Blog

bijv. ‘Kraan vervangen’

Blog

Tips & Tricks

Joehoe, het is weer lente!

woensdag 20 maart 2019

Vergeet even de grote lenteschoonmaak. We hebben het hier niet over het uitmesten van de bomvolle keukenkastjes of het af-chloren van de te vette afzuigkap. Nee, het gaat ons om het vervangen van de luchtfilters van ventilatiesystemen en de airco, het bijwerken van hout en inspecteren van de dakgoot. Belangrijk, want tijdig onderhoud aan je huis kan grote problemen op de langere termijn voorkomen. 

(bron: http://www.nedmartin.org/v3/amused/so-excited-i-wet-my-plants)

1. Zeg dag tegen bladeren in de dakgoot

Voorkom een verstopping en gooi alle bladeren de goot uit. Maar ga dit jaar eens een stapje verder. Want met alleen het blad verwijderen ben je er nog niet. Loop de goot eens na op lekken, controleer de naden en spoel de regenpijpen eens goed door om verstoppingen te voorkomen. Je ziet dan direct of al het water ook echt nog goed wegloopt. Ontdekt je een verstopping van de regenpijp of een lekkage aan de goot, schakel dan de hulp in van een expert. 

2. Controleer het schilderwerk

Geen beter moment in het jaar om eens met de kwast aan de slag te gaan. Loop het schilderwerk aan de buitenkant eens na. Zie je kale plekken ontstaan, is er sprake van grote beschadigingen of zelfs houtrot……dan moet je toch echt aan de slag. Schilderen kun je op zich prima zelf doen. Een kwestie van schuren en netjes afwerken. Belangrijker dan het werk zelf is de verf die je kiest. Tuurlijk, een huismerkje is lekker goedkoop. Maar kiezen voor een iets kwalitatievere variant betaalt zich vaak al snel terug. Goede verf is vaak makkelijker aan te brengen (want dekt beter en rolt fijner) en gaat bovendien veel langer mee. Een slechte verfbeurt heeft na 3 jaar weer aandacht nodig. Goed schilderwerk gaat 15 tot 20 jaar mee. Geen zin om het zelf te doen? Geen probleem. Schakel een schilder in. 

3. Ramen wassen…..we kunnen er niet omheen

Ok, ok, het is wat oubollig. Maar ramen wassen hoort er nu eenmaal bij. Ook hiervoor geldt: investeer een beetje in goede glasreiniger en bijhorend materiaal. Vergeet het gebruik van keukenrollen, oude theedoeken of wat je nog meer in huis hebt liggen. Met slecht materiaal zorg je er alleen maar voor dat vuil zich ophoopt aan de randen van het glas. Later kan dat er weer voor zorgen dat de rubbers niet meer goed sluiten. 

Ben je druk met het werk, de kinderen, het sociale leven en heb je daardoor geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan in het weekend. Denk dan gewoon eens na om het voorjaarsonderhoud uit te besteden. Huur bijvoorbeeld de hulp in van een klusjesman voor een hele dag. Laat een huisinspectie doen, maak een lijstje en laat alle punten professioneel afwerken. Klaar ben je. Op naar de zomer!  

P.s. volg je al ons op de Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy