Zoek hier je klusje

Voordelen van zonnepanelen reinigen

donderdag 30 juni 2022

Heb je al zonnepanelen of ben je van plan om er te kopen? Dan is het een goed idee om je te informeren over het onderhoud. Een goede reiniging is namelijk noodzakelijk als je wilt dat je zonnepanelen optimaal werken. Maar hoe pak je dat het best aan?

Waarom zonnepanelen schoonmaken zo belangrijk is

Zonnepanelen worden voortdurend blootgesteld aan stofdeeltjes in de lucht, vogeluitwerpselen en andere soorten vuil. Dat is erg nadelig, want het zorgt voor schaduw en voorkomt dat zonlicht de cellen bereikt. Daardoor vermindert het de werking. Door je zonnepanelen te reinigen zorg je dus voor een hogere opbrengst en dat verschil voel je in je portemonnee. Daarnaast verlengt het de levensduur van je installatie.

Wanneer moet je je zonnepanelen reinigen?

Een zonnepanelen reiniging is dus erg belangrijk, maar hoe vaak moet dit gebeuren? Doorgaans wordt aangeraden om minstens eenmaal per jaar je zonnepanelen schoon te maken. In landelijke omgevingen en kustgebieden laat je dit zelfs beter eens per half jaar doen. De beste periode voor het schoonmaken van zonnepanelen is het voorjaar, omdat ze dan grondig hun werk kunnen doen wanneer het zonnetje begint te schijnen.

Zonnepanelen schoonmaken

Hoe reinig je zonnepanelen?

Zonnepanelen schoonmaken gebeurt in drie grote stappen: voorbereiden, schoonmaken en borstelen.

Stap 1: Bereid alles voor

Allereerst dien je de zonnepanelen-installatie wegens veiligheidsredenen uit te schakelen. Vervolgens verwijder je grof vuil, zoals takken en bladeren. Dat maakt de reiniging eenvoudiger.

Stap 2: Maak de zonnepanelen schoon

Ben je klaar met de voorbereiding? Dan is het tijd om de zonnepanelen te reinigen Dit doe je het best met osmoseater, want het laat geen strepen achter. Als je panelen te vervuild zijn, is het een goed idee om een speciale zonnepanelenreiniger aan te schaffen. Ook heb je een telescoopborstel met inwendige wateraanvoer nodig, omdat je daarmee makkelijker én veiliger de zonnepanelen bereikt.

Stap 3: Borstel de zonnepanelen

Als laatste stap kan je de zonnepanelen borstelen om zo achtergebleven hardnekkig vuil te verwijderen. Dit is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Zorg er wel voor dat je dit doet met een borstel die geen krassen achterlaat.

Zonnepanelen onderhoud tips

Je krijgt nog enkele zonnepanelen reiniging tips van onze experts, zodat je beschadigingen vermijdt en je je zonnepanelen optimaal onderhoudt!

Tip 1: Reinig zonnepanelen nooit met een hogedrukreiniger

Hoewel het verleidelijk is om een hogedrukreiniger te gebruiken voor het schoonmaken van zonnepanelen, is dit ten zeerste afgeraden. Het kan namelijk voor schade zorgen. Om diezelfde reden gebruik je ook beter geen te harde borstel of schuurspons.

Tip 2: Veiligheid eerst

Zelf zonnepanelen reinigen is niet zonder gevaar. Het kan namelijk voorvallen dat je plots je evenwicht verliest met alle gevolgen van dien. Maar als je zorgt voor valbeveiliging of een uitschuifbare schoonmaakset aanschaft, hoef jij je geen zorgen te maken.

Tip 3: Reinig de panelen wanneer de zon niet schijnt

Zonnepanelen reinigen doe je het best wanneer de zon niet schijnt, want zo droogt het water niet meteen op waardoor er geen vlekken blijven zitten.

Tip 4: Gebruik niet altijd water

Het is niet altijd nodig om je zonnepanelen te reinigen met water. Soms kan je daarvoor ook gewoon een zachte borstel gebruiken. Heb je geen milde borstel? Dan kan je ook een trekker met een droge dweil gebruiken.

Zelf zonnepanelen reinigen of laten doen?

Het is perfect mogelijk om zelf je zonnepanelen schoon te maken. In dat geval betaal je geen arbeidskosten. Maar het is niet aangeraden, omdat je risico loopt op schade als je er geen kennis van hebt. Bovendien moet je investeren in speciale reinigingsproducten wat je ook heel wat geld kost.

Maar het allergrootste nadeel is nog dat het niet ongevaarlijk is om zelf je zonnepanelen schoon te maken. Tenzij je er dus echt veel verstand van hebt, laat je dit het best aan een vakman over!

Interessant alternatief: zelfreinigende zonnepanelen

Heb jij je zonnepanelen nog niet gekocht? Dan kan je ook kiezen voor zelfreinigende zonnepanelen. Deze reinigen zichzelf in twee stappen: inzepen en spoelen. Het nadeel is dan wel dat de zonnepanelen wat duurder zijn in aanschaf.

Kies voor een professional van Zoofy voor je zonnepanelen reiniging

Zonnepanelen schoonmaken? Dat laat je het best over aan een ervaren vakman. En je hoeft niet ver te zoeken, want je vindt eenvoudig de beste professional uit je buurt bij Zoofy. Alle vakmannen worden door ons namelijk grondig gescreend waardoor je altijd zeker bent van kwaliteitswerk!