Condens op de ramen condens

Condens op de ramen? Wat kun je er tegen doen

Bijgewerkt op: 19-11-2024

~ 4 min. lezen

Als je wel eens met condens op de ramen te maken hebt, kan dat verschillende oorzaken hebben. In principe is condens een natuurlijk verschijnsel. Het treedt op als er in een ruimte (veel) vocht aanwezig is dat niet kan verdampen, bijvoorbeeld doordat er te weinig wordt gelucht. Het vocht in de vorm van warme lucht condenseert vervolgens op koude ondergronden zoals ramen en spiegels.
Vaak is de aanleiding van condens vocht dat bijvoorbeeld tijdens het koken en douchen ontstaat. In principe is condens onschadelijk maar wel vervelend. Hoe je condens op de ramen kunt vermijden en wat de mogelijke oorzaken zijn, lees je in dit artikel.

Condens op ramen aan de buitenkant

Heb je te maken met condens op je ramen aan de buitenkant? Maak je hierover geen zorgen. Eigenlijk is het een goed teken. Het heeft te maken met de hoge isolatiewaarde van je dubbele beglazing. Meestal heb je hier alleen ´s ochtends mee te maken. De buitentemperatuur wordt dan al snel hoger dan de temperatuur van de ramen. Samen met de luchtvochtigheid die ´s morgens relatief hoog is, zorgt dat voor het ontstaan van condens. Deze condens verdwijnt na korte tijd weer vanzelf. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van de zonzijde en de aanwezige luchtstroming.

condens op de ramen

Condens op ramen aan de binnenkant

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is condens een natuurlijk verschijnsel. Een beetje condensvorming is niet zo erg. Als je raam of ramen echter voortdurend kletsnat of helemaal beslagen zijn, kan dat vervelende gevolgen hebben. Houten kozijnen kunnen erdoor gaan rotten, behang en verf kunnen erdoor afbladeren en er kan schimmelvorming ontstaan. Het zal ook muf gaan ruiken. Deze scenario´s kun je beter vermijden. Dat is beter voor je portemonnee én je gezondheid. Een ongezonde omgeving kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn, jeukende neus of ogen en keelpijn.

Laat een ventilatierooster plaatsen in je raam

Condens tussen de ramen

Als je dubbele beglazing hebt en je constateert condens tussen de ramen, dan betekent dat helaas dat het dubbelglas lek is. De enige remedie is het dubbel glas te laten vervangen, bijvoorbeeld door de glaszetter die je via Zoofy regelt. Mogelijk valt het vervangen van het dubbele glas nog onder de garantiebepalingen of onder de opstalverzekering. De productiedatum, waaraan je kunt aflezen hoe oud het dubbel glas is, vind je terug op het aluminium profiel tussen de glaslagen.

Tijdelijke oplossingen om condens op de ramen te vermijden

Een aantal maatregelen kun je heel gemakkelijk zelf toepassen en als je geluk hebt, vermindert de condensvorming aanzienlijk. Wat je kunt proberen zijn de volgende dingen:

  • Luchten en nog eens luchten. Zet hiervoor dagelijks minstens een kwartier tot een half uur alle ramen (en deuren) tegen elkaar open. Laat als het gaat altijd een raam op een kiertje staan.
  • Zet het raam van je slaapkamer ´s nachts op een kiertje. Een mens verliest ´s nachts gemiddeld wel twee liter vocht.
  • Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan.
  • Zet niet alleen na het douchen het badkamerraam open, maar ook tijdens het douchen.
  • Maak ventilatieroosters regelmatig schoon en zet er niets voor (houdt ze vrij).
  • Verwarm je woning voldoende op een binnentemperatuur van minstens 15 °C.

Permanente oplossing tegen condens op de ramen

Het voorkomen van condens op je ramen is niet altijd even makkelijk en elke woning en elke situatie vraagt om een andere oplossing. De meeste mensen die hinder van condensvorming ondervinden, willen hiervoor een definitieve oplossing. Behalve de bovengenoemde tijdelijke oplossingen, kun je het beste onderzoeken of de volgende zaken in jouw woning op orde zijn of dat ze verbeterd kunnen worden:

Spouwmuurisolatie*
Vloerisolatie*
Dubbele beglazing*
Ventilatiesystemen (automatisch)
Vervangen van kozijnen

Op een aantal maatregelen (gemarkeerd met een *) kun je overheidssubsidie krijgen. Je moet dan wel twee isolatiemaatregelen nemen. Niet alleen zullen deze maatregelen tot minder condensvorming leiden, je woning wordt er ook aangenamer door. Bovendien je woning door dergelijke maatregelen in waarde stijgen.