Wat zijn de voordelen van verhuisbedrijven en wat zijn de risico's als je ze niet inhuurt?

woensdag 31 januari 2024

Gefeliciteerd, je gaat verhuizen! Een nieuwe start, een fris begin. Maar ook: dozen, stress en waarschijnlijk de grote vraag: schakel je een verhuisbedrijf in of ga je zelf met de hele familie en een gehuurde bus aan de slag? Hoewel verhuizers inhuren soms prijzig kan zij, kan alles zelf doen je ook flink wat tijd, hoofdpijn en geld gaan kosten. In dit artikel bespreken we daarom de voordelen van het inhuren van een verhuisbedrijf én wat de risico’s zijn als je dit niet doet. Twijfel je nog? Lees dan vooral even verder.

De voordelen

Eerlijk is eerlijk: het idee dat je op de verhuisdag zelf lekker met een kopje koffie kunt toekijken terwijl een team van pro's jouw spullen verplaatst klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren. Het grootste voordeel? Je bespaart jezelf een hoop rugpijn en stress. Verhuisbedrijven hebben de kennis, ervaring én de spierballen om jouw spullen veilig van A naar B te krijgen. Bovendien komen ze met al het nodige apparatuur en materiaal. Verhuislift nodig? Check. Professionele verhuisdozen? Ook check.

Verhuizen staat niet voor niets in de top 3 van meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Een team van ervaren verhuizers kan die stress dus echt aanzienlijk verminderen. En wist je dat je spullen ook zijn verzekerd dan? Mocht er toch iets sneuvelen, dan is dat gedekt. Wel zo prettig idee met die antieke vaas van je oma.

De nadelen

De kosten. Laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft een spaarvarken dat speciaal voor het label kosten verhuisbedrijf is bedoeld. Het inhuren van een verhuisbedrijf is nu eenmaal prijzig. En hoewel je misschien denkt dat je op de dag zelf achterover kunt leunen, is de realiteit vaak anders. Je moet nog steeds alles organiseren, plannen en dubbelchecken met het team verhuizers. Ga je in zee met een van die verhuisbedrijven, dan neemt het veel werk uit handen, maar niet álles. 

Zelf de handen uit de mouwen steken

Aan de andere kant, zelf verhuizen heeft z'n charmes (en struggles). Het grootste voordeel is natuurlijk de kostenbesparing. Je hebt volledige controle over wat waar in of heen gaat en je kunt op je eigen tempo werken. Maar vergeet niet: het blijft een stressvolle bedoeling en je bent afhankelijk van de goodwill en de beschikbaarheid van vrienden en familie. Een heel gezin verhuizen in je eentje kun je beter niet aan beginnen.

Conclusie

Aan beide opties zitten duidelijke voor- en nadelen. Een verhuisbedrijf inschakelen is ideaal voor wie stress en fysiek werk wil vermijden, maar ook bereid is daarvoor te betalen. Zelf verhuizen is budgetvriendelijker en geeft je volledige controle, maar komt met z'n eigen dosis stress en risico. Wat de beste conclusie voor jou is, ligt vooral bij jezelf!