Kookplaat in blad

Inductiekookplaat met afzuigkap in het blad

maandag 23 mei 2022

De geur van versgebakken stokbrood, rechtstreeks uit de oven? Maar de vis die je gisterenavond gegeten hebt? Is wat minder lekker. De juiste afzuigkap voor de keuken is daarom cruciaal. Hij moet immers niet alleen etensgeuren opzuigen, maar ook het vet uit de kamer zuigen. Het resultaat? Schonere lucht, minder condensatie, een strakke look van de keuken.

Er bestaat dus geen twijfel over dat de afzuigkap een essentieel onderdeel is van jouw keuken. Afzuigkappen zijn vaak niet het mooiste onderdeel van de keuken, toch is dat bij inductie koken anders want hier bestaat de mogelijkheid om de afzuigkap te verwerken in het keukenblad.

Hoe werkt een afzuigkap in de kookplaat

Deze kookplaat, ook wel geventileerde kookplaat genoemd, is de nieuwste innovatie op het gebied van keukens en combineert twee belangrijke apparaten namelijk de afzuigkap en de kookplaat.

Afzuigkap in de kookplaat

Hoe werkt de afzuigkap

Een afzuigkookplaat zuigt geuren en vetdeeltjes rechtstreeks af van jouw pannen en voorkomt zo dat geurtjes opstijgen en zich door uw keuken verspreiden. "De vetdeeltjes die vrijkomen tijdens het koken worden effectief opgevangen in de roestvrij stalen vetfilter," zegt William Bruckbauer, chief executive officer bij Bora.

Een centraal afzuigkap, dat in de kookplaat verwerkt zit verbergt de krachtige afzuigunit. Je zult wat ruimte onder de kookplaat nodig hebben om de motor van het toestel op te bergen. Dit is vaak de helft van een ladekast.

Speciale pannen

voor inductiekookplaten heb je al inductiepannen nodig. Voor de kookplaten met ingebouwde afzuigkappen heb je ook speciale pannen. Waar normale pannen het stoom naar boven duwen doen deze pannen het naar beneden, zodat het stoom direct naar de afzuiging toe gaat. Deze pannen zijn verkrijgbaar op de downdraft pannen webshop. Deze pannen worden ook wel Bora pannen genoemd, omdat Bora de speler op de markt is voor afzuigkappen in de kookplaat.

Dus, waarom zou je er een hebben?

Ze zijn efficiënt, omdat alle geurtjes direct worden opgezogen wanneer ze de pan verlaten. De afzuigunit bevindt zich in het midden van de kookplaat en zuigt de stoom en kookluchtjes direct uit uw pan door de lucht naar beneden te trekken. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Net als bij de afzuigkappen voor boven het hoofd, zijn deze gecombineerde apparaten verkrijgbaar als modellen met afzuigkanaal. Deze afzuigkappen hebben een loze leiding naar buiten. Dan dient de afzuigkap dichtbij de buitenmuur geïnstalleerd te worden. Daarnaast heb je ook afzuigkappen als recirculatiekap. Deze wordt geïnstalleerd in het keukenkastje onder de afzuigkap en dien je een koolstoffilters een keer in de zoveel tijd te vervangen.

Ontluchtingskookplaten moeten altijd door een keukeninstallateur worden geïnstalleerd en worden bedraad door een gekwalificeerde elektricien om de beste prestaties te garanderen. Afhankelijk van de grootte van het apparaat kan het ook nodig zijn de eenheden aan te passen.

De voor- en nadelen van een afzuigkookplaat

Zoals eerder vermeld, is een van de grootste voordelen dat de afzuigkap uit het zicht is. Hierdoor heb je nooit meer lelijke grote afzuigkappen of afzuigkappen. Dit zorgt er ook voor dat ze ideaal zijn voor op een kookeiland of in kleine ruimtes waar elke kast telt.

Een nadeel is dat je een deel van je keukenkastje kwijt bent aan de motor van de afzuigkap en daarbij is het een duurdere oplossing dan een reguliere afzuigkap.