Zoek hier je klusje
Verfsoorten voor buiten

Verfsoorten voor buiten

dinsdag 15 juni 2021

Zijn de kozijnen toe aan een nieuwe verfbeurt of moet de schuur een nieuw laagje verf? Dan wil je graag weten wat de beste verfsoorten voor buiten zijn. Zo kun je muurverf, beits of lak gebruiken en heb je de keuze uit transparant, gekleurd, dekkend en verschillende glanssoorten. Met zoveel verschillende verfsoorten is het niet raar dat je je afvraagt wat de beste keuze is. Als je buiten gaat verven moet je met meer dingen rekening houden dan wanneer je binnen een muur verft. Dit komt omdat een schutting, tuinhuisje of vlonder afhankelijk is van de weersomstandigheden. Daarnaast moet verf langer meegaan, immers je wilt niet elke half jaar opnieuw je vlonder moeten schilderen Wat zijn de verschillende verfsoorten voor buiten en waar moet je op letten?

Verschil tussen verfsoorten binnen en verfsoorten voor buiten

Het kan zijn dat je je kozijnen een nieuwe laklaag nodig heeft of de vlonderplanken gebeitst moeten worden. Je kunt dan kiezen uit een groot assortiment verfsoorten voor buiten. Maar waarom heb je verfsoorten voor buiten nodig? Er zit namelijk een verschil tussen verf dat binnenshuis wordt gebruikt en verf dat buiten wordt toegepast. Wanneer je binnen een muur verf moet deze verf gemakkelijk te reinigen zijn en zowel kras- als slijtvast zijn. Daarnaast is de mate waarin een verf gedekt is ook van belang. Wanneer je gaat schilderen buiten is het omgedraaid. Zo heeft hout als eigenschap dat het werkt, na verloop van tijd kan het zich uitzetten of krimpen. Daarom moet verf voor buiten zowel soepel als elastisch zijn. Wanneer je - per ongeluk - verf voor binnen gebruikt bij het schilderen van kozijnen kun je na verloop van tijd barsten te zien krijgen in de aangebrachte verf. En dat is zonde van jouw werk.

Soorten buitenverf

Waar moet je op letten bij aanschaffen van de verf?

Als je verf voor buiten gaat kopen dan zijn er een aantal factoren waar je op kunt letten.

  • Levensduur van de verf: Hoe lang gaat de verf mee? Over het algemeen is het prettig als je een verf uitkiest die 5 tot 6 jaar mee gaat. Zo hoef je minder vaak je kozijnen of schutting te verven.
  • Dekking: Hoe beter de verf dekt, hoe minder lagen je moet schilderen. Je bent dan ook sneller klaar met verven.
  • Glansgraad: Over het algemeen kun je het beste een buitenverf met hoogglans kiezen. De regel geldt bij buitenverf dat bij een hogere glansgraad je ook minder last hebt van vuilaanhechting
  • Goede prijs kwaiteitverhouding: Met zoveel verschillende verfsoorten is het gemakkelijk om de goedkoopste te kiezen, maar dat betekent niet altijd dat je dan de beste keuze hebt gemaakt. Wanneer je kiest voor een verf die lang mee gaat betaal je vaak ook weer wat meer. Maar je hoeft minder vaak een schilderbeurt te geven.

Verschillende glansgraden

Ga jij je kozijnen schilderen dan kun je kiezen uit verschillende glansgraden bij de verfsoorten voor buiten. Wat het beste is hangt af van het resultaat wat je wilt bereiken. Je kunt kiezen uit matte verf, een buitenverf met zijdeglas of voor een hoogglans verf. In de regel wordt meest gekozen voor een buitenverf met hoogglans. Dit heeft te maken doordat dit gemakkelijkere te reinigen is en je hebt minder last van vuilaanhechting. Daarnaast blijft deze verf ook langer goed, zijdeglans verf is vaak minder duurzaam en je moet dan een dakkapel weer eerder een nieuwe schilderbeurt geven. Ook is de kans groot dat je bij deze verf last hebt dat de verf na een aantal maanden gaat afbladderen. Hierdoor kun je weer opnieuw beginnen met een verfbeurt. Wil je ook nog graag de eigenschappen van het hout zien? Dan kun je het beste hoogglans gebruiken, bij een hogere glangsgraad wordt de ondergrond duidelijker geaccentueerd

Hoe gebruik je buitenverf?

Ga je schilderen buiten dan is de werkwijze ook van belang. Bij het kiezen van verfsoorten voor buiten is het belangrijkst dat de buitenverf zo lang mogelijk meegaat, je wilt namelijk niet te vaak alles opnieuw moeten schilderen. Om de levensduur van de verf te verlengen is het van belang dat je eerst de materialen in grondverf zet. Welke grondverf geschikt is hangt af van het materiaal dat je gaat schilderen. Op de bus voor buitenverf staat meestal ook aangeven welke grondverf je kunt gebruiken. Wanneer de grondverf is gedroogd en je hebt de ondergrond nog een keer licht geschuurd kun je gaan beginnen schilderen. De verschillende verfsoorten hangt natuurlijk af van welke ondergrond je gaat beschilderen, er zijn verschillende verfsoorten. Voor het schilderen van hout heb je andere verf nodig dan voor het schilderen van beton.

Huur een vakman in

Wil jij je kozijnen gaan schilderen maar twijfel je welke verfsoorten voor buiten je moet gebruiken? Dan kun je ook een van onze vakmannen inhuren. Onze vakmannen weten precies welke verfsoorten voor buiten ze moeten gebruiken en kunnen vakkundig jouw ramen, kozijnen, schuur of vlonderplanken schilderen. Je kunt gemakkelijk via de website een vakman bij jouw in de buurt uitzoeken en een offerte opvragen. De vakmannen nemen alle spullen mee en zorgt ervoor dat hij de juiste voorbereidingen treft voor het schilderwerk. Heb jij geen zin om zelf in de ladders te gaan staan? Besteed dan het schilderwerk uit aan een van onze klusjesmannen.