog volgen muizen bestrijden tips, zodat je die harige vriendjes kunt verbannen naar de eeuwige knaagvelden. Toch wat professionele hulp nodig?
Muizen in huis herkennen: First mice problems
Muizen zijn een soort vierpotige ninja's die uiterst vluchtig door je huis heen schieten en zich liever niet aan jou vertonen. Dat betekent dat wanneer jij op het punt komt dat je een zo'n vierpotige ninja weg ziet schieten, je vaak een potentieel knaagdierprobleem hebt. Wanneer je een muis in huis ziet, kun je er vanuit gaan dat je ergens een nest hebt zitten. In je muren, op zolder, de garage of waar dan ook. Muizen in huis herkennen is daarom noodzaak.
Muizen bestrijden - het plan de campagne
Muizen in huis komt vaak voor. Echter beseffen de meeste mensen niet eens dat ze muizen in huis hebben. Wanneer je veel hagelslag door het huis tegenkomt, is het tijd om je huisgenoot hierop aan te spreken, of je zorgen te gaan maken. Hoewel het misschien verleidelijk is om de muizenkeutels op te vegen en weer verder te gaan met business as usual, doe je er goed aan om extra veiligheidsmaatregelen te nemen wanneer je deze schattige hagelslag keutels opruimt. Handschoenen dragen, het gebied desinfecteren en het weggooien van aangetast voedsel is hierbij geen overbodige luxe. Juist de ontlasting kan zorgen voor de verspreiding van ziektes. En dat wil je, uiteraard voorkomen.
Muizen in huis kan je verder herkennen doordat je voedselverpakkingen tegenkomt waarop gekauwd lijkt. Of wanneer je stukjes van je muur op de grond aantreft, waar de muizen zich mogelijk doorheen hebben geknaagd. En nog zo één in het rijtje voor muizen in huis herkennen: krasgeluiden in je muren of op zolder, of de tippelende geluiden van piepkleine ninjavoetjes 's nachts. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, je kunt ook ophopingen tegenkomen van lichaamsvet, vuil en urine die zich ophopen tot kleine heuveltjes. En ja, deze ruiken niet best.
Een of meerdere van deze signalen beteken dat je mogelijk een potentiële muizenplaag in huis hebt. Het goede nieuws wanneer je de muizen in huis herkent: het is eenvoudig om van muizen af te komen. Het slechte nieuws is dat het veel werk is en veel geld kan kosten.
Muizen bestrijden in huis
Wil je muizen bestrijden in huis? Begin dan met je huis muis-proof te maken. Het zal niet gemakkelijk zijn om van muizen af te komen. Muizen vinden jouw paleisje gezellig, omdat er eten is omdat het voor hun gemakkelijk is om binnen te komen. Het verrast je wellicht: maar in tegenstelling tot wat je ziet in tekenfilms als Tom & Jerry ziet, hebben muizen geen gapend gat in de vorm van een halve maan nodig om jouw poezelige huisje binnen te komen. Zoals alleen echte bekwame ninja's dat kunnen, wurmen ze zich door kleine scheurtjes, gaatjes en kiertjes die kleiner zijn dan de omtrek van je pink. Een huismuis kan zijn ieniemienie lichaampje al door een een spleet van een halve centimeter wurmen.
De eerste stap in muizen bestrijden in huis, is dan ook om de buitenkant van je huis te inspecteren op mogelijke plekken waar de ninja's zich als slangen doorheen kunnen persen. Controleer trappen, de fundering en elk hoekje in huis op mogelijke sluiproutes. Heb je een mogelijke ingang gevonden? Sluit deze plek dan af met gaas. Voor de binnenkant van het huis kun je gebruik maken van staalwol, breeuwen of speciale weringspasta om de gaten te dichten. Onze muizen vrienden zijn bijzonder goede knagers. Ze kunnen praktisch door elk materiaal met hun kleine ninja tandjes heen bijten, behalve door staal. Je zult deze tactiek dus moeten toepassen op elke mogelijke muizen toegangspoort. Dat geldt dus ook voor scheuren en gaten langs het plafond. Ga er vanuit dat deze hardnekkige wezentjes overal in huis binnen kunnen komen.
Wat eten muizen in huis? Alles wat handen ligt. Boodschappen opbergen in ondoorknaagbare bakken is geen overbodige luxe. Verder is het belangrijk dat je je huis schoon houdt, dat wil zeggen: broodkruimels en overboord geslagen etensresten voortaan direct van het aanrecht en/of grond. Zolang je het voedselaanbod niet wegneemt, is de missie muizen in huis bestrijden een kansloze missie.
Plaats muizenvallen in huis
Zoals het spreekwoord luidt: de aanval is de beste verdediging. Wanneer je voor de muizen alle toegangsporten hebt afgesloten is het noodzaak om muizenvallen te plaatsen in huis. Bouw je huis om tot een hindernisbaan der dood. Dit is voor de muizen in huis die het zichzelf al iets te comfortabel hebben gemaakt. Voor onze ninja's zijn dit geen leuke geintjes. Wanneer je muizenvallen in huis gaat plaatsen zijn dit dingen om in je overweging mee te nemen:
Type muizenval:
Muizengif: Muizengif is af te raden. Muizen kunnen namelijk dagen doorlopen met het gif in zich, voordat ze aan een pijnlijke dood sterven. En wanneer ze dan dood gaan op een moeilijk bereikbare plek in huis, zal de ontbindingsgeur van onze muizen ninja's jouw neus absoluut niet strelen. Bovendien is dit type val niet echt diervriendelijk. Als dierenvriend en geen liefhebber van nare luchtjes, doe je er goed aan om te kiezen voor een meer humane muizenval.
Kooitjes: Er zijn ook muizenvallen waarmee je de gedetineerde in het kooitje lokt, waarna er een klapdeurtje dichtvalt en zij vriendelijk kunnen worden verzocht het huis te verlaten. Wanneer je voor dit type muizenval kiest, zorg er dan wel voor dat je de gedetineerde minstens 500 meter verderop loslaat. Anders weet hij je zo weer terug te vinden. Misschien een open deur: maar doe dat dus niet 500 meter verderop bij je buurman in de tuin. Dan verplaats je het probleem. Bevrijdt de muis in kwestie liever in een omgeving waar natuur de overhand heeft. Hoewel het misschien kan aanvoelen als een diervriendelijke daad, jouw muis ziet dit waarschijnlijk niet zo. Zo'n uitzetting is voor de muis in kwestie uiterst stressvol. Een huis kan namelijk niet in elke omgeving overleven. Wellicht neigt je dierenvriend hart dan toch liever naar een snelle dood. Aan jou de keuze.
Lijmvallen / kleefvallen: Kleefvallen hebben een lijmplaat waarin de muis verwikkeld raakt in een doodstrijd die hij onmogelijk kan winnen. Kleefvallen wordt veelal afgeraden, omdat je muis nog leeft en uit angst kan gaan plassen, waardoor de kans op ziekteverspreiding wordt vergroot. Bovendien is het een verschrikkelijk einde voor onze ninja. Vaak kunnen ze, in de lijmlaag verwikkeld nog amper ademhalen en knagen ze uit wanhoop zelfs nog ledematen door in een poging te kunnen ontsnappen. Dit wil je niet.
De ouderwetse muizenval klem: Tom & Jerry is er groot mee geworden. Dit type muizenval belooft jouw ninja snel naar de eeuwige knaagvelden te sturen. Echter is er wel een risico: de val kan namelijk dichtslaan op je vingers bij het scherpzetten. Au. Bovendien is hergebruik van deze klemmen nagenoeg onmogelijk doordat hout lijkvocht opneemt. Iew.
De elektrische muizenval: De naam zegt het al. Jouw ninja zal hierin sterven aan elektrocutie. Een snelle dood en je kunt de muis verwijderen zonder deze te hoeven aanraken.
De beste muizenval in huis is nog altijd de kat. Wanneer er katten bij jou in huis lopen zal de muis zich niet eens vertonen bij jou in huis. Zelfs wanneer je een dikke luie kat neemt die te beroerd is om te jagen. De geut van katten schikt muizen af. Diervriendelijk, efficiënt en ook nog gezellig! Wanneer je voor je poezelige vriend een kattenluikje nodig hebt, kan je bij Zoofy terecht.
Lokaas in de muizenval
Wanneer je de juiste muizenval in huis hebt, heb je alleen nog een muizenlokaas nodig om ze in je val te lokken. Terugkomend op Tom & Jerry is kaas natuurlijk bij uitstek geen verrassende keuze. Maar naast kaas is er een lange lijst die de smaakpupillen van onze muizen ninja's kietelen. Denk aan pindakaas, chocolade, winegums, ahornsiroop en spek. Maar let op, plaats deze lekkernijen niet voordat je alle kieren en gaten in huis eerst hebt afgesloten voor doorgaand ninja verkeer. Anders vererger je het probleem alleen maar.
De locatie van de muizenval
De locatie van de vallen zijn van vitaal belang. Muizen zijn namelijk voorzichtige en slimme wezentjes. Probeer de muizenvallen te plaatsen op plekken waarvan jij denkt da ter veel muizenactiviteit is, zoals achter grote meubels of donkere plekken. Wanneer je geen beet krijgt met je vallen, zul je ze moeten verplaatsen. Muizen vermijden vallen, zeker als deze in een gebied staan waar je eerder vriendjes van hen naar de eeuwige knaagvelden hebt gestuurd. Let wel even op kinderen en huisdieren wanneer je muizenvallen plaatst in huis. Zet ze op plaatsen waar muizen wél, maar kinderen en huisdieren niet komen.
Wanneer schakel je ongediertebestrijding in?
Wanneer al de in dit artikel genoemde stappen geen baat hebben, of wanneer het je niet lukt om alle kieren en gaten te dichten. Vooral in oude woningen kan dit nagenoeg onmogelijk lijken. Bovendien moet je je afvragen of al deze stappen doorlopen om muizen in huis te verjagen je tijd, energie, geld en je gezondheid waard zijn. Er zijn veel sketchy muizenvallen op de markt die slecht werken. Volgens gegevens in onze data zijn de mensen die ongediertebestrijding via Zoofy inschakelen gemiddeld tussen de 70 en 210 euro kwijt. Natuurlijk kunnen we niet in jouw portemonnee kijken, maar je moet je afwachten of zo'n bedrag het waard is om eerst zelf aan de slag te gaan. Natuurlijk zijn de kosten zijn afhankelijk van het aantal muizen in huis, dus hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Hou er rekening mee dat een muizenplaag niet iets is wat van de ene op de andere dag verdwijnt. Zelfs nadat ongediertebestrijding bij je is langs geweest kan het probleem nog een tijdje aanhouden. Als je na een week wachten geen nep hagelslag meer in huis vindt, is dit een goede indicatie dat het probleem op weg naar buiten is. We kunnen niet genoeg benadrukken. Het voedselaanbod is de reden van hun bezoek. Als je wil voorkomen dat de muizen ninja's weer op bezoek komen, zul je ervoor moeten blijven zorgen dat je etensresten opruimt, en je afval niet laat staan.
Vond je dit blog leuk om te lezen? Volg dan de Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy. Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwe blogs.