Zoek hier je klusje
spouwmuur isoleren dakisolatie

Wat is het belang van een goed geïsoleerd huis

maandag 14 december 2020

Het goed isoleren van je woning of bedrijfspand is een van de slimste verbouwingen die je kunt uitvoeren. De voordelen van isoleren zijn namelijk - of het nu je huis, een kantoorgebouw, je bedrijfsvestiging of een winkelpand betreft - groter dan veel mensen denken. Maar wat kun je isoleren in je woning of bedrijfspand? En welke soorten isolatie zijn er? Welke specifieke pluspunten van isolatiewerkzaamheden (laten) uitvoeren? En waar kun je, als je op zoek bent naar een betrouwbaar isolatiebedrijf, een geschikte uitvoerder vinden voor jouw isolatieproject(en)? In dit artikel beantwoorden we deze vragen voor je. Profiteer ook en kies voor het grondig laten isoleren van een of meer onderdelen van jouw woning of bedrijfspand!

Een interessante besparing op de energiekosten

Een van de grootste voordelen van het isoleren van je huis is de energiebesparing die je hier op langere termijn mee realiseert. Direct na het isoleren ga je op je energierekening terugzien hoeveel je bespaart. De besparing kan flink oplopen. Zo kun je bijvoorbeeld na het aanbrengen van goede spouwmuurisolatie de centrale verwarming al snel 1 tot 2 graden Celsius lager zetten. In huis verdwijnt ongeveer 20 procent van de warmte via de muren, dus is het isoleren van je muren een goed initiatief. Hiermee bespaar je jaarlijks al snel enkele honderden euro's en verdien je je investering al na enkele jaren weer terug. Ook dakisolatie of zolderisolatie, hoewel een fikse investering, levert veel energiewinst op. Ongeveer een derde van de warmte in woningen verlaat het huis namelijk via het dak. Ten slotte kun je ook nog de vloer isoleren. Van alle warmte die uit je huis ontsnapt, verdwijnt namelijk zo'n 10 procent via de vloer.

isoleren en wat zijn de voordelen

Een comfortabelere woon- en leefomgeving

Na het goed isoleren van je woning merk je ook direct dat het in huis een stuk aangenamer wordt. Na kwalitatief goede isolatie ben je direct af van nare tochtstromen in huis of van koude vloeren. Niet alleen in de winter merk je de voordelen van het isoleren, doordat het warmer is in huis, maar ook in de zomer zijn de effecten van goed isoleren merkbaar. Een woning waarin treffende isolatiemaatregelen zijn genomen, wordt minder snel warm en benauwd dan woningen die niet of minder goed zijn geïsoleerd. Ook in de zomermaanden profiteer je dus van een goed geïsoleerd huis.

Isoleren is goed voor het milieu en klimaat

In de derde plaats is een van de voordelen van isoleren het milieuaspect. Woning die optimaal geïsoleerd zijn, stoten aanzienlijk minder CO2 uit en vervuilen daardoor minder. Gezien het feit dat Nederland, in navolging van de Europese Unie, streeft naar een klimaatneutraal energieverbruik rond 2050, lever je met het isoleren van je huis (of je bedrijfspand of kantoor) hieraan een persoonlijke bijdrage.

Een interessante waardestijging van je woning

Isoleren van je woning betekent voorts ook dat je hiermee in je woning investeert, waardoor deze meer waad gaat worden. Goed geïsoleerde panden krijgen bijvoorbeeld een hoger energielabel, waardoor het vastgoed meer waard wordt. Je geld op de bank laten staan heeft, vanuit het oogpunt van rendement, weinig zin. Heb je dus geld over, een bouwhypotheek of een flinke spaarrekening, dan kun je je geld goed laten renderen door te kiezen voor woningisolatie. Wat het isoleren van je huis verder interessant en financieel voordeliger maakt, is de mogelijkheid om een deel van de kosten via gemeentelijke subsidies te compenseren. Doorgaans kun je, als er in jouw gemeente een subsidieregeling voor isolatiewerkzaamheden bestaat, ongeveer een kwart tot een derde van de kosten vergoed krijgen. Hiermee wordt het isoleren van je woning nog voordeliger!

Veel keuzemogelijkheden qua isolatie: soorten isolatie & gemiddelde kosten

Wat kun je isoleren? Qua soorten isolatie is er veel mogelijk. De populairste vier varianten zijn: spouwmuurisolatie, glasisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Om met spouwmuurisolatie te beginnen: relatief gezien is dit de voordeligste manier om snel te isoleren, energie te besparen en de isolatiekosten terug te verdienen.

Gemiddeld kun je al voor 750 tot 1200 euro je spouwmuren isoleren, waarbij je dan (als je daarop aanspraak kunt maken) via subsidies een paar honderd euro terugkrijgt. Ga gemiddeld uit van zo'n 13 tot 20 euro per vierkante meter. Spouwmuurisolatie verdien je gemiddeld al binnen 3 tot 5 jaar weer terug.

Kiezen voor goed geïsoleerd glas is een tweede populaire vorm van wat kun je isoleren. Zeker als je in je woning, winkel of je bedrijfsvestiging nog enkel glas hebt zitten, is het plaatsen van dubbel (HR++) of driedubbel glas (HR+++) profijtelijk. Ga wat de kosten betreft uit van bedragen tussen de €65 euro en €200 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de isolatiewaarde en natuurlijk van de vakman die het voor je gaat plaatsen. Ga voor de terugverdientijd uit van een periode van zo'n 8 tot 10 jaar.

Dakisolatie is een derde optie. De kosten hiervan bedragen gemiddeld zo'n 1500 tot 3500 euro voor schuine daken, en 2300 tot 4500 euro voor platte daken. Ga bij de terugverdientijd van dakisolatie uit van een periode van zo'n 5 tot 8 jaar.
Ten slotte kun je ervoor kiezen om de vloeren beneden, in de badkamer of de zoldervloer te isoleren. Zoldervloerisolatie kost slechts 1000 euro en verdient zich binnen drie jaar terug. Dat is dus een voordelige én rendabele investering. De vloer beneden isoleren kost per vierkante meter zo'n 25 tot 40 euro, afhankelijk van het soort isolatie en natuurlijk ook van het type woning. Het isoleren van een of meer vloeren verdient zich vrij snel weer terug, namelijk in een tijdsbestel van zo'n 4 tot 5 jaar.

Zelf doen of laten doen?

Het isoleren van je vloer, je dak, het glas in je woning of de spouwmuren zijn specialistische klussen. Klussen die je het beste door een ervaren klusjesman kunt laten uitvoeren. Een goed platform om uittekende vakexperts te vinden die voordelig voor je kunnen isoleren, is Zoofy. Voor elk type klus zijn op Zoofy wel vakmannen te vinden die bij jou in de buut wonen en de klus willen aannemen voor een scherpe prijs. Neem nu een kijkje en kies ook voor de voordelen van isoleren!