Zoek hier je klusje
Tuininspiratie 2021 tuintrends

Tuininspriratie 2021

maandag 14 juni 2021

tuininspiratie

Tuininspiratie grote tuin

Een grote tuin is heerlijk, zeker wanneer die al volledig naar jouw wensen is ingericht. Heb je echter geen idee hoe je je huidige grote tuin moet inrichten? Wij geven je tuininspiratie voor een stijlvolle en mooi ingerichte tuin. En heb je hulp nodig bij het (her-)inrichten van je tuin? Boek eenvoudig een vakman via Zoofy.

Bedenk een plan

Breng voor jezelf in kaart wat je belangrijke elementen in je tuin vind. Wil je een onderhoudsvrije tuin, een open karakter of juist veel beschutting en privacy? Geef je de voorkeur aan gras of houd je juist van grote strakke tegels en grint? Een goed idee is het inschakelen van een tuinarchitect. Bespreek je wensen met hem of haar en laat een tuinontwerp maken. Van deze investering pluk je beslist de vruchten.

Bomen

In een grote tuin komen bomen goed tot hun recht. Bedenk wel dat een kleine boom heel groot kan worden en op den duur misschien het uitzicht wegneemt of met de wortels tegels en klinkers kan beschadigen.

Paden

Paden kunnen op verschillende manieren en met diverse materialen worden aangelegd. Hoe romantisch een slingerend pad ook is, bedenk dat het misschien praktischer is om voor een kortere verbinding te kiezen.
Een pad kan met gras, houtsnippers of grint worden aangelegd maar ook met kleine klinkertjes of juiste grote tegels. Tussen kleine klinkertjes groeit veel meer onkruid dan tussen grote tegels. Met grote tegels krijgt je tuin een moderne uitstraling. In je keuze weegt natuurlijk ook mee of het pad goed berijdbaar moet zijn. Voor het aanleggen van tuinpaden (en andere werkzaamheden in de tuin) schakel je natuurlijk snel en eenvoudig een vakman via Zoofy in.

Gras

Wanneer je kinderen of huisdieren hebt, is een grasveld heerlijk. Veel gras geeft ook een rustige uitstraling aan de tuin. Tegen het grasmaaien hoef je niet op te kijken. Een robotgrasmaaier draait automatisch zijn rondjes en houdt zelf de lengte van je grasmat in de gaten. Bekijk hier de kosten voor kunstgras.

Beplanting

Een grote tuin vraagt om wat grotere soorten planten. Belangrijk is ook de herhaling van groepen planten. Beperk je tot enkele robuuste vaste planten die winterhard zijn. Grassen doen het in combinatie met grint en grote tegels prima. Wanneer je echter van weelderig bloeiende borders houdt, hoef je je qua diversiteit aan beplanting niet in te houden.
Voor een grote tuin met een moderne uitstraling kun je ook voor grote betonnen plantenbakken of plantenbakken van cortenstaal kiezen. Plaats daarin een enkele boom of wat grassen voor een groots effect.

Een vijver

Een vijver kan prima in een grote tuin worden ingepast. Afhankelijk van jouw wensen kan dit een natuurlijke vijver zijn of juist een strakke, moderne vijver.
Het aanleggen van een vijver kun je het beste aan een vakman van Zoofy uitbesteden. Zo heb je jarenlang plezier van je vijver.

Tuininspiratie kleine tuin

Heb je een kleine tuin maar heb je geen idee hoe je die het beste kunt inrichten?
Hoe klein je tuin of balkon ook is, je kunt altijd de hoogte in, het zogenaamde verticale tuinieren. Verticale beplanting neemt namelijk maar weinig ruimte in. Werk met een pergola of een wandsysteem waar je de klimplanten langs leidt. Heb je hulp nodig bij het monteren van een wandsysteem of het plaatsen van een pergola? Besteed die klus uit aan een van de vakmannen van Zoofy!
Behalve verticaal tuinieren, kun je een kleine tuin ook met plantenbakken of bloempotten aankleden. Je kunt zelfs in houten kisten tuinieren, bijvoorbeeld voor het kweken van je eigen groente. Leg wel een stuk worteldoek in de kist voordat je deze met aarde vult.
Wil je graag een boom in je kleine tuin? Leibomen zijn natuurlijk ideaal. Wil je een leiboom op de erfgrens plaatsen? Overleg even met de buren.

Kies je meubels handig. Inklapbare stoelen en tafels zijn perfect. Ingeklapt nemen ze amper plaats in beslag en krijg je bezoek? Dan heb je ze er zo bijgezet. Wil je een bank? Kies er een met opbergruimte onder het zitvlak. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Buitenverlichting in een kleine tuin is makkelijk te realiseren. Je kunt kiezen voor wandlampen, maar ook voor een leuk lichtsnoer. Heb je alleen maar wat sfeerverlichting nodig? Er is tegenwoordig een enorme keuze aan solarlampen. Daar heb je geen omkijken naar. De zon zorgt ervoor dat ze ’s avonds branden.

tuinverlichting

Tuininspiratie rijtjeshuis

De kans dat jij in een rijtjeshuis woont is vrij groot omdat veruit de meeste mensen in een rijtjeshuis wonen. Het inrichten van de tuin, met name de voortuin is niet altijd even gemakkelijk. Natuurlijk wil je je tuin in je eigen stijl inrichten maar moet die wel een harmonieus geheel met de tuin van de buren vormen. Soms een hele uitdaging.
Om tuininspiratie rijtjeshuis op te doen, zou je een aantal buurtbewoners kunnen vragen of je hun tuin mag bekijken. Dat is ook nog eens goed voor de sociale contacten.

Houd rekening met de omgeving en je woning

Woon je in een natuurlijke omgeving? Houd de beplanting dan ook zo natuurlijk mogelijk. Heb je een moderne rijtjeswoning? Houd het dan strak en sober, bijvoorbeeld door het laten aanleggen van een leistenen trap met een paar eenvoudige plantenbakken met gras of hortensia’s.

Wissel vormen en materialen af

Wissel rechthoekige met ronde vormen af en grote tegels met grint. Zo ontstaat er een mooie balans.

Samen

Misschien willen de beide buren de voortuin wel samen aanpakken. Daarmee schep je rust en ruimte. Een grote tuin geeft een rustiger beeld dan drie verschillende kleine tuintjes.
In de achtertuin geldt hetzelfde. Is een gezamenlijke groene afscheiding een optie?

Minimalisme

Probeer het soort beplanting en materialen zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Plaats ook geen tierelantijnen in je tuin.

Symmetrie


Symmetrie en herhaling komt je voortuin absoluut ten goede.

De tuintrends van 2021

Kleur is in 2021 een belangrijk item. Combineer naturel, tinten en donkergrijs met kleuren als knalgroen en warm terra.

Warm terra

Met enkele meubels, potten of accessoires in een warme terra kleur creëer je heel makkelijk een mediterrane sfeer en kom je gemakkelijk in een vakantie vide. En dreigt een regenbuitje roet in het eten te gooien? Verplaats je stoel naar een droge plek onder het afdak of eventueel naar binnen. De warme terra kleur laat je de regen vast vergeten.

Grijstinten

Donkergrijs is dé kleur van 2021. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je tuin of terras te donker wordt. Het groen van struiken, bomen en planten zorgt voor genoeg tegenwicht. Met een donkergrijze achtergrond komen je (bloeiende) planten zelfs nog mooier uit. Maar ook lichtgrijs is altijd een perfecte kleur, tijdloos en stijlvol. Het is een rustige basis waar je prima kleur naar smaak aan kunt toevoegen.

Groen, groener, groenst

Is jouw tuin aan de kleine kant of wordt je van teveel kleur wat onrustig? Kies dan voor meubels, potten en accessoires in groene tinten. Van frisgroen, diepgroen of mosgroen, deze kleuren worden één met de planten en bomen in je tuin. Daarom is groen in 2021 een van de vriendelijkste tuintrends.

Naturel en zwart

Naturel tinten gaan prima met elke kleur en elke stijl samen. Met rotan meubels en accessoires en een lichte naturel tint wordt je tuin een rustige oase. Combineer je naturel met zwart dan ontstaat er een spannend contrast. Vind je het zwart verven van een muur of een tuinhuisje wat ver gaan? Met een zwarte tuinbank, potten of een vloerkleed kun je dit contrast ook prima neerzetten.