Brandveiligheid in huis
maandag 21 november 2022
Voorkom alle ellende van brand in huis met deze brandveilige tips. Jaarlijks moet de brandweer duizenden huishoudens in nood helpen. Een brand kan in enkele ogenblikken ontstaan. Het vuur kan zich razendsnel verspreiden en de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Meestal ontstaat brand door een klein ongeluk in huis. Denk aan omgestoten kaarsen, een slecht functionerende houtkachel of iemand die een sigaret opsteekt, terwijl het gas aanstaat. Gelukkig kan brand goed voorkomen worden. Lees daarom de belangrijkste tips voor brandveiligheid in huis.
1. Rookmelders en koolmonoxidemelders plaatsen
Een brandalarm of rookmelder is tegenwoordig verplicht. Je kunt eigenlijk ook niet zonder. Een rookmelder detecteert in enkele seconden rook. Een beginnende brand wordt dan op tijd opgespoord. Doordat de rookmelder luidt gaat piepen, weten alle personen dat er mogelijk brand is. Je kunt dan op tijd evacueren en de brandweer bellen. Soms gaat een rookmelder door sigarettenrook, stoom of wierook af. Dit komt doordat sommige modellen vrij gevoelig zijn. Je kunt ook voor een brandalarm met een bericht naar de meldkamer kiezen. De brandweer zal opgeroepen worden, zonder dat je zelf 112 hoeft te bellen. Een koolmonoxidemelder gaat af, als er koolmonoxide geconstateerd is. Dit is een geurloos en zeer giftig gas. Een vergiftiging kan dodelijk zijn. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en een zwak gevoel. Veel mensen linken de symptomen niet direct aan koolmonoxide. Een koolmonoxidemelder kan dit giftige gas op tijd opsporen en zo levens redden.
2. Houd de ingang vrij
Zorg dat je de deur altijd kunt openen. Ook als je de voordeur op slot draait, moet je deze direct open kunnen maken. Bewaar de sleutels daarom altijd op dezelfde plaats. Voorkom barrières, zoals objecten die de entree blokkeren. De brandweer moet makkelijk de woning in kunnen. Zorg voor een vaste vluchtroute. Weet welke deur je bij brand gebruikt. Zo kan iedereen veilig buiten komen.
3. Meterkast vrij van barrières houden
Je moet altijd bij de meterkast kunnen. Bij brand is het van levensbelang, om de hoofdafsluiting van het gas dicht te draaien. Gas en brand zorgen samen namelijk voor een explosie. Laat altijd een aardlekschakelaar in de meterkast plaatsen. Op deze manier voorkom je brand bij kortsluiting en elektrocutie. Bewaar bovendien geen spullen in de meterkast, zoals papier, kleding en brandbare producten.
4. Keukenapparatuur veilig houden
Heb je een gasfornuis? Dan is het verstandig om altijd te controleren, of je het gas uit hebt gezet. Sommige mensen laten het gas per ongeluk openstaan. Een sigaret, kaars of lucifer kan dan voor grote ellende zorgen. Ook kan een gasfornuisslang slijten. Daarom moet je de slang regelmatig op kleine scheuren controleren. Dit is vooral het geval bij uitbouwgasfornuizen.
Als je kookt, moet je altijd bij het vuur blijven staan. Dit geldt ook voor een elektrische of keramische kookplaat. Een pan kan oververhit raken en het eten kan aanbranden. Op deze manier kun je een vlam in de pan krijgen. Een vlam in de pan is een veel voorkomende oorzaak van een woningbrand. Bij een vlam in de pan moet je direct het deksel op de pan doen, om de vlam te doven. Door te blussen met water, kan er namelijk een flinke steekvlam ontstaan.
Als je kookt, moet je altijd bij het vuur blijven staan. Dit geldt ook voor een elektrische of keramische kookplaat. Een pan kan oververhit raken en het eten kan aanbranden. Op deze manier kun je een vlam in de pan krijgen. Een vlam in de pan is een veel voorkomende oorzaak van een woningbrand. Bij een vlam in de pan moet je direct het deksel op de pan doen, om de vlam te doven. Door te blussen met water, kan er namelijk een flinke steekvlam ontstaan.
5. Brandveiligheid in de woonkamer
Zorg voor veilige apparatuur. Gebruik alleen stekkerdozen van goede kwaliteit. Meerdere stekkerdozen op elkaar, kunnen voor kortsluiting en overbelasting zorgen. Daarom moet je slechts een stekkerdoos gebruiken. Op een stekkerdoos kun je meerdere apparaten aansluiten. Zet stekkerdozen altijd uit, als je weggaat. Zorg ervoor dat snoeren niet kunnen beschadigen. Leg de snoeren nooit ergens onder. Zorg ook dat je niet op de snoeren gaat lopen of staan. Heb je kaarsen? Blaas deze altijd uit, als je niet aanwezig bent. Laat kleine kinderen en huisdieren niet bij kaarsen in de buurt komen. Zet kaarsen altijd op een stabiele ondergrond. Op deze manier heb je minder kans dat ze omvallen. Leg verder nooit brandbare producten bij kaarsen in de buurt. Rook je? Druk je sigaretten dan altijd in een asbak uit.
6. Laat kachels en haarden nakijken
Controleer of de waakvlam van de geiser of cv-ketel brandt. Een oranje waakvlam kan een teken van koolmonoxide zijn. Dit giftige gas komt bij een slechte verbranding vrij. Een klassieke geiser, houtkachel of haard kan voor koolmonoxidevergiftiging zorgen. Ook een slecht werkende cv-ketel is onveilig. Laat de apparaten regelmatig nakijken en controleer of de afvoer vrij is. Een verstopte afvoer is ook erg gevaarlijk. Rook moet kunnen ontsnappen, anders kan er koolmonoxide vrijkomen.
7. Vakmannen voor brandveiligheid in huis
Via Zoofy kun je eenvoudig een vakman inboeken. Een vakman of specialist kan bijvoorbeeld je cv-ketel, geiser, fornuis, haard of houtkachel nakijken. Bovendien kan de vakman een brandalarm installeren of de schoorsteen vegen. Elke gespecialiseerde vakman kan je huis brandveilig maken. Apparaten die voor warmte zorgen, moeten regelmatig gecontroleerd worden. Is er een defect? Boek dan een vakman om het apparaat te repareren. Neem altijd actie bij een slecht werkende kachel. Je kunt anders namelijk met brand of koolmonoxide te maken krijgen.