Zoek hier je klusje

Verschillende soorten keukenverlichting

woensdag 14 februari 2024

Verschillende soorten keukenverlichting

In de keuken brengen we veel tijd door. Er wordt gekookt, gegeten, gelachen en gepraat. De juiste verlichting in deze ruimte is dus ontzettend belangrijk. Maar hoe weet je welke verlichting past in jouw keuken? En welke soort verlichting heb je nodig? In deze blog vertellen we alles over verschillende soorten keukenverlichting.

Verschillende soorten keukenverlichting

Maak eerst een lichtplan

Voordat je allerlei lampenwinkels gaat bezoeken is het verstandig om eerst een lichtplan op te stellen. Begin met een plattegrond van je keuken. Geef aan vanaf welke kanten het daglicht de keuken inkomt. Hou er rekening mee dat de lichtinval door de dag heen verandert. Vervolgens geef je op de plattegrond aan op welke punten jij extra verlichting wilt. En welke functie de verlichting heeft. De keukenverlichting kun je opdelen in drie delen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

Boek een interieurstylist »

Basisverlichting

Basisverlichting verlicht je hele keuken wanneer het aanstaat. Deze verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar en doe je als eerste aan wanneer je je keuken inloopt. Een plafondlamp of spotjes zijn ideaal als basisverlichting.

Functionele keukenverlichting

Functionele keukenverlichting noem je ook wel werkverlichting. Deze verlichting hang je boven het fornuis of het werkblad van je keuken. Voorbeelden van functionele keukenverlichting zijn spotjes boven je kookeiland, wandlampen langs het aanrecht of de verlichting onder je keukenkastjes. In de keukens van nu zie je vaak strips onder de kastjes. Dit geeft je keuken een chique uitstraling.

Spotjes laten inbouwen »

Vet, vocht en stoom

Bij functionele keukenverlichting is het verstandig om rekening te houden met stoom, vettigheid en vocht afkomstig van je pannen. En op een donkere kleur lamp zie je vetspetters beter dan bijvoorbeeld een lichte. Spotjes worden minder snel vies omdat deze in het plafond zitten.

Is jouw lamp toch vies geworden? Je maakt hem gemakkelijk vetvrij met lauwwarm water en afwasmiddel.

Sfeerlichting

Je hebt gekookt, de tafel mooi gedekt en het eten geserveerd. Eten met basis- of functionele keukenverlichting is niet zo gezellig. Hoog tijd om de sfeerverlichting aan te doen. Sfeerverlichting kan een combinatie zijn van spotjes en een hanglamp. Sluit de sfeerverlichting aan op een dimmer om een gezellige sfeer te creëren. Heb je een kleine keuken? Dan kun je de spotjes uit de basisverlichting aansluiten op een dimmer zodat je de verlichting als basis- en als sfeerverlichting gebruikt.

Eethoek

Lamp(en) ophangen »

Een echte eyecatcher

Als laatste kun je gaan voor een echte eyecatcher die past bij je interieur. Is jouw huis landelijk ingericht? Dan kun je gaan voor een houten of een rotan lamp. Hou je meer van een strakke uitstraling? Dan is een strakke, minimalistische lamp meer wat je zoekt. Of kies een draaibare lamp. Zo bepaal je zelf waar de licht invalshoek van je lamp zit.

Boek een klusjesman bij Zoofy

Jouw nieuwe keukenverlichting moet natuurlijk nog wel opgehangen worden. Kun je dit niet zelf? Of heb je de kennis hier niet voor? Geen probleem bij Zoofy! Bij ons boek je een gescreende elektriciën die jouw verlichting zorgvuldig ophangt.