Zoek hier je klusje

Kachel installeren wat moet je weten

maandag 21 augustus 2023

Een kachel installeren? Een leuk idee! Een kachel kan een hele mooie aanvulling zijn op je interieur. Het trekt de aandacht en brengt extra sfeer in huis. Sommige kachels kunnen bovendien je hele huis verwarmen. Dat klinkt heel mooi, maar je moet wel goed beseffen waar je aan begint. Er moeten aan een aantal belangrijke voorwaarden voldaan worden voordat je een kachel installeren kunt.Type kachel

Het eerste dat je moet bekijken is de soort kachel. Elk type kachel heeft voordelen en nadelen. Wat wil je?

  • Houtkachel. Dit geeft het echte knusse warme gevoel, met het ouderwets knetterende hout. De moderne verbrandingstechnieken geven een hoog rendement. Nadeel is dat de schoorsteen elk jaar schoongemaakt moet worden en dat je steeds voor droog hout moet zorgen.
  • Pelletkachel. Pellets zijn korrels gemaakt van houtzaagsel. De brandstof is goedkoop, maar ook voor deze kachel geldt dat de schoorsteen elk jaar moet worden geveegd.
  • Gaskachel. Makkelijk in gebruik, met weinig onderhoud. Uiteraard moet er wel een gasaansluiting zijn of je moet (bio)propaan gebruiken.
  • Elektrische kachel. Deze kost weinig stroom en er is geen rookkanaal nodig. Nadeel is dat dit type kachel weinig warmte afgeeft.
  • Bio-ethanol kachel. Bio-ethanol is een goedkope brandstof. Er is geen rookkanaal nodig, maar ventilatie is wel belangrijk. Deze kachel geeft weinig warmte. De bio-ethanol moet steeds bijgevuld worden, maar dat kan alleen als de haard is afgekoeld. Tussendoor even bijvullen is dus niet mogelijk.

Waar moet je opletten als je een kachel koopt?

Let op de volgende punten wanneer je een kachel aanschaft. 

Voldoende capaciteit

Een kachel installeren begint bij de beslissing voor welk type je gaat. Wil je dat je haard echt warmte geeft? Dan moet je niet kiezen voor een elektrische kachel of een bio-ethanol kachel. Die zijn geschikt als het vooral om de sfeer gaat. Maar voor het warmhouden van de kamer hebben ze niet voldoende capaciteit.
Sommige hout- en pelletkachels kun je aansluiten op je CV. Daardoor kun je er het hele huis mee verwarmen. Dat is een alternatief als je van het gas af wilt. Maar je moet wel aan voldoende hout kunnen komen.

Ruimte en ventilatie

Daarnaast spelen praktische zaken een rol. Is er ruimte voor een kachelpijp? Niet iedereen wil een gat in de muur. In dat geval moet je geen houtkachel of pelletkachel
kopen. Sowieso moet er genoeg ventilatie zijn om dampen en geuren uit huis te krijgen.
Bij houtkachels moet je bovendien rekening houden met de opslag van hout. Heb je daar plek voor? Kan het droog liggen?
De ruimte in de kamer is ook van belang. Sommige soorten kachels kun je inbouwen in de muur. Dan neemt het weinig ruimte in beslag. Heb je een grote kamer? Dan kun je een doorkijkmodel kopen. Die zet je middenin de kamer en dan kun je van twee kanten ernaar kijken. De meeste type kachels hebben wel een doorkijkmodel.
De kachels zijn in allerlei formaten te krijgen, afhankelijk van je budget en de ruimte die je beschikbaar hebt.

Brandstof en onderhoud

Als je geen zin hebt om elke keer brandstof te kopen en de kachels steeds bij te vullen, kun je het beste een gashaard of elektrische kachel installeren. Dezelfde types komen in beeld als je weinig onderhoud wilt hebben.
Sommige mensen vinden het juist leuk om met houtblokken te sjouwen en echt vuur te maken. Als je van het ouderwetse openhaard gevoel houdt, moet je voor de houtkachel gaan.

Denk vooraf goed na

Het hangt dus van je wensen af. Bekijk eerst wat je wel en niet wilt. Verder hangt het af van de mogelijkheden van je (woon)kamer en je huis. Aarzel niet om extra advies te vragen van de verkoper. Zo kun je de juiste kachel installeren die past bij jouw wensen en bij jouw huis.