Zoek hier je klusje

Welke soorten zonwering zijn er?

donderdag 07 maart 2024

Niets lekkerder dan in het voorjaar ontbijten aan de eettafel bij het raam in de zon of gezellig borrelen met vrienden. Maar naarmate de zomer dichterbij komt, wordt dat heerlijke voorjaarszonnetje steeds warmer. En de temperatuur in huis ook. Daarnaast kunnen je mooie stoffen meubels, de vensterbank of de gordijnen verkleuren door het felle zonlicht. Een oplossing hiervoor is zonwering. In deze blog vertellen we welke soorten zonwering er allemaal zijn en welke bij jouw woning past.

Knikarmschermen

Knikarmschermen zijn grote oprolbare zonneschermen. Ze klappen makkelijk in en uit met behulp van twee knikarmen. Dit type zonwering bevestig je aan de gevel van je woning. Bijvoorbeeld boven de tuindeuren. Door de grootte van het scherm kun je een groot stuk van je zithoek voorzien van schaduw. En je kunt je tuinmeubelen eronder zetten. Daarnaast vangen knikarmschermen overdag het zonlicht op en geven het ’s avonds af. Ideaal als je ’s zomers langer buiten zit.

Een nadeel is dat knikarmschermen niet zo goed tegen harde wind of regen kunnen. Bij een zomerse miezerbui kun je prima schuilen onder dit type zonwering. Maar bij harde regen moet je hem inschuiven. En doordat de zijkanten van knikarmscherm open zijn, waait de wind sneller onder de zonwering.

Laat jouw knikarmscherm plaatsen door een vakman »

knikarmscherm als zonwering

Uitvalschermen

Uitvalschermen zijn net als knikarmschermen oprolbaar. En ze hebben twee armen die uitklappen als je het doek uitdraait. Een uitvalscherm zakt tot een hoek van 90 graden. Hierdoor zijn ze wind- en regenbestendig. Uitvalschermen zijn bedoeld om schaduw in huis te creëren en hebben geen vrije doorloop. Je kunt er dus niet onder zitten.

Laat jouw uitvalscherm plaatsen door een vakman »

Uitvalscherm als zonnescherm

Markiezen

Markiezen passen goed bij een karakteristieke woning. Je herkent ze aan de bolle vorm die deels over het raam vallen. Ze houden aan alle kanten het zonlicht tegen zodat de woning de hele dag koel blijft. Afhankelijk van de maat kun je onder sommige modellen wel zitten en andere niet. Markiezen heb je in drie soorten, het standaard-, pet- en klapmodel. De verschillende soorten hebben te maken met de vorm van de kap.

Laat jouw markiezen plaatsen door een vakman »

Markiezen als zonwering

Multifunctionele rolluiken

Rolluiken zijn multifunctioneel. Je kunt ze gebruiken als zonwering en als gordijn. Via een goot aan beide kanten rol je de luiken naar beneden. Daarnaast is het lastiger voor inbrekers om in te breken. Een nadeel aan dit type zonwering is dat de woning helemaal afgesloten is als de rolluiken dicht zijn.

Laat jouw rolluiken plaatsen door een vakman »

Rolluiken als zonwering

Doorzichtige screens

Vind je rolluiken ongezellig? Dan kun je kiezen voor een screen voor de ramen. Een screen kun je vergelijken met een rolgordijn. Het voordeel is dat je er nog doorheen kunt kijken. Maar voorbijgangers kunnen niet naar binnen kijken. En het zorgt voor daglicht in huis. Maar ze houden de zon wel goed tegen. Het doek wordt meestal gemaakt van glasvezel of polyester. Dit maakt een screen geschikt voor ieder weertype.

Laat jouw screens plaatsen door een vakman »

Screens als zonwering

Een goedkope optie

Een goedkope optie is zonwerend folie. Hiermee hou je zon en uv-straling tegen. Het grote voordeel van zonwerend folie is natuurlijk de prijs, maar je hoeft ook niks aan je gevel te hangen. En het blijft licht in huis. Ben je het zat? Dan trek je het folie in een handomdraai van de ramen af. Zonwerend folie heb je tegenwoordig in alle soorten en maten.

Heb jij de zonwering gevonden die bij jou en je woning past? En wil je deze laten monteren door een professionele vakman? Boek jouw zonwering installateur via Zoofy. Op Zoofy.nl vind je vakmannen bij jou in de buurt die jouw zonwering vakkundig en snel monteren. Heb je al zonwering maar zijn ze toe aan een schoonmaakbeurt? Ook voor het schoonmaken van jouw zonwering boek je een vakman van Zoofy.

Laat jouw zonwering schoonmaken »