Zoek hier je klusje
Slimme sloten Smart Home

Tips voor een veiliger huis

dinsdag 24 mei 2022

Wie een eigen huis heeft, wil dat graag tegen inbrekers beveiligen. Niemand zit op ongenode gasten te wachten. Een inbraak en de ellende die daarmee gepaard gaan, wil je voorkomen. In dit blog geven we je daarom een aantal slimme suggesties voor een betere beveiliging van je woning en dus van je eigendommen.

Slim, slimmer, slimst

Een goed beveiligde voordeur is de basis van een goed beveiligde woning. Bij meer dan de helft van de woninginbraken komen de inbrekers via de voordeur naar binnen. Een goed cilinderslot is dus van belang. Natuurlijk kun je alle sloten van je woning door SKG-sloten van een zwaardere klasse laten vervangen, waarbij 1 de lichtste klasse en 3 de zwaarste klasse is. Dat werkt inbraakvertragend. Maar, en dat zal je niet verbazen, ook in slotenland is een kentering waarneembaar. Inmiddels heeft het slimme slot, na slimme verlichting, de slimme deurbel of de slimme rookmelders, zijn intrede gedaan. Dat kon natuurlijk niet uitblijven. Je smartphone vervangt hierbij een gewone huissleutel. Door een slim slot (oftewel smart lock) eventjes met je smartphone aan te raken, kun je het slot al openen. Het is net zo eenvoudig als het openen van je auto. Zelfs het fysiek aanraken van het slimme slot met je smartphone is niet nodig. Ook met je telefoon op zak gaan er letterlijk deuren voor je open. Erg handig als je met je handen vol boodschappen voor de deur staat of je sleutels ergens onderin je (hand-)tas moet gaan zoeken.

Slimme sloten, deur openen met app

Bold Slimme sloten

Het mooie van een slim slot is dat het binnen enkele minuten al aan de binnenkant van je (voor-)deur gemonteerd kan worden, zonder te hoeven schroeven of te boren. Heb je hierbij toch hulp nodig? De vakmannnen van Zoofy komen je graag helpen, net zo als met de rest van je klussen. Ook slimme sloten kennen een SKG keurmerk in klasse 3. Merken die goede slimme sloten op de markt hebben gebracht zijn onder andere Nuki, Bold en Loqed. Met een slim slot raak je nooit meer een sleutel kwijt en hoef je nooit meer een sleutel te laten namaken. Er is immers geen fysieke sleutel meer. Ook fijn als je kinderen hebt die steeds hun sleutel kwijtraken. Middels een app heb je altijd direct in beeld wie er binnenkomt of wie er is weggegaan. Ook kun je eenmalig iemand toegang verlenen. Handig, bijvoorbeeld als je op vakantie bent.
Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je zomaar voor een gesloten deur komt te staan. Mocht je je telefoon zijn vergeten of is die leeg, dan kun je met een code je slimme slot openen.

Een veilig Nest

Met Google Nest Security ga je nog een stapje verder om je huis slim te beveiligen. Zowel de slimme deurbellen van Google (of de Ring deurbel) en de IP-beveiligingscamera van Google Nest werken met gezichtsherkenning. Je weet dus altijd wie er in huis is geweest of wie er bij je heeft aangebeld. Zowel de ingebouwde camera van de slimme deurbel als van de IP-beveiligingscamera maken onderscheid tussen personen, dieren en voorwerpen/objecten. Bij beweging krijg je direct een melding op je telefoon en kun je gelijk zien wie er aanbelt of wat er aan de hand is.

Andere slimme opties

Maar er zijn nog meer mogelijkheden om je woning te beveiligen. Met slimme verlichting kun je, ook als je niet thuis bent, toch de indruk wekken dat er iemand aanwezig is. Regel dan niet alleen binnenshuis de verlichting maar denk ook aan de buitenverlichting, bijvoorbeeld met bewegingssensor. Inbrekers houden niet van veel licht. Datzelfde geldt voor slimme rolluiken en screens, die je op een door jou ingegeven tijdstip kunt laten opengaan of juist kunt laten sluiten, waarmee je ook huiselijke activiteit suggereert.

Traditionele inbraakwerende tips

Neem verder de onderstaande, algemene tips ter harte. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
1.Vervang enkel glas door gelaagd, inbraakwerend glas
2.Berg sieraden op een veilige plek op en leg zaken als notebooks en tablets uit het zicht.
3. Een hond (die aanslaat bij vreemden) schrikt meestal af.
4. Geen slim slot? Draai de voordeur altijd op slot! Met een simpel plastic kaartje staat een inbreker binnen voor je er erg in hebt. Deze methode wordt flipperen genoemd.
5.Heeft je voordeur een uitstekend (niet te verwarren met een cilinderslot van uitstekende kwaliteit) cilinderslot? Laat dit dan vervangen door een verzonken slot of direct door een smart lock. Een uitstekend slot is namelijk een makkelijke manier voor inbrekers om binnen te geraken.

Bekijk al onze anti-inbraaktips hier.