Zoek hier je klusje
Dag van de loodgieter loodgieter

Loodgieters zijn onmisbaar, maar worden steeds zeldzamer

donderdag 11 maart 2021

Steeds groter tekort aan vakmensen

Het beroep van loodgieter is populariteit aan het verliezen in Nederland. Er wordt vaak op het beroep neergekeken en hoewel we eigenlijk niet zonder ze kunnen lijkt het maatschappelijke belang van loodgieters sterk naar de achtergrond te verdwijnen. Als er niets gebeurt, verdubbelt het tekort aan vakmensen in de installatiebranche de komende drie tot vijf jaar mogelijk tot 40.000 mensen, aldus voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. Er zijn zo’n 150.000 vakmensen werkzaam in de installatiebranche en nieuw personeel is zeer welkom. Volgens het UWV is loodgieter dan ook absoluut een kansrijk beroep. Ondanks de corona crisis valt het nog steeds onder de beroepen met moeilijk vervulbare vacatures.

Volgens cijfers van het CBS zijn er steeds minder mbo'ers die de sector techniek volgen. Dit schooljaar waren dat er 136.544. De sectoren economie en zorg en welzijn zijn populairder. Hoog tijd dus dat meer mbo’ers geïnteresseerd raken in een technische studie. 

Enorm maatschappelijk belang

Het maatschappelijk belang van loodgieters is enorm, aldus Arthur de Leeuw, oprichter van Zoofy: “Ieder Nederlands huishouden heeft op een bepaald moment behoefte aan een loodgieter. Het is zulk ongelooflijk specialistisch werk, dat je bovendien écht goed voor elkaar wilt hebben, dat je er niet snel als doe-het-zelver aan begint. Daarom vinden we het zo jammer dat er steeds minder jongeren zijn die kiezen voor dit mooie beroep. Op de Dag van de Loodgieter willen we dan ook graag de aandacht vestigen op deze carrièrekeuze.”

Verscheidenheid aan klussen

In 2020 werd de loodgieter per uur maar liefst 18% vaker ingeschakeld dan een jaar eerder. De vijf meest opgepakte werkzaamheden bestaan uit kraan plaatsen, lekkage opsporen, sanitair plaatsen, afvoer aansluiten en het verhelpen van een gootsteen verstopping. “Het beeld van een loodgieter die alleen wc’s ontstopt is niet meer van deze tijd. Een loodgieter is bij ons inzetbaar voor veel verschillende klussen en daarmee een specialistische duizendpoot,” zegt de Leeuw.  

Zoofy benadrukt nadrukkelijk dat de schaarste op de arbeidsmarkt geen invloed heeft op de vaste prijzen die hun platform hanteert. Klanten zijn altijd verzekerd dat zij vooraf weten waar ze aan toen zijn. De uurtarieven staan van te voren vast. Daarnaast hanteert Zoofy voor verschillende klussen vaste prijzen.

Loodgieters