Zoek hier je klusje
tuin doe-het-zelf tuin tuininspiratie Inspiratie tuinman

Een onderhoudsvrije tuin is genieten zonder zorgen

vrijdag 15 september 2023

De onderhoudsvrije tuin: genieten zonder zorgen

Droom je van een mooie tuin, maar heb je geen groene vingers of simpelweg geen tijd voor onderhoud? Dan is een onderhoudsvrije tuin wellicht iets voor jou. In dit artikel leggen we uit hoe je zo'n tuin kunt aanleggen, en hoe je met de juiste keuzes volop kunt genieten zonder je weekenden met je handen in de aarde door te brengen.

Kies voor de juiste bestrating

In plaats van te gaan voor opties die frequent onderhoud vereisen, kun je beter kiezen voor materialen die bestand zijn tegen de elementen en weinig aandacht nodig hebben. Hoogwaardige tegels, bijvoorbeeld van keramiek of natuursteen, zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook langdurig en makkelijk schoon te houden. Grind is een andere onderhoudsarme optie en biedt het bijkomende voordeel van goede waterafvoer. Een slimme combinatie van tegels en grind kan zorgen voor een strakke, moderne look terwijl het tegelijkertijd de hoeveelheid benodigd onderhoud minimaliseert.

Duurzame beplanting

Het is een misvatting dat beplanting in de tuin automatisch veel werk met zich meebrengt. Er is een breed scala aan planten beschikbaar die minimale verzorging vereisen en toch een prachtig effect kunnen creƫren. Lavendel bijvoorbeeld, is niet alleen een geurige toevoeging, maar vereist ook weinig water en aandacht. Siergrassen kunnen het hele jaar door een dynamisch visueel element bieden, en zijn doorgaans resistent tegen ziekten en plagen. Bodembedekkers zoals klimop kunnen grote gebieden bestrijken en hebben het extra voordeel dat ze onkruid onderdrukken. Kortom, voor wie weinig tijd wil of kan investeren in tuinonderhoud, zijn deze planten een ideale keuze.

Comfortabele tuinmeubelen

Het kiezen van de juiste tuinmeubelen kan een wereld van verschil maken. Ga voor comfortabele, duurzame materialen die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Nieuwe tuinstoelen kopen? Let dan niet alleen op het design, maar ook op de duurzaamheid en weersbestendigheid van de materialen. Aluminium, teakhout of all-weather stoffen kunnen bijvoorbeeld een goede keuze zijn als je op zoek bent naar meubels die bestand zijn tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Zorg er ook voor dat de stijl van de meubels naadloos aansluit bij het concept van je onderhoudsvrije tuin, zodat alles een coherent geheel vormt.

Automatisering

Met de hulp van moderne technologie kun je het onderhoud van je tuin aanzienlijk verminderen en zo meer vrije tijd genieten. Overweeg het installeren van een automatisch bewateringssysteem dat op ingestelde tijden je planten en gazon hydrateert. Dit is niet alleen handig maar kan ook bijdragen aan een efficiƫnter watergebruik. Robotgrasmaaiers zijn een andere innovatie die je leven gemakkelijker kunnen maken. Ze kunnen geprogrammeerd worden om op bepaalde tijden te maaien, en sommige modellen kunnen zelfs via een app op je smartphone worden bediend. Deze technologische hulpmiddelen kunnen de kwaliteit van je tuin behouden terwijl jij je bezighoudt met andere zaken.