Zoek hier je klusje
Bouwcontainer huren

Hoe kom je af van bouwafval?

dinsdag 30 augustus 2022

Als je een verbouwing op de planning hebt staan, krijg je te maken met een flinke afvalstroom. Het is aan te raden om van tevoren op een rij te hebben waar je welk bouwafval kwijt kunt tijdens de verbouwing. In dit artikel lees je wat je kunt doen met bouwafval.

Wat wordt verstaan onder bouwafval

Bouwafval is al het afval dat vrijkomt bij het (ver)bouwwerkzaamheden. Het gaat om allerlei soorten afval: hout, kunststof, steen, dakpannen, bakstenen, beton, metaal, enzovoorts. Asbesthoudend materiaal, (klein) chemisch afval, accu’s, elektronische apparaten en grond, zand en asfalt vallen niet onder de noemer.

Scheidt het bruikbare afval van onbruikbaar afval

In de eerste plaats is het aan te raden om bruikbaar afval te scheiden van onbruikbaar afval. Bruikbare materialen zijn meubelstukken, textiel, metalen, houtwerk, elektronische apparaten, enzovoorts. Dit bruikbare afval kun je naar de kringloopwinkel brengen, gescheiden bij de vuilstort inleveren of verkopen.1

Lever het bruikbaar bouwafval op de juiste manier in de bakken bij de vuilstort in. Controleer vooraf hoe je materialen het beste kunt aanbieden. In sommige plaatsen kun je gratis bakfietsen en boedelbakken lenen voor het afleveren van het bouwafval.

Puinzakken of afvalcontainers

Voor de grote afvalstromen kun je puinzakken of een puincontainer huren. Hierin kun je een grote hoeveelheid bouwafval lozen, vaak verschillende afvalsoorten door elkaar. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen tuinafval, schoon puin en vervuilde materialen. Je huurt puinzakken en puincontainers via een containerbedrijf, doe-het-zelf-zaak en in sommige gevallen zelfs via de gemeente.

Vergunning aanvragen voor een afvalcontainer

Als je ervoor kiest om het bouwafval met behulp van een puincontainer af te voeren, dan is het verstandig om na te gaan of hier een vergunning van de gemeente voor nodig is. De regels hierover verschillen per gemeente.

Als de afvalcontainer geplaatst wordt op eigen terrein zoals een parkeerplek, erf of in de tuin is dit doorgaans vrij toegestaan en heb je geen vergunning nodig. Wanneer een container op gemeentegrond zal komen staan, dien je hierover contact op te nemen met de gemeente. De gemeente kan je een vergunning verlenen om de puincontainer in de openbare ruimte mogen plaatsen.