Zoek hier je klusje
Milieu verantwoord wonen Duurzaamheid

Milieu verantwoord wonen

woensdag 22 juni 2022

Milieubewust, duurzaam, co2-neutraal. Het zijn termen die je tegenwoordig steeds meer tegenkomt. Milieubewuster en duurzamer leven biedt veel voordelen. Lees daarom vooral even dit blog. Dat is beter voor het milieu én je portemonnee.

Start met duurzaam wonen

Milieubewuster leven is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Je zou kunnen beginnen met duurzaam en energiezuiniger te wonen. Daarvoor hoef je geen strenge dieeten te volgen of je (leef-)gewoontes radicaal om te gooien.

Isoleren

Door het isoleren van je woning houd je in de winter de kou buiten en in de zomer de hitte buiten. Je kunt je huis op verschillende manieren en plaatsen isoleren. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, het vervangen van enkel glas door HR+++-glas of het (laten) aanbrengen van vloer- of dakisolatie. Wanneer je twee of meer isolatiemaatregelen treft, kom je bovendien waarschijnlijk voor subsidie in aanmerking. Check via Verbeterjehuis.nl welke regelingen er in jouw omgeving van toepassing zijn. Controleer ook of er nog voldoende subsidiebudget beschikbaar is en haal de klus desgewenst naar voren of verzet die naar het volgend jaar. Gedane investeringen verdien je zeker (grotendeels) terug omdat hierdoor je energierekening lager wordt.

Besparen op stroom

Het kan interessant zijn om zonnepanelen aan te schaffen, waarmee je je eigen stroom opwekt. Helaas is de landelijke subsidie voor het aanschaffen van zonnepanelen inmiddels vervallen maar je kunt wel de volledige btw van het aanschafbedrag terugvorderen. Natuurlijk valt je energierekening een stuk lager uit, wel zo prettig met de huidige prijsstijgingen.

Besparen op gas

Minder gas verbruiken, dat willen we allemaal bij gasprijzen die de pan uit rijzen. Met de onderstaande tips kun je heel wat gas én geld besparen.

Tochtstrips

Tocht in huis is onaangenaam én koud. Zonder kieren en naden blijft de warmte beter in huis hangen. Dat kun je bereiken door het plaatsen van tochtstrips. Controleer al je ramen en kozijnen op tocht en vergeet de voordeur niet.
Een relatief goedkope investering.

Radiatorfolie

Aan warmte die via de buitenmuur ontsnapt, heeft niemand is. Toch is dat wat vaak gebeurt. Als je radiatorfolie achter je verwarmingen aanbrengt, ga je dat tegen. Er is zelfs radiatorfolie verkrijgbaar die je met magneten aan de achterkant van de verwarming kunt aanbrengen. Van de radiatorfolie zie je na het plaatsen niets meer. Nog zo’n eenvoudige en lekker goedkope investering.

Vervang de douchekop

Door het plaatsen van een zogenaamde waterbesparende douchekop, verbruik je minder water. Omdat je daardoor minder verwarmd water gebruikt, gebruik je minder gas. Voor de investering, een paar tientjes, hoef je het niet te laten. Dat bedrag heb je redelijk snel terugverdiend. Als je dan ook nog eens wat korter doucht dan je gewend was, bespaar je nóg meer.

Ga anders koken

Deze tip geldt alleen voor degenen die op gas koken. Gebruik kleinere pannen en maak slim gebruik van het nagaren van groentes. Probeer het vuur onder groente maar eens vijf minuten eerder uit te zetten. Het zal je verbazen hoelang groentes zonder vuur toch nog gaar worden. Heb je een stoommandje? Als je dat tijdens het koken bovenop een andere pan zet, vang je twee vliegen in een klap.

Zet de verwarming overdag én ’s nachts lager

Wanneer de verwarming overdag structureel een paar graden lager staat dan je bent gewend, zal het gasverbruik verminderen. Zet sowieso ook ’s nachts de thermostaat lager. Inmiddels is het achterhaald dat je de verwarming ’s nachts aan moet laten omdat je woning anders teveel zou afkoelen.

Bespaar nog meer gas, vervang je oude cv-ketel

Je hoeft niet perse te wachten met het vervangen van je CV-ketel tot die kapot gaat. Het kan soms veel voordeliger zijn je oude ketel door een HR (hoog rendement) ketel te vervangen. Een HR ketel is een slimme investering en is zuinig in gebruik. De kosten voor een nieuwe HR ketel bedragen gemiddeld zo’n € 1.400.

Je woning isoleren

Een slecht geïsoleerde woning betekent heel veel gas voor niks gebruiken. Zie ook het voorgaande kopje “isoleren”.

Een aantal andere tips om duurzamer te leven

Tweedehands

Met tweedehands spullen is vaak helemaal niks mis. Ze kunnen nog prima een tweede en zelfs een derde ronde mee. Dat geldt zeker voor meubelstukken. Momenteel is vintage helemaal hot. Maar ook fietsen en kinderspeelgoed kun je gunstig aanschaffen via Marktplaats of de kringloopwinkel. Tweedehands kleding kun je vaak voor een prikkie op de kop tikken en er zijn winkeltjes die dure merken verkopen. Sluit je aan op Facebook bij groepen als “gratis in ….” en scoor gratis de leukste items.

Cradle to Cradle en Fair Trade

Duurzaam wonen en leven is niet alleen het treffen van energiebesparende maatregelen maar ook het kiezen voor duurzame producten, materialen en diensten. Producten met het Fair Trade logo zijn op een verantwoorde wijze geproduceerd en de producent ontvangt altijd een eerlijke prijs. Een product met het Cradle to Cradle keurmerk geeft de garantie dat het product zonder kwaliteitsverlies of restproducten in een volgend product kan worden hergebruikt.

Afval verminderen en scheiden

Door je afval goed te scheiden (plastic – papier – glas – gft), wordt het milieu ontlast omdat de afvalverwerking sneller en efficiënter kan plaatsvinden. Beperk het gebruik van plastic en gebruik herbruikbare bakjes. Ga nooit boodschappen doen zonder een shopper. Bekijk kritisch wat je weggooit. Kun je er iemand nog een plezier mee doen of kun je het een andere bestemming geven?

Plasticvrij

Een echte trend is het gebruik van body bars en shampoo bars. Dat is een stuk zeep zonder plastic verpakking, waarmee je jezelf prima kunt verzorgen. Wat er niet omheen zit, hoeft ook niet te worden weggegooid. Begin hier vandaag nog mee. Dat scheelt een enorme berg aan plastic afval.

Plasticvrij

Hulp nodig bij het nemen van duurzame maatregelen in en om de woning?

Wil je een of meerdere van de bovengenoemde maatregelen treffen, bijvoorbeeld het isoleren van een vloer of een dak? Schakel hiervoor dan een vakman of vakvrouw via Zoofy in. Dan wordt jouw klus snel en vakkundig door een vakman bij jou in de buurt uitgevoerd. Op het platform van Zoofy is namelijk alleen plaats voor de allerbeste professionals. Die scoren dan ook een gemiddelde van maar liefst een 9,2, iets waar we bij Zoofy enorm trots op zijn. Ruim 300.000 tevreden opdrachtgevers gingen je al voor.
Neem vandaag nog contact met Zoofy op en geef drie momenten door waarop de vakman contact met je mag opnemen.