Tapijt laten leggen

Tapijt leggen? Dit moet je weten!

woensdag 20 oktober 2021

Alles over tapijt leggen

Wil jij nieuw tapijt in je woning? Het tapijt laten leggen is niet nodig, je kunt dit gewoon zelf doen! Er zijn echter wel een aantal zaken die je in gedachten moet houden bij het leggen ervan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over tapijt leggen!

Taijt zelf leggen

1. Het oude tapijt verwijderen

Ligt er al tapijt in je woning en wil je die vervangen door een eigentijdse nieuwe variant? Dan heb je voornamelijk brute kracht nodig om het huidige tapijt te verwijderen. Indien het tapijt is vastgeniet zal het relatief eenvoudig loslaten, indien het gelijmd is zal het een lastiger karwei zijn. Is er gebruik gemaakt van tapijtlatten langs de wanden van de vloer? Dan moet je deze eerst verwijderen.

2. Een ondertapijt leggen

In sommige gevallen is het nodig om een ondertapijt te plaatsen. Dit egaliseert de ondergrond, zorgt ervoor dat het tapijt langer mooi blijft en draagt tevens bij aan geluids- en temperatuurisolatie. Het ondertapijt komt logischerwijs onder tapijt te liggen en zorgt daarmee voor een verlenging van de levensduur van het tapijt. De meest gebruikte zijn de vezelachtige of kunststoffen soorten.

3. Het nieuwe tapijt leggen

Dan is het tijd voor het echte werk! Laat tapijt altijd eerst even acclimatiseren. Op die manier kan je inkrimpen en uitrekken van het tapijt voorkomen. Het leggen kun je op verschillende manieren aanpakken.

  • Je kunt het tapijt lijmen op de ondergrond of een speciaal daarvoor geschikte ondervloer.
  • Je kunt het tapijt vastplakken met dubbelzijdig plakband. Bevestig dit plakband aan de rand van het tapijt. Dit is niet erg geschikt bij grotere oppervlaktes.
  • Je kunt het tapijt ook nieten, al wordt deze methode nog maar weinig toegepast – voornamelijk vanwege betonnen ondergronden. Voor trappen is nieten wel erg geschikt.
  • Je kunt het tapijt vast zetten door middel van spijkerlatten langs de randen van de kamer. Deze latten worden op hun beurt op de vloer gelijmd of gespijkerd.
  • Je kunt het tapijt tevens volledig los leggen. Dit werkt goed bij kleinere ruimtes waarin het tapijt kamerbreed en zonder naden gelegd kan worden.