Welke klus moet worden gedaan?
Dakisolatie isolatie isolatiemateriaal

Het isoleren van je woning is belangrijk

dinsdag 05 juli 2022

Je weet inmiddels wel dat de energieprijzen enorm zijn gestegen. En het ziet er nog niet naar uit dat dat in de komende periode zal veranderen. Sterker nog, de energieprijzen zullen alleen maar meer gaan stijgen! En dat is geen goed nieuws voor huiseigenaren. Je moet er niet aan denken dat jij de komende winter met verschillende dikke truien op de bank zit omdat je geen geld hebt om de kachel eens flink op te stoken! Het is daarom nu tijd om daar iets aan te doen. Om te beginnen kun je eens een bedrijf uitnodigen dat, samen met jou, kijkt naar welke punten van isolatie nog sterk verbeterd kunnen worden. En die punten zijn er!

Isoleer het dak

Veel mensen hebben een zolder op het huis die ze verder niet gebruiken. Alleen de kerstspullen en de kampeerspullen worden daar opgeslagen. En dus is de zolder nu niet direct de eerste plek waar je aan denkt bij het verduurzamen van je huis. Toch kun je met dakisolatie wel heel veel bereiken. Sterker nog: met dakisolatie sla je direct de grootste slag!
Je kunt deze dakisolatie zelf doen of laten uitvoeren. Er zijn verschillende manieren om het dak te isoleren. Zo kun je er, bijvoorbeeld, voor kiezen om het dak, aan de binnenkant, te voorzien van raggels en daartussen de glaswol te plaatsen. Glaswol bestel je snel en gemakkelijk online. Wist je dat er zelfs, in veel gevallen, subsidie beschikbaar is om het dak te isoleren?

dakisolatie

Isoleer de muren

Een belangrijk onderdeel van woonisolatie is het isoleren van je muren. Ook hier zijn weer verschillende opties die je kunnen helpen om veel energie te besparen en een hoge energierekening te voorkomen. Wist je dat maar liefst 20% van de warmte in je huis verdwijnt via niet goed geïsoleerde muren? Tijd om daar wat aan te doen.

Kies voor een voorzetwandje

Het is natuurlijk geen optie om een voorzetwandje te plaatsen op het moment dat je heel tevreden bent over je huis. Maar moet je het huis nog betrekken? Dan is een voorzetwandje juist weer wel een goed idee. Je plaatst dan een dun wandje voor de bestaande muren en vult de ruimte tussen de bestaande muur en de voorzetwand met isolatiemateriaal. Natuurlijk kost dit je wat ruimte in je huis, maar het levert je nog veel meer op!

Kies voor spouwmuurisolatie

Iedere buitenmuur van je huis bestaat uit twee delen: de binnenmuur en de buitenmuur. De ruimte hiertussen wordt de spouw genoemd. Door deze spouw goed te vullen met isolatiemateriaal, zorg je ervoor dat de muur goed geïsoleerd is. Dit kost je geen extra ruimte in huis, maar het kan, zeker bij bestaande bouw, een lastige klus zijn.

Isoleer je vloeren en je kruipruimte

Deze twee soorten isolatie zorgen misschien niet direct voor een enorm verschil op je energierekening, ze zorgen wel voor veel meer wooncomfort. De optrekkende koude van onder de vloer kan voor koude voeten zorgen. Door zowel de vloer als de kruipruimte te isoleren, voorkom je dit.