Je locatie

Kies je klus

Wanneer hulp?

Boek je vakman

De enige site in Nederland waar je online je elektricien bestelt.

Geen voorrijkosten. Vakkundig & snel geholpen. Kies of zoek je klus. Afspraak wanneer je wil! 😀

Top elektricienklussen

Alle elektricienklussen

Vul je postcode of plaats in om prijzen en beschikbaarheid te tonen.


Klanten beoordelen onze vakmannen met een 9,2/10


Vragen of hulp met boeken? Bel ons
085-0471277


Dit zeggen onze klanten over onze vakmannenBetaal achteraf direct via iDeal.

ideal

Direct 'n top elektricien.

Start door je postcode in te vullen

De gemiddelde beoordeling van onze elektriciens

4.6/5 sterren gebasseerd op 3277 reviews

Zoofyhttps://zoofy.nl/zoofy_logo_white.png

Zo werkt Zoofy

Snel de juiste vakman

1

Welke klus moet er gebeuren?

Zoek je klus op of klik door naar de juiste categorie. Staat jouw klus er niet tussen? Kies dan de klus die er het meest op lijkt, of klik de "per uur" klus aan.

2

Wanneer komt het uit?

Geef aan wanneer je geholpen wil worden. Is het dringend? Of kan het even wachten? Jij bepaalt. Onze vakmannen passen zich aan aan jouw agenda. Dat regelen wij voor je!

3

Vul je gegevens in

We regelen zsm een afspraak met goede lokale vakman. Spoed? Binnen 20 minuten reactie en vaak al eerder. Morgen of een later moment, dan krijg je binnen 1 uur reactie.

Alle informatie die je wilt weten over de elektriciën

Bij elektriciën denk je misschien uitsluitend aan de klusjesman die de bel komt repareren of de zekeringenkast komt nakijken na een storing. Maar een elektriciën doet veel meer.

Het werkveld van de elektromonteur, zoals de elektriciën tegenwoordig meestal genoemd wordt, is enorm breed.

Dit doet een elektriciën:
Een elektriciën houdt zich bezig met aanleggen en onderhouden van elektrische installaties. Overal waar elektriciteit wordt gebruikt, kan een elektriciën aan te pas komen.

Je kunt denken aan de volgende werkterreinen als elektriciën:

  • Woningbouw en onderhoud elektrische installaties
  • Energiemaatschappijen
  • Zonnepanelen installatie
  • Productiebedrijven met noemer-, meet- bediening en regeltechniek
  • Gespecialiseerde bedrijven (lift-, zon, beveiligingstechniek)
  • Keuringsinstanties


Basisopleiding elektriciën
Om elektriciën te kunnen worden heb je een basisopleiding nodig richting techniek. Dat betekent dat je op de middelbare school de exacte vakken moet kiezen, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Bij natuurkunde leer je alvast de basisprincipes van elektriciteit, zoals het verband tussen stroomsterkte, spanning en weerstand. Eigenlijk zijn de principes niet ingewikkeld, maar de toepassing wel. Want hoe zorg je ervoor dat geladen deeltjes licht in huis brengen, je telefoon opladen of de wasmachine laten draaien?

Elektriciën is van alle markten thuis
Een elektriciën moet daarom van alle markten thuis zijn. Want als een apparaat niet meer werkt, wordt de elektriciën ingeschakeld. Dat kunnen dus hele simpele dingen zijn, maar ook hele ingewikkeld zoals bijvoorbeeld een lift die het niet meer doet of een betalingssysteem in een winkel. Het raakvlak met ICT is dan ook steeds groter. In veel (interne, door installatie bedrijven zelf gegeven) opleidingen leer je dan ook hoe je elektrische systemen aansluit op geautomatiseerde systemen. Daarom is bijscholing belangrijk wanneer je kiest voor het beroep van elektriciën.

Opleiding elektriciën
Afhankelijk van je specialisatie heb je een andere opleiding nodig en beland je in een ander werkveld. Eén ding hebben alle elektriciëns gemeenschappelijk, ze zijn uiterst voorzichtig met stroom. Veiligheid staat voor op. Je salaris zal verschillen afhankelijk van de mate van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en risico die je bereid bent op je te nemen. Een monteur op een hoogspanningsmast verdient net even wat meer dan een onderhoudsmonteur van de beveiligingsinstallatie van een woning.

Nieuwe ontwikkeling op het vakgebied van elektriciën?
Meer en meer raken elektriciteit en internet met elkaar verbonden. Onderhoudsmonteurs hoeven niet meer aan de deur te komen, maar lezen een sensor af. Consumenten willen steeds meer naar één systeem voor hun woning in plaats van afzonderlijke systemen voor internet, gas, water, elektra. En dan liefst ook een systeem dat er tegelijkertijd in voorziet dat mensen veilig wonen. Denk aan videobewaking, intercom en brand- en rookbeveiliging.

Bovendien willen mensen steeds duurzamere energie en stappen veel mensen over naar eigen energiewinning door middel van zonneboilers en warmtepompen. Dat alles vraagt aanpassing van de kennis en kunde van de elektriciën. Het vakgebied is dus in beweging, maar dat maakt het ook uitdagend om je hierin te scholen.

Elektriciën, beroep van de toekomst?
Net als ICT is elektrotechniek overal om ons heen. Door de voortdurende innovaties zijn steeds aanpassingen nodig aan bestaande installaties. ICT en elektrotechniek raken steeds meer met elkaar verstrengeld. Voeg daar aan toe dat in beide branches volop werk is en de conclusie is duidelijk: er is grote behoefte aan goed opgeleide elektriciëns en aan elektriciëns die zich constant willen bijscholen.

Hoe is het vak elektriciën ontstaan
Het vak elektriciën is natuurlijk nauw gekoppeld aan het gebruik van elektriciteit. Een elektriciën weet namelijk alles af van elektrische leidingen, regelkasten, zekeringen en spanning. Heden ten dage kunnen we niet zonder Electra en denken er niet eens bij na wanneer we een lichtknopje aan of uitzetten dat het ooit anders is geweest. Pas als het licht weigert, de koelkast uitvalt of wanneer er rook uit een apparaat komt, slaan we alarm. Een elektriciën is degene die elektrische installaties monteert en afregelt. Hij kan ook leidingen aanleggen (“trekken”) en installaties onderhouden. Dit is trouwens wel wat anders dan een installateur. Heb je eenmaal je diploma van elektriciën dan kun je je met vakdiploma’s wel verder toe leggen op installaties Wikipedia.

Elektriciën, een relatief jong beroep
Nog niet zo lang geleden hadden we namelijk geen elektrische verlichting, maar kaarsen en gas. We warmden ons bij de hout- of steenkoolkachel en het water van het bad werd verwarmd met ketels heet water van het vuur. Pas in de 19e eeuw lukte het, om elektriciteit op te wekken met een elektromotor, maar de stoommachines bleken vooralsnog veel rendabeler.

Na de dynamo kwam de elektriciën
Het vak van elektriciën ontstond, toen de mensen ook in huis stroom kregen voor verlichting, en wel de gloeilamp. Hiervoor moest de dynamo uitgevonden worden, waarmee op grote schaal elektriciteit opgewekt kon worden, en binnen het handbereik gebracht kon worden van het huishouden. Anders dan bijvoorbeeld loodgieter of timmerman, is de elektriciën dus een relatief jong beroep. Hoewel elektriciteit al zo oud als de wereld is en het zelfs waarschijnlijk is dat bliksem de oorsprong van al het leven is, duurde het heel lang voor dat de mensen zelf elektriciteit konden opwekken en ook daadwerkelijk gebruiken. Nog langer duurde het om de opgewekte stroom ook daadwerkelijk praktisch te kunnen toepassen voor huishoudelijk gebruik. De dynamo was de uitvinding waarmee stroom om gezet kon worden in arbeid.

Gloeilamp zorgde voor eerste stroomnetwerk in huis?
In de tweede industriële revolutie aan het einde van de 19e eeuw, was het zover. Door de uitvinding van de dynamo kon elektriciteit massaal worden opgewekt. De gloeilamp bleek de manier om elektriciteit om te zetten in licht. De gloeilamp van Edison was dan ook een revolutionaire uitvinding. Maar om de elektriciteit in huis te krijgen op een veilige manier, moest er dus ook een netwerk aangelegd worden voor het transport van elektriciteit. Dit is eigenlijk het begin van het vakgebied van elektriciën. Omdat stroom altijd potentieel gevaarlijk is, vereist het werken met stroom en Electra, vakkennis en inzicht. Wanneer er stroomuitval is of wanneer de elektrische apparaten niet naar behoren werken, wordt de elektriciën ingeschakeld.

Zonder stroom zijn we nergens
We merken pas hoezeer elektriciteit met ons dagelijks leven verbonden is, wanneer de stroom uitvalt. Behalve dat je geen wifi of internet meer hebt, zullen ook vrijwel alle andere apparaten in huis uitvallen, met uitzondering van de gaskachel. Maar omdat de pomp ook door elektriciteit aangedreven wordt, zal die kachel ook weinig rendement leveren. Hiermee zie je gelijk hoe belangrijk een elektriciën is in het dagelijkse leven. Een stroomstoring verhelpen, dat kunnen maar weinig mensen. Het opsporen van de bron van de storing is een technisch verhaal. Je hebt er spanningzoekers en voltmeters voor nodig.

Risico’s en gevaren van het vak elektriciën
Stroom kan dodelijk zijn, vooral wanneer er een hoge spanning is. Isolatie en geleiding zijn dingen die je goed in de gaten moet houden wanneer je met stroom gaat werken. Wie geen verstand heeft van Electra, zoals de elektriciën, kan daarom beter niet aan de stroom zitten. Het is zelfs zo dat wanneer je nieuwe elektrische leidingen aanlegt, je de installatie daarna moet laten keuren. Wanneer je installatie namelijk niet veilig werkt, kan er brand ontstaan door kortsluiting of kunnen apparaten onder stroom komen te staan door dat er bijvoorbeeld geen randaarde is aangebracht.

Opleiding tot elektriciën? Zo word je elektriciën
Wie elektriciën wil worden, moet daarvoor een beroepsopleiding Elektrotechniek volgen. Vaak zie je bij de opleiding andere namen dan elektriciën staan, zoals “monteur elektrotechniek” of “monteur serviceonderhoud installaties en systemen”. Dat is eigenlijk wel logisch want er zijn heel veel mogelijkheden en richtingen wanneer je voor elektrotechniek kiest.

Verschil Nederland België?
In Nederland volg je na het VMBO een MBO opleiding om elektriciën te worden. In Vlaanderen mag je alleen het beroep van elektriciën uitoefenen wanneer je een erkend diploma hebt van secundair technisch of secundair beroeps onderwijs. Deze kan eventueel in deeltijd gevolgd worden.

Wat leer je op de opleiding elektriciën?
Op de opleiding Monteur leer je alles over elektriciteit, weerstanden, spanning, elektrische contacten en relais. Je leert hoe beveiligingssystemen werken en elektrische huisinstallaties. Maar ook leer je alles over veiligheid en over voorbereiding. Ook leer je (werk) tekeningen lezen. Het lijkt alsof elektriciën dus een heel ingewikkeld beroep is waarvoor je heel lang op school moet zitten. Zeker wanneer je geen aanleg hebt voor techniek, klopt dat wel een beetje.

Technisch knobbel noodzakelijk?
Maar wanneer jij als kind al druk in de weer was met Meccano, metertjes en proefjes, dan is techniek beslist niet ingewikkelder dan het bakken van een taart. A piece of cake dus. Wel moet je een beetje een wiskunde knobbel hebben en tekeningen kunnen lezen van installaties. Ook moet je het als elektriciën het een uitdaging vinden problemen te analyseren. In de toekomst zul je waarschijnlijk vaak ingezet worden als troubleshooter.

Analytisch vermogen elektriciën
Logisch denken is een vereiste en ook moet je in staat zijn overzicht te kunnen bewaren. Een hele praktische vereiste is een goed gezichtsvermogen en vooral het kunnen onderscheiden van de verschillende kleuren. In de elektrotechniek draait alles om gekleurde draadjes en wanneer je die verkeerd met elkaar verbindt, zijn de gevolgen rampzalig. Middelbare school met Sector Techniek de basis voor beroepsopleiding elektrotechniek ?Elektrotechniek heet de MBO beroepsopleiding die je zou moeten kiezen wanneer je elektriciën of monteur elektrotechniek wilt worden. Omdat elektrotechniek heel veel toepassingen kent, zijn de opleidingen ook divers. Als basis volg je Vmbo techniek of (Havo techniek), dit is een sectorkeuze die je maakt na het tweede jaar Vmbo. Vmbo staat voor Voorbereidend Middelbaar beroepsonderwijs en is vergelijkbaar met de vroegere LTS en MAVO. Behalve Techniek, zou je ook kunnen kiezen voor Groen, Zorg en Welzijn, Economie en maatschappij of Dienstverlening. Je bedenken kan dus altijd nog. Op het VMBO krijg je ruim de tijd om te onderzoeken welke sector het beste bij je past. Kies je Techniek, dan moet je ook de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde volgen. Binnen de sector techniek zijn er dan weer verschillende profielen, waarvan “Produceren, installatie en energie” (PIE) degene is die je zou moeten kiezen wanneer je elektriciën wilt worden. Nadat je een diploma hebt van het VMBO, ga je verder leren aan het MBO.

Beroepsopleidingen elektrotechniek aan het MBO of ROC?
Afhankelijk van je interesse en je prestaties, kan dat op verschillende niveaus. Wie uitsluitend als storingsmonteur aan de slag gaat, heeft andere kennis nodig dan iemand die zelf elektrische installaties wil gaan ontwerpen voor fabrieken of bijvoorbeeld een ophaalbrug.

Wie meteen wil gaan werken kiest voor BBL niveau 2.
Met de tweejarige MBO opleiding krijg je zowel techniek als praktijk in één. Het is namelijk een BBL opleiding, dit staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg, waarbij je 60-80% van je tijd doorbrengt op een stagebedrijf en één dag (of avond) per week naar school gaat. Je moet trouwens wel zelf zorgen voor een bedrijf waar je kunt werken, al is er meestal wel wat sturing vanuit school.

Elektriciën heet tegenwoordig monteur
Elektriciën ben je dan al na een tweejarige MBO opleiding: Monteur elektrotechnische systemen, ID College. Bij deze opleiding werk je vier dagen per week en ga je één dag in de week naar school. Heel prettig voor mensen en met name jongens die na vier jaar VMBO nu eindelijk wel eens aan het werk willen en zo meteen geld willen verdienen.

Veel verschillende middelbare beroepsopleidingen elektriciën
Ook is het mogelijk op niveau 3 of 4 elektrotechniek te volgen. Binnen de opleiding zin weer verschillende specialismen. Er zijn dan ook veel verschillende andere richtingen en doorgroeimogelijkheden. MBO niveau 3 leidt op tot Eerste monteur en MBO niveau 4 tot technicus. Hoe langer de opleiding duurt, hoe meer theorie je krijgt en hoe meer je ook ingewijd wordt in de andere aspecten van het werkveld waarmee je als elektriciën te maken kunt krijgen. Denk aan klant contacten, het werken met de computer en het maken en lezen van installatie tekeningen, het schrijven van offertes en het maken van begrotingen. Handig wanneer je later zelfstandig het beroep wilt gaan uitoefenen of als werkvoorbereider aan de gang wil.

Elektriciën op HBO niveau?
Ook na de HAVO kun je kiezen voor techniek. Aan hoger opgeleide techneuten is een groot gebrek. Vroeger gingen handige jongens naar de HTS, tegenwoordig is er een breed scala aan technische opleidingen. Het is handig wanneer je dan net als bij het VMBO, wel een technisch profiel hebt gekozen met natuurkunde en wiskunde. Vroeger heette dat de bèta richting. Natuurlijk kun je na de HAVO prima naar het MBO, maar waarschijnlijk wil je liever een HBO studie volgen. Houd er rekening me dat je dan waarschijnlijk nooit een spanningsmeter in handen zult hoeven houden. Want een Hbo studie leidt op tot management niveau. Deze is meer gericht op het ontwerpen van installaties op de digitale tekentafel dan op het daadwerkelijk onderhouden ervan. Een elektriciën op HBO niveau zal dan ook geen monteur worden maar installateur of ontwerper, controller of developer.

Omscholing tot elektriciën op MBO/BBL niveau voor volwassenen?
Elektriciëns of monteurs werken in principe met hun handen, waardoor het een praktische opleiding is waar je niet al veel voor met je neus in de boeken hoeft te zitten. Dat betekent dat eigenlijk iedereen met een beetje technisch inzicht, een cursus elektriciën zou kunnen volgen. Ook volwassenen die zich willen omscholen kunnen een verkorte beroepsopleiding volgen en zo een erkend diploma halen van elektriciën VDAB.

Leren en tegelijkertijd betaald werken als elektromonteur?
Omdat er zoveel vraag is naar elektromonteurs, zijn er ook bedrijven die je opleiding, je boeken en zelfs je lesuren willen betalen. Kijk maar eens op https://www.goflex.nl/site/mbo-opleidingen/opleiding-bbl-elektrotechniek/. Niet alleen krijg je daar meteen een basissalaris maar ook kun je er een extra bonus verdienen wanneer je goed je best doet.

Veilig werken allerbelangrijkste motto van de elektriciën
Op de opleiding leer je niet alleen alles van elektrische installaties, hoe je deze kunt controleren, nameten, testen en repareren, maar leer je ook alles over veiligheid.

NEN 3140 is een richtlijn volgens welke monteurs moeten werken om ervoor te zorgen dat de installaties veilig zijn, maar ook zij zelf zo min mogelijk risico lopen ij de uitvoering van hun werkzaamheden. Zo zouden elektriciën nooit mogen werken als er spanning op het stroom netwerk staat.

NEN 1010 is een belangrijke norm waaraan nieuwe elektrische installaties in bedrijven moeten voldoen om er voor te zorgen dat systemen veilig zijn. Na installatie moet het bedrijf een inspectierapport afgeven aan het bedrijf van wie de installatie is. In de praktijk gebeurt dit nog te weinig. In de opleiding wordt daarom hier extra veel aandacht aan besteed.

Sociale vaardigheden worden niet in alle opleidingen onderwezen, maar zijn wel belangrijk. Vaak kom je in situaties terecht waar mensen “gestoord’ zijn in hun werk doordat de stroom “uitgevallen” is of doordat installaties niet naar behoren werken (denk aan een brand- of rookalarm dat voortdurend afgaat). Als elektriciën is het zaak het hoofd koel te houden en ook wanneer de omgeving geïrriteerd is, zorgvuldig, systematisch, nauwkeurig en veilig te werk te gaan.

Waarom zou je elektriciën willen worden
Er zijn verschillende redenen waarom je elektriciën zou kunnen willen worden. Ten eerste moet je het leuk vinden om met elektrische installaties te werken. ?Je moet rode oortjes krijgen wanneer je het woord stroomstoring, zekeringenkast of aardlekschakelaar hoort. Ook vind je het een uitdaging om op zoek te gaan naar de oorzaak van een niet werkend apparaat. Zijn het de zekeringen, is er een weerstand doorgebrand of zit er een leiding niet goed aangesloten, jij gaat door totdat je de bron hebt opgespoord. Je zat als kind te rommelen met kapotte radio’s, maakte je eigen verlichting met batterijen en koperdraad en repareerde de stofzuiger van je moeder. Kortom, je bent geïntrigeerd door energie. Ten tweede ben je als elektriciën eigenlijk zo goed als verzekerd van een baan. Alles om ons heen heeft te maken met Electra, of er nou een stekker aan zit of niet. Heel veel apparaten bezitten oplaadbare accu’s waardoor elektrische apparaten ook los van het lichtnet gebruikt kunnen worden. Denk maar aan je mobieltje of de accu van je auto. Mensen zijn dus erg afhankelijk van vakmensen die verstand hebben van Electra. In België noemen ze de elektriciën een “knelpuntberoep”, ofwel er zijn er nooit genoeg van. En dat is niet van vandaag op morgen, dat is al jaren zo. Goed opgeleide technische vaklui zijn schaars. Met andere woorden, er is werk zat als elektriciën of monteur. Bedrijven zitten er zo om te springen dat je opleiding, boeken en lesuren vaak zelfs vergoed worden door je toekomstige werkgever. Ten derde kan een elektriciën zeer zelfstandig werken. Of je nu voor een baas gaat werken of voor jezelf, als monteur word je zelden op je vingers gekeken. Wie in loondienst werkt, gaat nog wel eens met een collega op pad, maar als zelfstandig elektriciën ben je eigen baas. Vaak heb je een auto van de zaak als monteur. Hoewel de planning natuurlijk vaak centraal geregeld wordt, mag je wel naar huis als het werk erop zit. Aan de andere kant moet je als elektriciën ook een teamplayer zijn. Op de vierde plaats staan contacten met andere mensen. Want hoewel de elektriciën een zelfstandig beroep is, kun je, vooral in nieuwbouw en in grotere complexere installatiesystemen, te maken krijgen met een hoop andere partijen, zoals de aannemer, de metselaar, de loodgieter, maar ook de ICT-er of de beveiligingsbeambte. Dit maakt elektriciën tot een veelzijdig beroep.

Never a dull moment
Elektriciteit en spanning horen bij elkaar, je hebt dus een spannend beroep! Het is alsof je altijd aan het puzzelen bent. Je moet dat dan ook echt een uitdaging vinden, problemen oplossen en brandjes blussen (niet letterlijk natuurlijk, als het goed is). Maar ook als storingsmonteur of onderhoudsmonteur is geen dag hetzelfde. Vaak vlieg je van het ene huis naar het andere. Zo kom je nog eens ergens. Maar elektrische installatie bevinden zich ook vaak op onbereikbare plekken, hoog in de lucht, of diep in een liftschacht. Hoe spannend wil je het maken?

Nuttig voor jezelf
Misschien niet een echte legitieme reden om je beroepskeuze op te baseren, maar wie elektrotechniek studeert, zal daar later altijd profijt van hebben. Hoewel er natuurlijk best het één en ander verandert, veroudert je basiskennis van elektrotechniek niet snel. Per slot van rekening veranderen de wetten van de natuurkunde niet en blijft energie stormen zolang de kring gesloten is. En dat kan altijd van pas komen wanneer je thuis een extra groep wilt installeren na een verbouwing, bijvoorbeeld vanwege gezinsuitbreiding of wanneer je luidspeaker het lijkt te hebben begeven, maar er alleen een weerstandje vervangen hoeft te worden. En nu we toch bezig zijn, je eigen kamer beveiligen, hoe cool is dat? En dat leer je al op het VMBO T. Een eenvoudige schakeling zorgt ervoor dat wanneer iemand die jouw deurmat betreedt of een la opentrekt, er een alarm afgaat, of er een klein stroomstootje wordt afgeven?.

Je kunt alle kanten op als elektromonteur
Wanneer je eenmaal je opleiding elektrotechniek op zak hebt, kun je nog alle kanten op. Een elektriciën kan op heel veel plaatsen aan de slag. Niet alleen in de utiliteitsbouw of industrie, maar ook in de scheepvaart kun je terecht. Of ga verder in de mechatronica waarbij je machines met behulp van elektronica dingen in elkaar laat zetten. Een heel nieuw terrein is de domotica, dit is een nieuw fenomeen binnen de particuliere sector.

Domotica en de elektriciën van de toekomst
Tijdens de opleiding tot elektriciën krijg je er al mee te maken; Domotica. Dit is volgens Wikipedia “De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven” en houdt zich dus bezig met het aan elkaar knopen en automatiseren van allerlei systemen en diensten in en buitenshuis. Na de smartphone volgt een smart house dus. Denk even aan Toon, de computer in huis die de temperatuur regelt maar die je ook op afstand kunt uitlezen en instellen. Zonder stroom ben je nergens.

Nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden op gebied van energie?
Energie en elektriciteit zijn in feite één en hetzelfde. Alles om ons heen bestaat uit geladen deeltjes, energie dus. Het effectief en duurzaam kunnen gebruiken van al die energie om ons hen, is al jaren onderwerp van studie. Energie uit de zon, water en zelfs uit de grond is al mogelijk, wie weet wat de toekomst nog meer zal brengen. Maar de netto uitkomst is hetzelfde: elektriciteit. En die moet opgeslagen worden en getransporteerd. Hiervoor zijn netwerken nodig. Elektrische installaties. Geen hoogspanningsinstallatie meer, maar toch, de elektriciën houdt werk.

Wat verdient een elektriciën aan salaris?
Een elektriciën verdient met een netto maandsalaris tussen de €1600 en de €2700 niet tot de best betaalde beroepen van Nederland. € 1600 is iets beter dan het minimumloon en komt neer op minder dan €10 per uur. Bruto rond de € 12 Euro.
Dan praten we natuurlijk over elektriciëns en onderhoudsmonteurs in loondienst. Wie veel storingsdiensten draait, krijgt natuurlijk extra betaald, maar niet iedereen zit op die onregelmatigheid te wachten. Zeker niet wanneer je thuis vrouw en jonge kinderen hebt zitten. Wie zich heeft gespecialiseerd of meer vakdiploma’s heeft, verdient natuurlijk meer.

Zelfstandig ondernemer of ZZPer verdient meer (of niet)?
Wie slim is, wordt zelfstandig. Althans dat is de indruk van veel mensen met een uitvoerend beroep. Het lijkt zo aardig, €40 euro voor een uurtje werk. Dat haal je niet wanneer je bij een baas werkt. Vergeet niet dat je als zelfstandig ondernemer voor een hoop kosten staat, die je ook van je uurtarief moet betalen. De verzekeringen en de belasting zijn daarvan de belangrijkste, maar natuurlijk ook je bedrijfsbus, je materiaal en je apparatuur moet je daarvan zelf betalen. Bovendien moet je klanten binnen halen en moet je je reistijd zelf betalen. Want dan werk je niet meer voor je baas. En wie eigen baas is, moet vaak zelf de baas gaan spelen en zal merken dat het nog niet zo eenvoudig is om als zelfstandige aan het werk te komen en te blijven.

In tijden van schaarste, bloeien de klusjesbedrijven op. Want zelfstandig ondernemers kunnen hun eigen tarief bepalen. Maar omdat daar verzekeringen en premies nog van af moeten, blijft er niet veel van over. Wie goed is, gediplomeerd en beschikt voer de nodige erkenning, verdient uiteindelijk als zelfstandig elektriciën beter dan in loondienst. Alleen, dan moet je wel zelf voor je klanten zorgen. En dat is weer een heel ander vak.

Wat is het uurloon van een elektriciën?
Wie zelf een elektriciën in huurt, moet rekenen op het normale tarief dat je betaalt bij een vakman. Reken op minimaal €55 per uur exclusief BTW. Daarbij komen dan nog vaak voorrijkosten en eventuele materialen. In het Noorden van het land zijn de prijzen een stuk lager dan in de randstad. Waar je in Groningen eerder rond de 45 per uur betaald, betaal je in de randstad eerder 60 - 65 Euro.

In Amsterdam vragen de meeste rond de € 60. In Rotterdam is dat weer wat lager, rond de € 55. In Groningen is het weer een stukje goedkoper en zit je rond de € 45 als je iemand inhuurt. Utrecht lijkt dan weer meer op Rotterdam en Amsterdam. Net als Den Haag trouwens.

Inhuren klusjesbedrijf; niet over één nachtijs gaan
Klusjesdiensten zijn vaak goedkoper, je vindt ze al vanaf 10 euro per uur op Marktplaats. Maar we hebben het wel over Electra en je wilt dat er vakkundig en veilig gewerkt wordt. Overtuig je zelf ervan dat de mensen wel over de benodigde papieren beschikken (zie boven). Vroeger was er centraal toezicht op elektrische installaties en mochten alleen erkende bedrijven sleutelen aan de deze installaties. Maar omdat het toezicht ontbrak en niet was na te gaan of een werknemer niet met de papieren van een ander zwaaide, is deze erkenning en de verplichting om aan installatienormen te voldoen, opgegeven. Toch kun je beter wel in zee gaan met een bedrijf met aantoonbare goede resultaten. Zoofy werkt alleen samen met bewezen goede elektriciëns. Met goede referenties. Die vakmanschap leveren.

Hoe kun je een goede elektriciën vinden
Een goede elektriciën vinden op eigen houtje is niet eenvoudig. Waar moet je op letten wanneer je een goede elektriciën zoekt? Zijn er keurmerken om het zoeken eenvoudiger te maken? Helaas zijn er zoveel verschillende elektrotechnici dat je niets hebt aan een keurmerk. Hoewel er in de wereld van techniek vaak wel gesproken wordt “over erkende installateur” bestaat zoiets niet. Installateur waarvan dan, kun je vragen. Wasmachines, reclameborden, piketpaaltjes? Installateur is namelijk een erg breed begrip. Net als elektriciën. Een diploma zegt eigenlijk nog het meeste. Met de kennis van dit artikel kunt je dan zo’n beetje beoordelen of degene toegerust is voor de klus die je in gedachten hebt.

Belangrijkste is dat de persoon kaas heeft gegeten van elektriciteit. Dat merk je snel genoeg wanneer je contact opneemt en je probleem of wens voorlegt. Bij twijfel schakel je iemand anders in. Hoewel er een grote vraag naar gediplomeerde elektriciëns is, is er altijd wel een storingsmonteur in de buurt. Uiteraard kun je via Zoofy direct een goede elektriciën regelen.

Kies voor lokaal installatiebedrijf of elektriciën
Het beste kun je misschien wel gebruik maken van een bekend installatiebedrijf in je buurt, deze leiden vaak zelf mensen op en beschikken dus over de nieuwste kennis en inzichten. Omdat het bedrijf lokaal werkt, zal het hechten aan goede mond op mond reclame en dus goed werk leveren. Natuurlijk kun je ook online zoeken. Zoek dan wel met Google zodat je direct de vestigingsplaats te zien krijgt en niet per ongeluk een bedrijf laat komen dat 100km verderop zit. Om te beoordelen of je met een vakman te maken hebt, kun je referenties op vragen of de website goed bekijken.

Erkenningsregeling UNETO-VNI
Een soort van keurmerk is er niet, maar de grootste werkgeversorganisatie in de installatietechniek, UNETO-VNI is wel een groot voorstander van een erkenningsregeling waar aan de consument kan zien of een bedrijf goed werk levert. Nadeel van de erkenningsregeling is dat er een aardig bedrag aan vast zit dat het aangesloten installatie of reparatiebedrijf eenmalig, maar ook jaarlijks moet betalen.

Het kan dus best zijn dat het door jou uitgekozen bedrijf niet is aangesloten, maar wel voldoet aan alle eisen en richtlijnen. Een bedrijf is niet verplicht om zich aan te sluiten.

Hoe krijg je elektriciënwerk vergoed door de verzekering?
Wanneer je kortsluiting hebt of een andere storing buiten jouw schuld, dan kan je de elektriciëns kosten eventueel verhalen op een inboedelverzekering. Dit hangt af van de dekking en de poliswaarden, maar wanneer je een elektriciën inschakelt om dingen te repareren dan worden deze doorgaans vergoed. Denk aan beveiligingsinstallaties die zijn uitgevallen of een inbraak- of brandalarm.

Dit kan ook indien elektrische apparaten schade hebben opgelopen als gevolg van blikseminslag. In principe moet je bij onweer altijd alle stekkers uit de stopcontacten halen om daarmee schade te voorkomen. Maar wanneer aannemelijk te maken is dat er sprake was van overmacht, bijvoorbeeld doordat het onweer plots zonder waarschuwing losbarstte, dan heb je grote kans dat de verzekering de ontstane schade vergoed. Dus niet alleen apparatuur maar ook de kosten van een inspectie door de elektriciën. Wanneer je elektra laat vervangen omdat deze verouderd is, dan moet je de kosten zelf betalen, tenminste er van uitgaande dat je in een koopwoning woont. Bij een huurwoning kun je de verhuurder erop aanspreken. Deze zal bij gevaarlijke situaties meestal gelijk zelf actie ondernemen.

Wanneer je de installatie vernieuwt of aanpast zodat deze duurzamer en energiezuiniger wordt, dan kom je wellicht in aanmerking voor subsidie. In dat geval worden de kosten van de elektriciën niet door de verzekering vergoed, maar kun je deze bekostigen uit de subsidie.

Aftrekpost reparaties elektriciën
Bij monumentale panden mogen reparaties opgevoerd worden als aftrekposten bij de inkomstenbelasting. Wanneer je de elektriciën zaken laat vernieuwen of aanpassen, mogen deze kosten niet als onkosten worden opgevoerd.

Verplichte keuring van installaties
Inboedel of brandverzekeringen van bedrijfspanden of grote woonhuizen zullen een keuring van de elektrische installatie verplicht stellen. De kosten van de keuring moet je dan uiteraard zelf betalen.

Kan ik met spoed een goede elektriciën vinden?
Wanneer je met spoed een elektriciën nodig heeft dan googel je gewoon naar “elektriciën” en je woonplaats. Grote kans dat je hier een bedrijf aantreft dat 24 uurs service aanbiedt. Omdat er spoed bij is, heb je waarschijnlijk geen tijd en zin om uitgebreid prijzen te vergelijken en te controleren of het bedrijf wel erkend is. Toch is het wel verstandig om te kijken of het bedrijf dat je wilt inschakelen, erkend is door de branchevereniging Uneto-VNI of SEI (Stichting erkenning installatiebedrijven).

Informeer in ieder geval naar het voorrij tarief, het uurtarief en eventuele materialen. Want hoe gek het ook klinkt, vaak denken bedrijven dat bij spoedklusjes geld geen rol speelt. Uiteraard kan wel een hoger tarief overeengekomen worden juist vanwege de spoed, bijvoorbeeld omdat de aannemer ander werk moet laten liggen. Voor dat je de monteur laat komen, kun je zelf ook een aantal dingen doen wanneer de stroom uitvalt.

Wat kun je zelf doen?

Kortsluiting
Als eerste moet je de zekeringenkast opzoeken. Hier in zitten de zekeringen en de aardlekschakelaar. Wanneer de aardlekschakelaar uit staat, dan is er ergens kortsluiting geweest. Dat betekent dat er een apparaat kapot is waardoor twee draden contact met elkaar maken. Aan jou de eer om het kapotte apparaat of draad op te sporen. Vaak heb je wel een vermoeden waar het fout is gegaan. Lukt dat niet, schakel dan een elektriciën is. Schakel voor zekerheid de stroom uit wanneer je op zoek gaat naar de boosdoener, want wanneer een draad is doorgeknaagd door bijvoorbeeld een huisdier, dan kun je een flinke opdonder krijgen. Wanneer je een oude meterkast hebt met stoppen of zekeringen dan kan er ook een stop doorgeslagen zijn door overbelasting. Voordat je de kapotte stop vervangt, is het verstandig na te gaan wat de oorzaak is van de overbelasting. Per groep kunnen maar een beperkt aantal apparaten ingeschakeld worden. De totale belasting hangt af van de zwaarte van de zekering. De formule is P= Uxi, waarbij P het totale vermogen is en I de sterkte van de stop, U is de spanning (220 in huis). Heb je dus een 16 ampère stop dan is de maximale belasting 220x16=3,5Kw. Heb je bijvoorbeeld in de keuken een droger, een koelkast en een magnetron hierop aangesloten dan is de kans groot dat wanneer ze allemaal aanstaan, de zekering doorbrandt. In feite moet er dan een andere oplossing komen. Je kunt een elektriciën vragen of er een extra groep gemaakt kan worden, of om een andere verdeling.

Wanneer er stroom op een apparaat voelbaar is, dan is er iets mis met de randaarde. Kijk of het apparaat aangesloten is op een geaard stopcontact, met een geaarde stekker. Lijkt dat het geval, maar staat het apparaat desalniettemin onder stroom, dan is het goed een elektriciën in te schakelen. Trek als voorzorgsmaatregel de stekker uit het stopcontact.

Hoe kan ik een baan vinden als elektriciën?
Wie aan het werk wil als elektriciën, hoeft dus eigenlijk alleen maar ervoor te zorgen dat zijn papieren in orde zijn, want er is grote schaarste. Je hoeft de krant maar open te slaan of je ziet advertenties met “monteurs” gezocht. Ook online zoeken heeft direct resultaat. Je kunt ook bij lokale installatiebedrijven langs gaan om te kijken of er vacatures zijn. Wanneer je nog geen vakdiploma hebt, maar wel een vmbo diploma richting techniek, dan kun je bedrijven benaderen die de scholing voor je willen betalen. Behalve je boeken worden ook je lesuren betaalt. Veel elektrotechnische bedrijven bieden een eigen gespecialiseerde opleiding aan waarmee je bijvoorbeeld eerste monteur kunt worden. Vaak zit er dan ook een baan garantie aan.