Zoek hier je klusje
Doe-het-zelf loodgieter

DIY keukenkraan vervangen

maandag 20 maart 2023

Keukenkraan vervangen - stap voor stap uitgelegd

Toe aan een nieuwe keukenkraan? Of wil je je wastafel kraan vervangen? Of de oude gewoon zat? Met onderstaand stappenplan wordt de nieuwe keukenkraan vervangen of een nieuwe monteren, een fluitje van een cent. We loodsen je er doorheen!

Wat je nodig hebt:

  • Verstelbare steeksleutel
  • Dweil
  • Pijpsnijder
  • Knelkoppelingen
  • Waterpomptang
  • Emmer

Het doe-het-zelf kan voor keukenkraan vervangen

Stap 1: Sluit het water af

Voor je je keukenkraan vervangen gaat, is het belangrijk dat je de watertoevoer stopt. Check eerst even je gootsteenkast of daar stopkraantjes zitten. In dat geval kun je deze dichtdraaien. Als deze er niet zitten of je kunt het niet vinden zul je de hoofdkraan moeten afsluiten. Deze zit vaak dichtbij de watermeter. Zet daarna alle kranen open (ook op bovenverdiepingen) en zorg dat al het water uit de leidingen is gelopen. Gebruik vervolgens de aftapper bij de hoofdkraan, om vervolgens het water uit de leidingen op te vangen. Hou altijd een doek of dweil bij de hand tijdens het losdraaien van de onderdelen van de keukenkraan die je vervangt. Er kan alsnog water uitkomen.

keukenkraan plaatsen en monteren

Stap 2: De aansluiting loskoppelen

Vervolgens moet je de aansluiting loskoppelen van de kraan. Deze vind je onder het aanrechtblad. Je hebt dan te maken met één van de twee onderstaande situaties.

Situatie 1: Je hebt twee buiseinden met een knelkoppeling.
Situatie 2: Je hebt twee stopkraantjes.

In beide gevallen schroef je de koppelingen los met een steeksteutel.

keukenkraan aansluiting loskoppelen

Stap 3: Keukenkraan verwijderen

Keukenkranen hebben aan de onderkant van het keukenblad een buis zitten met schroefdraad. Deze steekt door het keukenblad heen en zit vast met een moer, een plaatje en een sluitring. Je kunt deze losdraaien met een steeksleutel en een waterpomptang. Houd de doek of dweil weer bijdehand als je dit doet, er kan nog water vrijkomen. Maak altijd het keukenkastje meteen droog, anders kan er vochtschade ontstaan. De kraan is nu klaar om verwijderd te worden.

keukenkraan verwijderen

Stap 4: kraan monteren

Je bent nu klaar om de nieuwe kraan te plaatsen. Je nieuwe keukenkraan heeft twee slangen met aan de onderkant schroefdraad. Deze moet je door het gat van het keukenblad heen steken. Vervolgens kun je deze weer met een waterpomptang en een steeksleutel aansluiten aan de onderzijde, met de moer, het plaatje en de aansluitring. Check vervolgens of je keukenkraan recht zit.

 

Stap 5: Kraan aansluiten

Heeft de nieuwe kraan andere aansluitingen? Dan zul je verloopstukjes moeten gebruiken. Deze kun je bij de bouwmarkt halen. Als je verloopstukken gebruikt waarmee je schroefdraad op schroefdraad draait, gebruik dan teflontape. Wikkel de teflontape 3 tot 5 slagen om het schroefgedeelte heen. Zorg dat de teflontape strak in het schroefgedeelte wordt gedraaid. Draai de verbinding vervolgens vast met twee steeksleutels. Draai nooit terug, want dan beschadig je wellicht de teflontape, waardoor de aansluiting gaat lekken. Draai je toch terug? Breng dan een nieuwe laag teflontape aan.

keukenkraan aansluiten

 

Stap 6: Een spetterend eindresultaat

Sluit alle kranen en draai de stopkraantjes of de hoofdkraan weer open. Vergeet dat aftapkraantje bij de hoofdkraan niet dicht te draaien. Controleer nu de aansluitingen op lekkages. Als je twijfelt of er een koppeling lekt, haal er dan een keukenpapiertje langs en maak hem goed droog. Haal nu een nieuw stukje keukenpapier er langs. Als hij niet lekt, zal hij droog blijven. Je kunt de koppeling dan iets vaster aandraaien. Pas op! Draai koppelingen niet te hard vast. Daardoor kunnen schroefdelen beschadigen. Draai vervolgens alle kranen in huis open, zodat al het lucht kan ontsnappen. Is het je gelukt om de kraan aan te sluiten?

keukenkraan aangesloten

 

Kraan aansluiten met flexibele slang

Op de afbeelding hierboven zie je de kraanaansluiting met een flexibele slang. Met deze flexibele slangen, sluit je gemakkelijk de kraan aan op de waterleiding. Een flexibele aansluitslang bestaat uit twee lagen die in elkaar zitten. De binnenkant bestaat uit RVS en de buitenste laag uit kunststof. Als je de kraan hebt aangesloten met een flexibele slang, stroomt het water via de waterleiding door de kunststof laag heen. De RVS heeft een verstevigende functie en zorgt ervoor dat je flexibele slang niet knikt. 

keukenkraan met flexibele slang

Prijs van een keukenkraan vervangen

Waren de bovenstaande stappen teveel van het goede, of gaat raakt je doe-het-zelf hart al in de stress door het lezen ervan? Geen probleem, één van onze loodgieters bij jou in de buurt kunnen binnen een mum van tijd je kraan plaatsen. Je vraagt je nu natuurlijk af wat de prijs is van het vervangen van een keukenkraan. De prijs voor het vervangen van een keukenkraan begint vanaf 65 euro per uur. De uiteindelijke prijs hangt uiteindelijk samen met het type kraan wat jij geplaatst wil hebben. Heb je zelf al een kraan aangeschaft of moet de vakman dit nog voor je doen. Zodra jouw klus geaccepteerd is en je hebt contact met de vakman, kan je vragen of hij jou een inschatting kan geven over de prijs van wat het kost jouw keukenkraan te vervangen.