Welke klus moet worden gedaan?
Wijnkast installeren wijnen

Wijnklimaatkast inbouwen

dinsdag 13 september 2022

Een droom die werkelijkheid wordt dankzij Zoofy!

Heb jij altijd al gedroomd van een ingebouwde wijnklimaatkast? Dan wordt je droom werkelijkheid bij Zoofy, want onze vakmannen kunnen hem voor je inbouwen. Maar allereerst moet je natuurlijk de juiste wijnkast vinden. Wij vertellen je hoe je dat doet!

Wijnkast inbouwen

Waarom een wijnklimaatkast onmisbaar is voor een wijnliefhebber

Steeds meer wijnliefhebbers kiezen ervoor om een wijnklimaatkast te laten inbouwen. Dat is geen wonder, want het is een handig toestel dat wijn op de ideale temperatuur houdt waardoor deze lekkerder smaakt. Houd je van verschillende soorten wijn? Dan is dat geen probleem, omdat er wijnklimaatkasten zijn met meerdere temperatuurzones. Dat betekent dat je de temperatuur per zone kan instellen en je dus zowel rode, rosé als witte wijn perfect kan bewaren.

Een wijnklimaatkast zorgt er bovendien niet alleen voor dat je altijd van het perfecte glaasje wijn kan genieten. Het is namelijk ook een eyecatcher voor in je keuken. De ruimte krijgt met een wijnkast meteen een prachtige luxueuze uitstraling. Een leuk extraatje!

Wijnkast: voor ieder wat wils

Wil je een wijnkast plaatsen? Dan dien je eerst de geschikte wijnkast uit te kiezen. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar waardoor er voor ieder wat wils is. Hieronder overlopen we de mogelijkheden!

Keuken inbouw wijnklimaatkast

Dit soort wijnklimaat kast kan je volledig in een muur, meubel of nis inbouwen. Het ventileert aan de achterzijde. Het nadeel is dat het een beperkte diepte heeft waardoor de capaciteit lager is. Maar het oogt wel veel strakker dan de andere soorten wijnklimaatkasten.

Onderbouw wijnklimaatkast

Een onderbouw wijnklimaat kast wordt onder het keukenblad of een bar gebouwd. Het is voorzien van een plint waardoor het goed ventileert. Je kan ervoor kiezen om de plint zichtbaar te maken of om deze te verstoppen achter een keukenplint.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een wijnkast?

Heb jij je keuze gemaakt uit de verschillende soorten inbouw wijnklimaatkasten? Dan ben je er nog niet, want er zijn ook een aantal andere dingen waar je op moet letten bij de aankoop van een wijnkast!

Hoeveel wijnflessen wil je bewaren?

De eerste stap voor het vinden van een de beste wijnklimaatkast is bepalen hoeveel wijnflessen je erin wil opbergen. Natuurlijk moet je daarbij ook rekening houden met de beschikbare ruimte. De kleine wijnklimaatkasten bieden ruimte voor 7 tot 35 flessen, de middelgrote voor 30 tot 100 flessen en de grote voor 100 tot 300 flessen. Dit zijn de mogelijke afmetingen van wijnkasten:

  • Breedte: van 14 tot 75 cm
  • Hoogte: van 45 tot 200 cm
  • Diepte: van 51 tot 71 cm


Wijnklimaatkasten met een breedte van 30, 45 of 60 cm komen het vaakst voor. Om je een idee te geven: in een wijnklimaatkast met een breedte van 30 cm kan je ongeveer 20 wijnflessen kwijt, afhankelijk van de hoogte uiteraard. Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Geen probleem, want je kan altijd raad vragen aan één van onze specialisten!

Kijk of je hem wel degelijk kan laten inbouwen

Let op: niet elke wijnkast kan je laten inbouwen. Dat heeft te maken met de soort koeltechniek die gebruikt wordt. Een wijnkast met thermo-elektrische koeltechniek kan je bijvoorbeeld niet inbouwen. Het is dus belangrijk om het juiste model uit te kiezen.

Welke soorten wijn wil je erin opbergen?

Denk ook even na over welke soort wijn je voornamelijk drinkt. Houd je niet alleen van rode wijn, maar lust je af en toe ook een glaasje witte of rosé wijn? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een wijnklimaatkast met meerdere temperatuurzones. Je hebt één temperatuurzone per wijnsoort nodig.

Wil je graag handige functies?

Een simpele wijnklimaatkast houdt je wijn natuurlijk ook gewoon op temperatuur. Het is dus niet nodig om er veel geld voor uit te geven. Maar als je het jezelf makkelijk wilt maken, is het wel interessant om een duurder model te overwegen. Deze zijn namelijk meestal voorzien van een aantal handige extra's. Twijfel je nog? Dan is het een goed idee om hieronder te bekijken welke extra's er precies mogelijk zijn!

Klimaatkast beveiliging

Meestal is een beveiliging van je klimaatkast niet nodig. Maar als je er eentje laat inbouwen in je zaak, kan dit handig zijn. Zo kan er niemand zomaar bij je collectie wijnen.

Alarm

Sommige wijnklimaatkasten hebben ook een alarm dat afgaat als de temperatuur in de koeling te veel afwijkt van de ingestelde temperatuur. Of indien de deur niet goed afgesloten is.

Winterfunctie

Een winterfunctie is erg handig, want het houdt je wijn op ideale temperatuur wanneer het buiten erg koud is. Als de omgevingstemperatuur daalt, regelt de winterfunctie namelijk de activatie van een lichte elektrische verwarmingsweerstand. Daardoor blijft de temperatuur stabiel.

Register

Een register is eveneens een heel nuttige functie, zeker als je veel wijnflessen hebt. Je kan er namelijk je collectie van wijnen opschrijven, zodat je precies weet welke wijnen je hebt. Je vindt het eerder terug bij een wijnbewaarkast, maar ook bij een wijnklimaatkast komt het soms voor.

Laat je wijnkast plaatsen door een professional van Zoofy

Een wijnklimaat kast inbouwen? Dat doe je beter niet zelf. Want erg makkelijk is het niet als je daar geen verstand van hebt. Spaar jezelf de moeite uit en reken op een professional. Bij Zoofy vind je gegarandeerd de beste vakman voor deze klus.

En je bent bij ons zeker van een goede installatie, want wij screenen onze vakmannen steeds nauwkeurig. Je hoeft bij Zoofy bovendien nooit voorrijkosten te betalen, omdat je altijd wordt gekoppeld aan een professional uit je buurt!