De voordelen van HR glas
woensdag 28 juli 2021
Besparen op de energie door isolatiemaatregelen te nemen, is tegenwoordig gemakkelijker dan ooit. Natuurlijk kun je kiezen voor meer ingrijpende maatregelen, zoals het isoleren van je zolder, dak, vloerisolatie of voor spouwmuurisolatie. Maar het kan ook sneller en eenvoudiger, namelijk door te kiezen voor isolatieglas, zoals dubbel glas, HR++ glas of driedubbel glas, dat ook wel HR+++ glas genoemd wordt. Het laten plaatsen van HR+++ of HR++ glas is een slimme investering, die je veel voordelen oplevert. Maar wat zijn precies de voordelen van isolatieglas in je woning of bedrijfspand laten zetten? En hoe zit het met de kosten van HR++ glas inclusief plaatsen? Is er voor HR++ glas subsidie beschikbaar via de gemeente? En zo ja, wat blijft er dan over als prijs van HR glas? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel. Doe er je voordeel mee en kies ook voor de vele pluspunten van voordelig HR++ glas! Je kunt ook eenvoudig online je isolatieglas bestellen.
Kies voor een betere isolatie en bespaar op de energiekosten
Het belangrijkste voordeel van HR++ glas en HR+++ glas is de hoge isolatiewaarde van deze glassoorten. Ze isoleren beide aanzienlijk beter dan enkele of dubbel glas.Dit heeft te maken met het feit dat er in HR++ en HR+++ glas aanzienlijk minder edelgassen zitten, waardoor de isolatiewaarde aanzienlijk hoger uitvalt dan bij andere glassoorten. Bij glas wordt de isolatieprestatie weergegeven in U-waarden, waarbij geldt dat hoe lager de U-waarde is, hoe beter het glas isoleert. HR++ glas heeft tegenwoordig een U-waarde die ligt tussen de 0.9 en 1.2. Kies je voor HR+++ glas, dan kun je rekenen op een U-waarde die varieert van 0.5 tot 0.9. Met beide glassoorten bespaar je jaarlijks tussen de 200 en 400 euro op de energierekening.
Isolatieglas heeft een interessante terugverdientijd
De terugverdientijd van isolatieglas is uiteraard afhankelijk van diverse factoren. Bepalend is onder meer welk glas er eerst in je woning of bedrijfspand zat, welk nieuw glas er in komt en wat het oppervlakte van de glasplaten is. Los van deze factoren kun je in zijn algemeenheid uitgaan van een terugverdientijd die tussen de 8 en 10 jaar ligt. Investeren in HR++ glas of HR+++ glas is dus een rendabele investering op de langere termijn, zeker als je kiest voor isolatieglas in de woonkamer. In de woonkamer wordt namelijk het hardste gestookt en kan er dus relatief veel warmte verloren gaan. Dit betekent natuurlijk niet dat het niet verstandig is om je hele woning van isolatieglas te voorzien. Isolatieglas kan bijvoorbeeld ook op zolder een aardige energiebesparing opleveren, omdat de warmte in huis naar boven opstijgt. Kies dan wel voor een combinatie met dakisolatie, omdat gemiddeld zo'n 30 procent van de warmte in woningen via het dak uit huis ontsnapt. Dat is aanzienlijk!
Naast thermische isolatie profiteer je ook van akoestische isolatie
Prettig aan isolatieglas laten plaatsen is, naast de winst die je boekt op het vlak van stookkosten, ook de akoestische isolatie van deze glassoort. Veel mensen die langs een drukke weg wonen of in een levendig stadscentrum, laten om die reden isolatieglas plaatsen. Met HR++ glas kun je voortaan weer lekker slapen. Tegelijk houdt isolatieglas ook geluiden uit je woning tegen. Een keer de radio wat harder zetten is bij HR++ glas voor mensen op straat een stuk minder storend dan wanneer je enkel glas in je woning hebt geïnstalleerd.
Robuust en sterk glas
Doordat HR++ en HR+++ glasplaten dikker zijn dan normaal enkel glas, zijn deze glasplaten ook sterker. Isolatieglas kan goed tegen een stootje en al niet gauw breken als er een voetbal tegenaan geschoten wordt of wanneer er iemand tegenaan loopt. Koop je isolatieglas, dan heb je de garantie op glasplaten die sterk en robuust zijn en die lang meegaan. Een slimme en duurzame keuze dus!
Er zijn mogelijkheden om subsidie aan te vragen
Vandaag de dag bestaan er nog steeds diverse mogelijkheden om HR++ glas subsidie aan te vragen. Het aanvragen van HR++ glas subsidie kun je doen via de gemeente waar je woonachtig bent. De meestgebruikte regeling is de zogenoemde Landelijke subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Binnen deze subsidieregeling is er ruimte om een deel van de kosten van HR glas die je investeert in isolatiemaatregelen vergoed te krijgen. Voorbeelden van gesubsidieerde verduurzamingsmaatregelen die onder de subsidieregeling vallen, zijn het plaatsen van isolatie glas (specifiek dubbel glas, HR++ en HR+++ glas), dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie.
Vanaf 2021 geldt er nog een ander subsidieregeling, namelijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Neem je als woningeigenaar of bedrijfseigenaar twee verduurzamingsmaatregelen, dan kun je op deze pot aanspraak maken. Daarbij geldt dat dit subsidiebedrag tijdelijk verhoogd is om vaart te zetten achter de verduurzaming in ons land. Dat maakt het plaatsen van isolatieglas natuurlijk nog eens extra interessant. De vergoeding die je kunt aanvragen leidt namelijk al snel tot een vergoeding van 20 tot 35 procent van de totale kosten die je maakt!
Wat kosten HR+++ en HR++ glas met en zonder plaatsing?
Door de mogelijkheid om via de gemeente een subsidie aan te vragen, vallen de totale kosten die je maakt bij de aanschaf van isolatieglas natuurlijk nog lager uit. Maar hoe zit het precies met de prijs van HR glas los van plaatsing en de plaatsing? HR++ glas kost gemiddeld zo'n 130 tot 150 euro per m2. Meer weten over de kosten bekijk de pagina kosten HR++ glas, inclusief btw en de kosten voor het plaatsen van het glas. Kies je voor alleen het aankopen van het glas en ga je het glas zelf plaatsen? Dan vallen de totale kosten enkele tientjes lager uit. Je kunt hier je glas bestellen.