Luchtverwarming in huis
woensdag 17 november 2021
Ga je zelf een woning bouwen of een bestaande woning renoveren en wil je meer weten over luchtverwarming in huis en de toepassingsmogelijkheden? Ben je benieuwd wat luchtverwarming in huis gaat kosten en waar je rekening mee dient te houden? In dit blog informeren we je uitgebreid over luchtverwarming in huis en geven je tips over hoe je op luchtverwarming kosten kunt besparen en welke vakman je het beste hiervoor kunt inschakelen.
Luchtverwarming in huis, zo werkt het
Misschien ben je nog niet bekend met luchtverwarming. Luchtverwarming combineert zowel verwarming als ventilatie in één systeem. Er kan aan dit systeem desgewenst ook nog airconditioning worden toegevoegd. Door middel van een kanalensysteem van buizen en roosters wordt verwarmde, gefilterde lucht door de hele woning verspreid. Deze luchtkanalen kunnen in de kelder, chape of in de grond worden weggewerkt. De luchtkanalen worden bij aanleg direct goed geïsoleerd om warmteverlies tegen te gaan.
Lucht wordt gelijkmatig verspreid
Omdat de lucht gelijkmatig moet worden verspreid, wordt de positie en lengte van de kanalen voor aanleg van het systeem zorgvuldig berekend aan de hand van de oppervlakte van de ruimte en de afstand tot de verwarmingsketel. Een retoursysteem/ventilatiesysteem filtert vervolgens de vervuilde en afgekoelde lucht, waarna de lucht opnieuw wordt verwarmd. Hierdoor is er een constante ventilatie en worden onaangename geurtjes en stofdeeltjes tot een minimum beperkt. Doordat de lucht relatief langzaam circuleert, is het altijd behaaglijk warm.
Extern afvoeren van lucht
Vochtige lucht kan ook extern worden afgevoerd, bijvoorbeeld in een vochtige ruimte zoals een badkamer. Hoewel luchtverwarming ook in oudere woningen toepasbaar is, geniet dat niet de voorkeur. Het plaatsen ervan is dan een nogal ingrijpend. Daarom wordt luchtverwarming doorgaans alleen in nieuw te bouwen woningen toegepast. Nieuwbouwwoningen hebben meestal geen gasaansluiting. Dat komt omdat de overheid als doel heeft gesteld toekomstig nieuw te bouwen woningen niet meer van een gasaansluiting te voorzien. Zo wordt de uitstoot van koolmonoxide verminderd, hetgeen minder belastend voor het milieu is.
Luchtverwarming op elektriciteit
Geen probleem bij luchtverwarming, dat op ook elektriciteit werkt. In bestaande woningen zit meestal een CV-ketel op gas. Die moet dan bij voorkeur worden vervangen voor een elektrische CV-ketel. Gas is een dure manier van verwarmen die uiteindelijk zal verdwijnen. Kies daarom direct voor een systeem op elektriciteit.
Behalve op een CV-ketel of stadsverwarming, kan een warmtepomp op bestaande luchtverwarming worden aangesloten. Wist je dat je subsidie kunt krijgen op de aanschaf van een warmtepomp? Dat geldt zeker wanneer de warmtepomp onderdeel van verwarmingstoestel is. Het subsidiebedrag hangt af van de soort warmtepomp en het vermogen ervan.
De voordelen van luchtverwarming
Snellere aanpassing van de temperatuur
Het voordeel van luchtverwarming ten opzichte van vloerverwarming of radiatoren is dat de temperatuur veel sneller kan worden aangepast doordat het systeem heel snel en uit zichzelf reageert op temperatuurschommeling van buitenaf. Het is daarom niet nodig het systeem apart te bedienen. Daarnaast kun je met luchtverwarming koelen én ventileren.
Verkoeling
De koelende werking van luchtverwarming is vergelijkbaar met die van airconditioning. Je hoeft echter geen aparte airconditioningsunit aan te schaffen. Een heerlijke bijkomstigheid, zeker bij hoge, zomerse temperaturen.
Bijna onzichtbaar
Een ander voordeel van luchtverwarming in huis is dat je er, op de designroosters in de vloer of in de wand na, niets van ziet. Je muren worden niet meer door hele grote radiatoren ontsierd, waardoor je meer mogelijkheden hebt om je huis of kantoor in te richten.
Zuivere lucht door luchtverwarming
Doordat de lucht steeds wordt gecirculeerd, gefilterd, bevochtigd of gekoeld, zal elke ruimte steeds voorzien worden van frisse en gezondere lucht. Deze manier van verwarmen is dus veel beter voor je gezondheid.
Luchtvochtigheid
Door te verwarmen wordt de lucht, met name ’s winters, vaak erg droog. Voor het creëren van een betere luchtvochtigheid kan er een luchtbevochtiger aan het luchtverwarmingsysteem worden gekoppeld. Zo heb je steeds de juiste luchtvochtigheid in huis. Dat komt je houten meubels ook ten goede.
Luchtverwarming kosten
Ben je benieuwd naar de luchtverwarming kosten? Een luchtverwarmingsysteem is altijd maatwerk en mede afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en het soort woning en de inhoud ervan. Globaal genomen bedragen de kosten voor dit verwarmingssysteem voor een ééngezinswoning met een inhoud van 400 m3 minstens € 10.000 en hoogstens € 15.000. Vanwege dit maatwerk is er geen prijsoverzicht beschikbaar. Laat je over luchtverwarming en de hieraan verbonden kosten voor het plaatsen goed informeren door de vakman, die je natuurlijk via Zoofy inschakelt. Wat de kosten van het vanaf uurloon voor de vakman van Zoofy bedragen, staat van te voren duidelijk vast. Ook hoeven er geen voorrijkosten te worden betaald.
Welke keuzes zijn van invloed op de luchtverwarming kosten?
Wel zijn er een aantal keuzes die op de aanschafprijs van invloed zijn. Dit zijn ze:
Verbouwen
De aanleg van luchtverwarming is bij bestaande woningen doorgaans een ingrijpende klus. Alleen bij een aanstaande verbouwing is dit het overwegen waard, bijvoorbeeld wanneer de fundering van je woning dan toch openligt. Dan is de aanleg relatief goedkoper. De goedkoopste optie blijft installatie bij nieuwbouw.
Gezondheid
Door het filteren van de lucht ondervinden personen met een aandoening van de luchtwegen verlichting bij luchtverwarming. Het systeem haalt 95% van stof- en vuildeeltjes uit de lucht. Kies daarom voor fijnstoffilters in het luchtverwarmingsysteem. Het fijnstoffilter haalt 99% aan stofdeeltjes uit de lucht, maar ook schimmels, stuifmeel, pollen, kiemen of tabaksrook. Deze fijnstoffilters moeten een keer per maand worden gereinigd en eenkeer per jaar worden vervangen. Dit fijnstoffilter bestaat uit glasvezeldoekjes die in een cassette zitten. Door die onder spanning te brengen, worden ze geladen en trekken ze hele fijne stofdeeltjes aan. Het installeren van luchtverwarming is wel een stuk duurder dan een traditioneel verwarmingssysteem. Gezondheid is echter onbetaalbaar.
Kosten
Hoewel de aanschafkosten van een luchtverwarmingsysteem ten opzichte van een traditioneel verwarmingssysteem hoger zijn, is het in het dagelijks gebruik voordeliger. Gas is duurder dan elektra.
Nog meer besparen?
Vaak leveren de nieuwste ontwikkelingen maar kleine verbeteringen op ten opzichte van een vorig systeem. Wanneer je niet het allernieuwste systeem kiest, kan dat een behoorlijk voordeel opleveren. Wordt je/jullie woning nog gebouwd? Door met een of meerdere buren tegelijk een luchtverwarmingsysteem aan te schaffen, kunnen hoge(-re) kortingen worden bedongen. Doe daar je /jullie voordeel mee!
Waarom Zoofy voor het laten plaatsen van luchtverwarming?
Vakmensen liggen tegenwoordig niet voor het oprapen en als je er al eentje hebt gevonden hebben ze vaak een overvolle agenda. Op het platform van Zoofy zijn heel veel én uiterst bekwame vakmensen aangesloten. Daarom vind je altijd heel snel een vakman bij jou in de buurt. Veel moeite hoef je daar niet voor te doen., alleen drie momenten doorgeven waarop de vakman contact met jou mag opnemen, Snel en simpel geregeld.
Op het platform van Zoofy is alleen maar plaats voor vaklieden die hun werk professioneel uitvoeren. Die kwaliteit bewaakt Zoofy samen met haar opdrachtgevers, de klanten, met behulp van reviews. De vakmensen van Zoofy scoren gemiddeld dan ook maar liefst een 9,2, iets waar we trots op zijn.
Betalen hoef je pas achteraf, als jouw klus, in dit geval het laten aanleggen van luchtverwarming, naar volle tevredenheid is afgerond. Hiervoor kun je van iDeal gebruik maken of betalen via een Tikkie.