Je locatie

Kies je klus

Wanneer hulp?

Boek je vakman

De enige site in Nederland waar je online je elektricien bestelt.

Geen voorrijkosten. Vakkundig & snel geholpen. Kies of zoek je klus. Afspraak wanneer je wil! 😀

Top elektricienklussen

Alle elektricienklussen

Vul je postcode of plaats in om prijzen en beschikbaarheid te tonen.


Klanten beoordelen onze vakmannen met een 9,2/10


Vragen of hulp met boeken? Bel ons
085-0471277


Dit zeggen onze klanten over onze vakmannenBetaal achteraf direct via Tikkie of iDeal

ideal

Direct 'n top elektricien.

Start door je postcode in te vullen

De gemiddelde beoordeling van onze elektriciens

4.6/5 sterren gebasseerd op 3834 reviews

Zoofyhttps://zoofy.nl/zoofy_logo_white.png

Zo werkt Zoofy

Snel de juiste vakman

1

Welke klus moet er gebeuren?

Zoek je klus op of klik door naar de juiste categorie. Staat jouw klus er niet tussen? Kies dan de klus die er het meest op lijkt, of klik de "per uur" klus aan.

2

Wanneer komt het uit?

Geef aan wanneer je geholpen wil worden. Is het dringend? Of kan het even wachten? Jij bepaalt. Onze vakmannen passen zich aan aan jouw agenda. Dat regelen wij voor je!

3

Vul je gegevens in

We regelen zsm een afspraak met goede lokale vakman. Spoed? Binnen 20 minuten reactie en vaak al eerder. Morgen of een later moment, dan krijg je binnen 1 uur reactie.

Alle informatie die je wilt weten over de elektriciën

Bij een elektriciën denk je misschien aan iemand die komt kijken naar een zekering in de meterkast? Maar een elektriciën doet veel meer dan dat.

Wat doet een elektriciën?

Elektriciteit bestaat eigenlijk al heel lang. Het beroep elektricien is nog jong. Voordat we elektriciteit op konden wekken, was er licht door kaarsen en was er voor warmte een hout of steenkoolkachel. In de 19e eeuw begon het opwekken van elektriciteit met een elektromotor. Het ontstaan van elektriciteit op een grote schaal kwam door het uitvinden van de dynamo. Op de dag van vandaag denken we niet meer na over elektriciteit, behalve als het niet werkt.

Tegenwoordig wordt een elektriciën ook elektromonteur genoemd. Het vak elektriciën is dus nauw gekoppeld aan het gebruik van elektriciteit. Een elektriciën weet namelijk alles af van elektrische leidingen, regelkasten, zekeringen en spanning. Heden ten dage kunnen we niet zonder elektra en denken we er niet eens bij na wanneer we een lichtknopje aan of uitzetten dat het ooit anders is geweest. Pas als het licht weigert, de koelkast uitvalt of wanneer er rook uit een apparaat komt, slaan we alarm.

Een elektriciën is degene die elektrische installaties monteert en afregelt. Hij kan ook leidingen aanleggen (“trekken”) en installaties onderhouden. Dit is trouwens wel wat anders dan een installateur.

Elektriciën, een relatief jong beroep
Nog niet zo lang geleden hadden we geen elektrische verlichting, maar kaarsen en gas. We warmden ons bij de hout- of steenkoolkachel en het water van het bad werd verwarmd met ketels heet water van het vuur. Pas in de 19e eeuw lukte het, om elektriciteit op te wekken met een elektromotor, maar de stoommachines bleken vooralsnog veel rendabeler.

Na de dynamo kwam de elektriciën Het vak van elektriciën ontstond, toen de mensen ook in huis stroom kregen voor verlichting, en wel de gloeilamp. Hiervoor moest de dynamo uitgevonden worden, waarmee op grote schaal elektriciteit opgewekt kon worden, en binnen het handbereik gebracht kon worden van het huishouden. De elektriciën is dus een relatief jong beroep. Hoewel elektriciteit al zo oud als de wereld is en het zelfs waarschijnlijk is dat bliksem de oorsprong van al het leven is, duurde het heel lang voor dat de mensen zelf elektriciteit konden opwekken en ook daadwerkelijk gebruiken. Nog langer duurde het om de opgewekte stroom ook daadwerkelijk praktisch te kunnen toepassen voor huishoudelijk gebruik. De dynamo was de uitvinding waarmee stroom om gezet kon worden in arbeid.

Gloeilamp zorgde voor eerste stroomnetwerk in huis? In de tweede industriële revolutie aan het einde van de 19e eeuw, was het zover. Door de uitvinding van de dynamo kon elektriciteit massaal worden opgewekt. De gloeilamp bleek de manier om elektriciteit om te zetten in licht. De gloeilamp van Edison was dan ook een revolutionaire uitvinding. Maar om de elektriciteit in huis te krijgen op een veilige manier, moest er dus ook een netwerk aangelegd worden voor het transport van elektriciteit. Dit is eigenlijk het begin van het vakgebied van elektriciën. Omdat stroom altijd potentieel gevaarlijk is, vereist het werken met stroom en elektra, vakkennis en inzicht. Wanneer er stroomuitval is of wanneer de elektrische apparaten niet naar behoren werken, wordt de elektriciën ingeschakeld.

Zonder stroom zijn we nergens We merken pas hoezeer elektriciteit met ons dagelijks leven verbonden is, wanneer de stroom uitvalt. Behalve dat je geen wifi of internet meer hebt, zullen ook vrijwel alle andere apparaten in huis uitvallen, met uitzondering van de gaskachel. Maar omdat de pomp ook door elektriciteit aangedreven wordt, zal die kachel ook weinig rendement leveren. Hiermee zie je gelijk hoe belangrijk een elektriciën is in het dagelijkse leven. Een stroomstoring verhelpen, dat kunnen maar weinig mensen. Het opsporen van de bron van de storing is een technisch verhaal. Je hebt er spanningzoekers en voltmeters voor nodig.

Een elektriciën is doorgaans actief binnen een van de volgende werkgebieden:


  • Woningbouw en onderhoud elektrische installaties
  • Energiemaatschappijen
  • Zonnepanelen installatie
  • Productiebedrijven met noemer-, meet- bediening en regeltechniek
  • Gespecialiseerde bedrijven (lift-, zon, beveiligingstechniek)
  • Keuringsinstanties


Elektriciën is van alle markten thuis


Een elektriciën moet van alle markten thuis zijn. Want als een apparaat niet meer werkt, wordt de elektriciën ingeschakeld. Dat kunnen dus hele simpele dingen zijn, maar ook hele ingewikkeld zoals bijvoorbeeld een lift die het niet meer doet of een betalingssysteem in een winkel. Het raakvlak met ICT is dan ook steeds groter. In veel (interne, door installatie bedrijven zelf gegeven) opleidingen leer je dan ook hoe je elektrische systemen aansluit op geautomatiseerde systemen. Daarom is bijscholing belangrijk wanneer je kiest voor het beroep van elektriciën.

Nieuwe ontwikkeling op het vakgebied van elektriciën?


Meer en meer raken elektriciteit en internet met elkaar verbonden. Onderhoudsmonteurs hoeven niet meer aan de deur te komen, maar lezen een sensor af. Consumenten willen steeds meer naar één systeem voor hun woning in plaats van afzonderlijke systemen voor internet, gas, water, elektra. En dan liefst ook een systeem dat er tegelijkertijd in voorziet dat mensen veilig wonen. Denk aan videobewaking, intercom en brand- en rookbeveiliging.

Bovendien willen mensen steeds duurzamere energie en stappen veel mensen over naar eigen energiewinning door middel van zonneboilers en warmtepompen. Dat alles vraagt aanpassing van de kennis en kunde van de elektriciën.

Elektriciën, beroep van de toekomst?
Net als ICT is elektrotechniek overal om ons heen. Door de voortdurende innovaties zijn steeds aanpassingen nodig aan bestaande installaties. ICT en elektrotechniek raken steeds meer met elkaar verstrengeld. Voeg daar aan toe dat in beide branches volop werk is en de conclusie is duidelijk: er is grote behoefte aan goed opgeleide elektriciëns en aan elektriciëns die zich constant willen bijscholen.

Risico’s en gevaren van het vak elektriciën
Stroom kan dodelijk zijn, vooral wanneer er een hoge spanning is. Isolatie en geleiding zijn dingen die je goed in de gaten moet houden wanneer je met stroom gaat werken. Wie geen verstand heeft van elektra, zoals de elektriciën, kan daarom beter niet aan de stroom zitten. Het is zelfs zo dat wanneer je nieuwe elektrische leidingen aanlegt, je de installatie daarna moet laten keuren. Wanneer je installatie namelijk niet veilig werkt, kan er brand ontstaan door kortsluiting of kunnen apparaten onder stroom komen te staan door dat er bijvoorbeeld geen randaarde is aangebracht.

Welke opleiding volgt een elektriciën?
Wie elektriciën wil worden, volgt vaak een beroepsopleiding Elektrotechniek. Meestal zie je bij de opleiding andere namen dan elektriciën staan, zoals “monteur elektrotechniek” of “monteur serviceonderhoud installaties en systemen”. Dat is eigenlijk wel logisch want er zijn heel veel mogelijkheden en richtingen wanneer je voor elektrotechniek kiest Tijdens een opleiding Monteur leert de aankomende elektriciën alles over elektriciteit, weerstanden, spanning, elektrische contacten en relais. Er is ook aandacht voor de werking van beveiligingssystemen en elektrische huisinstallaties en uiteraard voor veiligheid en voorbereiding.

Analytisch vermogen elektriciën
Logisch denken is een vereiste en ook moet een elektriciën in staat zijn overzicht te kunnen bewaren. Een hele praktische vereiste is een goed gezichtsvermogen en vooral het kunnen onderscheiden van de verschillende kleuren. In de elektrotechniek draait alles om gekleurde draadjes en wanneer je die verkeerd met elkaar verbindt, zijn de gevolgen rampzalig.

Veilig werken allerbelangrijkste motto van de elektriciën


Tijden de opleiding leren elektriciëns niet alleen alles van elektrische installaties, hoe je deze veilig kunt controleren, na-meten, testen en repareren.

NEN 3140 is een richtlijn volgens welke monteurs moeten werken om ervoor te zorgen dat de installaties veilig zijn. Door zich te houden aan deze richtlijnen loopt de elektriciën zelf ook zo min mogelijk risico bij de uitvoering van de werkzaamheden. Zo zouden elektriciëns nooit mogen werken als er spanning op het stroom netwerk staat.

NEN 1010 is een belangrijke norm waaraan nieuwe elektrische installaties in bedrijven moeten voldoen om er voor te zorgen dat systemen veilig zijn. Na installatie moet het bedrijf een inspectierapport afgeven aan het bedrijf van wie de installatie is. In de praktijk gebeurt dit nog te weinig. In de opleiding wordt daarom hier extra veel aandacht aan besteed.

Sociale vaardigheden worden niet in alle opleidingen onderwezen, maar zijn wel belangrijk. Vaak kom je in situaties terecht waar mensen “gestoord’ zijn in hun werk doordat de stroom “uitgevallen” is of doordat installaties niet naar behoren werken (denk aan een brand- of rookalarm dat voortdurend afgaat). Als elektriciën is het zaak het hoofd koel te houden en ook wanneer de omgeving geïrriteerd is, zorgvuldig, systematisch, nauwkeurig en veilig te werk te gaan

Wat is het uurloon van een elektriciën?


Wie zelf een elektriciën in huurt, moet rekenen op het normale tarief dat je betaalt bij een vakman. Reken op minimaal €55 per uur exclusief BTW. Daarbij komen dan nog eventuele materialen. In het Noorden van het land zijn de prijzen een stuk lager dan in de randstad. Waar je in Groningen eerder rond de 45 per uur betaald, betaal je in de randstad eerder 60 - 65 Euro. In Amsterdam vragen de meeste rond de € 65. In Rotterdam is dat weer wat lager, rond de € 60. In Groningen is het weer een stukje goedkoper en zit je rond de € 55 als je iemand inhuurt. Utrecht lijkt dan weer meer op Rotterdam en Amsterdam. Net als Den Haag trouwens.

Inhuren van een niet gediplomeerd elektriciën? Dat is niet altijd een goed idee.
Klusbedrijven zijn vaak goedkoper, je vindt ze al vanaf 10 euro per uur op Marktplaats. Maar we hebben het wel over elektra en je wilt dat er vakkundig en veilig gewerkt wordt. Overtuig je zelf ervan dat de mensen wel over de benodigde papieren. Vroeger was er centraal toezicht op elektrische installaties en mochten alleen erkende bedrijven sleutelen aan de deze installaties. Maar omdat het toezicht ontbrak en niet was na te gaan of een werknemer niet met de papieren van een ander zwaaide, is deze erkenning en de verplichting om aan installatienormen te voldoen, opgegeven. Toch kun je beter wel in zee gaan met een bedrijf met aantoonbare goede resultaten.

Zoofy werkt alleen samen met bewezen goede elektriciëns. Met goede referenties. Die vakmanschap leveren.

Hoe kun je een goede elektriciën vinden
Een goede elektriciën vinden op eigen houtje is niet eenvoudig. Waar moet je op letten wanneer je een goede elektriciën zoekt? Zijn er keurmerken om het zoeken eenvoudiger te maken? Helaas zijn er zoveel verschillende elektrotechnici dat je niets hebt aan een keurmerk. Hoewel er in de wereld van techniek vaak wel gesproken wordt “over erkende installateur” bestaat zoiets niet. Installateur waarvan dan, kun je vragen. Wasmachines, reclameborden, piketpaaltjes? Installateur is namelijk een erg breed begrip. Net als elektriciën. Een diploma zegt eigenlijk nog het meeste. Met de kennis van dit artikel kunt je dan zo’n beetje beoordelen of degene toegerust is voor de klus die je in gedachten hebt. Belangrijkste is dat de persoon veek kennis heeft over elektriciteit. Dat merk je snel genoeg wanneer je contact opneemt en je probleem of wens voorlegt. Bij twijfel schakel je iemand anders in. Hoewel er een grote vraag naar gediplomeerde elektriciëns is, is er altijd wel een storingsmonteur in de buurt. Uiteraard kun je via Zoofy direct een goede elektriciën regelen.

Kies voor lokaal installatiebedrijf of elektriciën
Het beste kun je misschien wel gebruik maken van een bekend installatiebedrijf in je buurt, deze leiden vaak zelf mensen op en beschikken dus over de nieuwste kennis en inzichten. Omdat het bedrijf lokaal werkt, zal het hechten aan goede mond op mond reclame en dus goed werk leveren. Natuurlijk kun je ook online zoeken. Zoek dan wel met Google zodat je direct de vestigingsplaats te zien krijgt en niet per ongeluk een bedrijf laat komen dat 100km verderop zit. Om te beoordelen of je met een vakman te maken hebt, kun je referenties op vragen of de website goed bekijken Erkenningsregeling UNETO-VNI
Een soort van keurmerk is er niet, maar de grootste werkgeversorganisatie in de installatietechniek, UNETO-VNI is wel een groot voorstander van een erkenningsregeling waar aan de consument kan zien of een bedrijf goed werk levert. Nadeel van de erkenningsregeling is dat er een aardig bedrag aan vast zit dat het aangesloten installatie of reparatiebedrijf eenmalig, maar ook jaarlijks moet betalen Het kan dus best zijn dat het door jou uitgekozen bedrijf niet is aangesloten, maar wel voldoet aan alle eisen en richtlijnen. Een bedrijf is niet verplicht om zich aan te sluiten.

Wanneer je kortsluiting hebt of een andere storing buiten jouw schuld, dan kan je de elektriciëns kosten eventueel verhalen op een inboedelverzekering. Dit hangt af van de dekking en de poliswaarden, maar wanneer je een elektriciën inschakelt om dingen te repareren dan worden deze doorgaans vergoed. Denk aan beveiligingsinstallaties die zijn uitgevallen of een inbraak- of brandalarm

Dit kan ook indien elektrische apparaten schade hebben opgelopen als gevolg van blikseminslag. In principe moet je bij onweer altijd alle stekkers uit de stopcontacten halen om daarmee schade te voorkomen. Maar wanneer aannemelijk te maken is dat er sprake was van overmacht, bijvoorbeeld doordat het onweer plots zonder waarschuwing losbarstte, dan heb je grote kans dat de verzekering de ontstane schade vergoed. Dus niet alleen apparatuur maar ook de kosten van een inspectie door de elektriciën. Wanneer je elektra laat vervangen omdat deze verouderd is, dan moet je de kosten zelf betalen, tenminste er van uitgaande dat je in een koopwoning woont. Bij een huurwoning kun je de verhuurder erop aanspreken. Deze zal bij gevaarlijke situaties meestal gelijk zelf actie ondernemen.

Wanneer je de installatie vernieuwt of aanpast zodat deze duurzamer en energiezuiniger wordt, dan kom je wellicht in aanmerking voor subsidie. In dat geval worden de kosten van de elektriciën niet door de verzekering vergoed, maar kun je deze bekostigen uit de subsidie.

Aftrekpost reparaties elektriciën
Bij monumentale panden mogen reparaties opgevoerd worden als aftrekposten bij de inkomstenbelasting. Wanneer je de elektriciën zaken laat vernieuwen of aanpassen, mogen deze kosten niet als onkosten worden opgevoerd

Verplichte keuring van installaties
Inboedel of brandverzekeringen van bedrijfspanden of grote woonhuizen zullen een keuring van de elektrische installatie verplicht stellen. De kosten van de keuring moet je dan uiteraard zelf betalen

Kan ik met spoed een goede elektriciën vinden?


Wanneer je met spoed een elektriciën nodig heeft dan googel je gewoon naar “elektriciën” en je woonplaats. Grote kans dat je hier een bedrijf aantreft dat 24 uurs service aanbiedt. Omdat er spoed bij is, heb je waarschijnlijk geen tijd en zin om uitgebreid prijzen te vergelijken en te controleren of het bedrijf wel erkend is. Toch is het wel verstandig om te kijken of het bedrijf dat je wilt inschakelen, erkend is door de branchevereniging Uneto-VNI of SEI (Stichting erkenning installatiebedrijven

Informeer in ieder geval naar het voorrij tarief, het uurtarief en eventuele materialen. Want hoe gek het ook klinkt, vaak denken bedrijven dat bij spoedklusjes geld geen rol speelt. Uiteraard kan wel een hoger tarief overeengekomen worden juist vanwege de spoed, bijvoorbeeld omdat de aannemer ander werk moet laten liggen. Voor dat je de monteur laat komen, kun je zelf ook een aantal dingen doen wanneer de stroom uitvalt.

Wat kun je zelf doen bij kortsluiting Als eerste moet je de zekeringenkast opzoeken. Hier in zitten de zekeringen en de aardlekschakelaar. Wanneer de aardlekschakelaar uit staat, dan is er ergens kortsluiting geweest. Dat betekent dat er een apparaat kapot is waardoor twee draden contact met elkaar maken. Aan jou de eer om het kapotte apparaat of draad op te sporen. Vaak heb je wel een vermoeden waar het fout is gegaan. Lukt dat niet, schakel dan een elektriciën is. Schakel voor zekerheid de stroom uit wanneer je op zoek gaat naar de boosdoener, want wanneer een draad is doorgeknaagd door bijvoorbeeld een huisdier, dan kun je een flinke opdonder krijgen. Wanneer je een oude meterkast hebt met stoppen of zekeringen dan kan er ook een stop doorgeslagen zijn door overbelasting. Voordat je de kapotte stop vervangt, is het verstandig na te gaan wat de oorzaak is van de overbelasting. Per groep kunnen maar een beperkt aantal apparaten ingeschakeld worden. De totale belasting hangt af van de zwaarte van de zekering. De formule is P= Uxi, waarbij P het totale vermogen is en I de sterkte van de stop, U is de spanning (220 in huis). Heb je dus een 16 ampère stop dan is de maximale belasting 220x16=3,5Kw. Heb je bijvoorbeeld in de keuken een droger, een koelkast en een magnetron hierop aangesloten dan is de kans groot dat wanneer ze allemaal aanstaan, de zekering doorbrandt. In feite moet er dan een andere oplossing komen. Je kunt een elektriciën vragen of er een extra groep gemaakt kan worden, of om een andere verdeling.

Wanneer er stroom op een apparaat voelbaar is, dan is er iets mis met de randaarde. Kijk of het apparaat aangesloten is op een geaard stopcontact, met een geaarde stekker. Lijkt dat het geval, maar staat het apparaat desalniettemin onder stroom, dan is het goed een elektriciën in te schakelen. Trek als voorzorgsmaatregel de stekker uit het stopcontact.