Zoek hier je klusje

Tips bij het op maat laten maken van jouw droomkast

donderdag 11 april 2024

Een opgeruimd huis straalt rust uit. Of het nu gaat om je slaapkamer, woonkamer, werkkamer of de keuken. Een kast op maat kan hier uitstekend bij helpen. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je een kast op maat laat maken? In deze blog geven we je handige tips en tricks.

Tip 1: De kast van je dromen

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos bij het op maat laten maken van jouw kast. Wil je een openwandkast? Een met deurtjes? Ga je voor een vakkenkast? Of wil je een ingebouwde kast? Ga van tevoren op onderzoek uit welke kast bij jou en je interieur past. Kijk eens op Instagram en Pinterest. Hier vind je een heleboel mooie inspiratieplaatjes. En bezoek jouw favoriete woonwinkel om een idee te krijgen van de vele mogelijkheden, materialen en kleuren.

Tip 2: Van kledingkast tot sieradenrek

Een kast inrichten kan op een heleboel manieren. En per ruimte verschilt de manier waarop je dit doet. Misschien wil je wel decoratie neerzetten in open vakken. Een kledingkast kun je afwisselen met planken, lades, een schoenenrek en zelfs een sieradenrek. Terwijl je voor je werkkamer meer ruimte wil voor mappen, boeken en ander papierwerk. Bedenk dus van tevoren goed wat je in de kast gaat opbergen.

 

Tip 3: Meten is weten

Met behulp van ruitjespapier kun je jouw droomkast uittekenen. En noteer je gelijk de afmetingen van de kast. Een huis is bijna nooit helemaal recht. En de hoeken zijn meestal niet haaks. Een verschil van een paar millimeter kan er al voor zorgen dat jou op maat gemaakte kast straks niet goed past. En dat is natuurlijk zonde. Meet de ruimte daarom op meerdere punten. Een klusjesman van Zoofy helpt je graag met het juist opnemen van de maten.

Klusjesman boeken »

Tip 4: Verschillende soorten materialen

Nu je een goed beeld hebt van jouw droomkast is het tijd om de kast verder uit te werken. En de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. Allereerst is het natuurlijk handig om het materiaal van de kast te kiezen. Ga je voor een houten kast van bijvoorbeeld mangohout, MDF of eikenhout? Of ga je voor een kast van multiplex? Staat jouw kast gedurende de dag veel in de zon? Dan is het handig om een materiaal te kiezen dat goed bestand is tegen zonlicht en niet snel verkleurt. Teak en mangohout verkleuren sneller in het zonlicht. Eikenhout verkleurt eigenlijk niet.

Tip 5: De finishing touch

Nu de basis van jouw droomkast staat is het tijd voor de finishing touch. Bedenk welke handgreepjes je wilt hebben. Of wil je juist een greeploze kast? Bij de kringloop of een antiekzaak hebben ze ook gave vintage handgreepjes. Dit geeft gelijk een unieke touch aan jou op maat gemaakte kast. Bedenk ook hoe je je kast wilt verlichten. Je kunt gaan voor ingebouwde verlichting dat vanzelf aangaat als je de kast opent. Of je bevestigt de verlichting boven op de kast.

Verlichting ophangen »

Heb je alle onderdelen van jouw droomkast verzameld? Mooi! Tijd om de kast in elkaar te zetten. Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken? Geen probleem! Bij Zoofy boek je een ervaren vakman die jouw kast in elkaar zet. En je betaalt achteraf, als je klus goed is uitgevoerd en jij tevreden bent.

Klusjesman boeken »