Type verzekeringen

Huiseigenaren: zorg voor de juiste verzekeringen!

donderdag 15 september 2022

Als je een huis bezit, weet je dat het belangrijk is om het goed te verzekeren. Maar welke verzekeringen heb je eigenlijk nodig? In dit artikel lees je welke verzekeringen cruciaal zijn voor huiseigenaren.

Bekijk hieronder de verschillende soorten verzekeringen

Inboedelverzekering

Als je huiseigenaar bent dan is het een inboedelverzekering afsluiten heel belangrijk. Deze verzekering dekt de schade die je spullen oplopen tijdens een inbraak, brand of waterschade. Onder inboedel verstaat men alle spullen in een huis die niet vastzitten. Denk hierbij aan je tv, laptop, telefoon, dure kleding en sieraden, maar ook aan je meubels. Ook huisdieren vallen meestal onder het rijtje 'spullen' en dus onder de dekking van een inboedelverzekering.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is verplicht als je een hypotheek hebt op je huis. De opstalverzekering verzekert de schade die je huis oploopt door bijvoorbeeld brand. Het gaat hier om alles wat vast zit aan je huis, denk bijvoorbeeld aan het dak en de regenpijp. De opstalverzekering vergoedt de kosten van de schade en de kosten om je huis weer bewoonbaar te maken. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo vergoedt een opstalverzekering geen schade die is ontstaan door bijvoorbeeld slecht onderhoud, aardbevingen of overstromingen. Ook dekking voor schade door waterschade van binnenuit is meestal niet inbegrepen in een opstalverzekering. Dit is wel dekking die je krijgt met een inboedelverzekering of woonverzekering.

Woonverzekering

Naast een inboedelverzekering is het ook verstandig om een woonverzekering af te sluiten. Een woonverzekering dekt de schade die je huis oploopt bij bijvoorbeeld een inbraak, brand of waterschade. Ook dekt deze verzekering de kosten als je huis onbewoonbaar wordt verklaard. Bijvoorbeeld als er grote schade is aan je huis en deze moet worden gerepareerd. Zonder woonverzekering betaal je deze kosten dus uit eigen zak.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het is verder ook verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die je aanricht bij een ander. Denk hierbij aan een gebroken raam van je buren door een bal van de kinderen, of schade aan een persoon door bijvoorbeeld een aanval van jouw hond. Een aansprakelijkheidsverzekering is dus vooral bedoeld om je te beschermen tegen aanspraken van derden.

Rechtsbijstandverzekering

Ook een rechtsbijstandsverzekering is er eentje die je eigenlijk niet wilt en kunt missen. Deze verzekering is er om je te beschermen tegen de kosten van juridische procedures. Denk hierbij aan een echtscheiding, een conflict met je buren of een ontslagprocedure. Een rechtsbijstandsverzekering komt vaak pas in actie als je een conflict met een ander hebt en dit niet zelf kunt oplossen. Je kunt dan contact opnemen met je verzekering en zij zullen een advocaat inschakelen. In sommige gevallen kan de rechtsbijstandsverzekering ook de kosten van de procedure vergoeden. Dit is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. Het is dus verstandig om je polis goed door te lezen.