Zoek hier je klusje
Verduurzamen isoleren

5 tips voor het verduurzamen van het huis!

maandag 03 mei 2021

Als je erover nadenkt om je huis te isoleren, kun je dat op veel gebieden realiseren. In de eerste plaats verduurzaam jij je huis door zoveel mogelijk het energieverlies te beperken. Dit bereik je door het isoleren van je huis. Een optimaal geïsoleerd huis is voorzien van een dakisolatie, een vloerisolatie, een muurisolatie en HR++ glas. Om je huis verder te verduurzamen, ga je vervolgens op een duurzame manier jouw huis van energie voorzien. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen, een zonneboiler en de plaatsing van een warmtepomp. In dit artikel vertellen wij jou alles over al deze manieren om de duurzaamheid van jouw huis te optimaliseren.

woning verduurzamen

1. Het isoleren van je huis

We maken een onderscheid tussen kleine investeringen en grote investeringen om je huis van een goede isolatie te voorzien. De kleine investeringen kun je eenvoudig zelf bewerkstelligen. Hierbij kun je denken aan:

  • Het dichten van naden en kieren
  • Aluminiumfolie achter radiotoren aanbrengen
  • Het isoleren van cv-leidingen in verwarmde ruimtes

Met deze eenvoudige maatregelen bespaar je al op jouw energierekening. De grote klapper maak je echter door je huis te voorzien van een professionele isolatie. Je huis verduurzamen is grotendeels een kwestie van simpelweg het energieverlies beperken. Dir bereik je door:

  • Vloerisolatie
  • Muurisolatie
  • Dakisolatie
  • HR++ glas

Vloerisolatie

Het aanbrengen van een vloerisolatie geeft je nog meer voordelen dan het verduurzamen van je huis alleen. Ten eerste zorgt het voor extra comfort in de koudere maanden. Je voeten blijven lekker warm nu je niet meer op een koude vloer hoeft te lopen. Ten tweede brengt een vloerisolatie ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Optrekkend vocht krijgt nu niet meer de kans om zich in jouw huis te manifesteren. Optrekkend vocht is steevast de oorzaak van (zwarte) schimmel in vloeren en muren. Schimmel in huis brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee en verergeren bestaande klachten bij mensen die al last hebben van aandoeningen aan de luchtwegen. Een goede vloerisolatie vermindert ook de aanwezigheid van ongewenste gasten zoals pissebedden, zilvervisjes en huisstofmijt. Nog een groot voordeel van vloerisolatie is dat je huis nu voorzien is van een goede bescherming van je vloer en eventuele houten constructies. Hout maar ook beton wordt in de loop der jaren aangetast door optrekkend vocht.

Er bestaan verschillende mogelijkheden om je huis van vloerisolatie te voorzien. Zo heb je de keus uit:

  • Pur
  • Isolatiekussens
  • Isolatiechips
  • Isolatieschelpen
  • Glas- of steenwol
  • Isolatiematrassen
  • Isolatieparels

Welk isolatiemateriaal voor jouw huis het meest geschikt is, is van meerdere factoren afhankelijk. Hoeveel ruimte heb je bijvoorbeeld onder je huis en hoe toegankelijk is het voor de isolatie installateurs? Om je huis van vloerisolatie te kunnen voorzien, moet de kruipruimte onder het huis minimaal 35 centimeter bedragen en dient er uiteraard toegang te zijn voor de vaklui die de vloerisolatie gaan aanbrengen. Op Zoofy kom je snel en eenvoudig in contact met vloerisolateurs die je graag van advies voorzien over welke vloerisolatie het meest geschikt is om in jouw huis geplaatst te worden.

Muurisolatie

Oudere huizen hebben nog weleens spouwmuren. Dit zijn muren waarin zich holle ruimtes bevinden. Door deze holle ruimtes verliest je huis snel warmte. Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie wordt deze holle ruimte opgevuld. Spouwmuurisolatie kan bestaan uit:

  • PUR
  • Steenwol
  • Glaswol
  • EPS-parels

Woningen zonder spouwmuren verliezen desondanks hun dichte muren ook veel warmte. Dichte buitenmuren kunnen daarom ook altijd worden voorzien van muurisolatie. Hierbij kan de muur van binnen worden geïsoleerd of van buiten. Wanneer je de muren van binnen isoleert, zijn er meerdere mogelijkheden. Je kan kiezen voor isolatieplaten, isolatieschuim of het aanbrengen van een voorzetwand die vervolgens wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Het is van belang dat de muurisolatie aan de binnenkant vakkundig wordt geplaatst. Wanneer er ruimte overblijft, kunnen er koudebruggen ontstaan waardoor de isolatie een groot deel van zijn werking verliest.

Muurisolatie die aan de buitenkant van de muur wordt geplaatst, voorkomt het risico op het ontstaan van deze koudebruggen. Muurisolatie die aan de buitenkant wordt geplaatst heeft nog een voordeel in petto. Je verliest nu namelijk geen binnenruimte. Tevens kun je huis nu voorzien van een nieuwe look. Nadat de buitenmuurisolatie is aangebracht, heb je voor de afwerking ervan de keus uit vele opties. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit sierbepleistering, strips, hout of gevelstenen die jouw huis een nieuwe uitstraling gaan geven.

Wil je weten welke muurisolatie geschikt is voor jouw huis? Op Zoofy kom je eenvoudig in contact met een isolatiebedrijf bij jou in de buurt om je van vakkundig advies te voorzien.

2. HR++ glas

Een huis kan van een prima muurisolatie worden voorzien. Als er echter geen goede raamisolatie aanwezig is, zal er alsnog veel warmte verloren gaan. Met het plaatsen van HR++ glas is je huis voorzien van de beste raamisolatie die er bestaat. HR glas staat voor Hoog Rendement glas en is een dubbel isolerend glas. De ruimte tussen de twee glazen platen is opgevuld met edelgas om het warmteverlies tot een minimum te beperken. Bij standaard dubbelglas is deze ruimte opgevuld met gewone lucht. Op Zoofy vind je gemakkelijk een glaszetter om je huis van HR++ glas te voorzien.

3. Zonnepanelen

Alle voorgaande maatregelen richten zich op het energieverlies beperken van jouw woning. Hiermee is het halve werk van het verduurzamen van jouw huis al voor elkaar. De andere helft bestaat uit het duurzaam opwekken van energie. Zonnepanelen helpen daar ontzettend bij. Zonnenpanelen zijn te verkrijgen als netgekoppelde panelen en als losstaande panelen. In Nederland worden de netgekoppelde panelen het meest gebruikt. Energie dat niet wordt verbruikt, wordt met netgekoppelde panelen doorgestuurd naar het netwerk van jouw energieleverancier waar jij weer geld voor krijgt. Je verkoopt nu energie aan jouw energieleverancier! Losstaande panelen daarentegen voorzien alleen in jouw eigen energieverbruik. Opgewekte energie dat niet wordt verbruikt, zal verloren gaan.

Bij de aanschaf van zonnenpanelen heb je ook een omvormer nodig die de opgevangen zonne-energie daadwerkelijk omzet in elektriciteit dat voor jouw huishouden te gebruiken is.

4. Zonneboiler

Een andere manier om duurzaam energie op te wekken is door het gebruik maken van een zonneboiler. Een zonneboiler is een systeem waardoor water door middel van zonlicht wordt verwarmd. Een zonneboilersysteem bestaat uit drie onderdelen:

  1. De boiler
  2. De pomp
  3. Zonnecollectoren

Zonnecollectoren worden nog wel eens abusievelijk voor zonnepanelen aangezien. Toch zit er een groot verschil tussen beide. Zonnepanelen wekken elektriciteit op terwijl zonnecollectoren water verwarmen.

Voor het verwarmen van leidingwater kun je gebruik maken van vlakke plaat zonnecollectoren of vacuümbuis zonnecollectoren. Wil je een zonneboilersysteem aanschaffen voor het verwarmen van zwembadwater, dan heb je behalve de zojuist genoemde zonnecollectoren ook nog de keus uit zonnekoepels en zonnematten om je zwembadwater te verwarmen. Wil jij weten welk zonneboilersysteem het meest geschikt is voor jouw huis? Kijk dan op Zoofy om in contact te komen met een zonneboiler installateur.

5. Warmtepomp

Een warmtepomp is een mechanisme dat warme lucht van de ene ruimte naar de andere ruimte verplaatst. Een koelkast is ook een warmtepomp. Warmtepompen die in de utiliteitsbouw worden gebruikt om woningen te verwarmen, zijn onder te verdelen in drie soorten:

  1. De lucht/waterpomp
    De lucht/waterpomp gebruikt de warme buitenlucht om het water voor de cv-ketel te verwarmen.
  2. De lucht/luchtpomp
    De lucht/luchtpomp gebruikt eveneens de buitenlucht, maar nu om ruimtes te verkoelen of te verwarmen.
  3. De water/waterpomp
    De water/waterpomp gebruikt warm grondwater om het water voor de cv ketel te verwarmen.


Als je wil weten welk warmtepompsysteem het best geschikt is voor jouw huis, kijk dan op Zoofy om in contact te komen met een erkend waterpompinstallateur.

Waarom Zoofy

Op Zoofy vind je makkelijk en snel een professioneel vakman voor alle klussen in en rondom je huis. Zoofy heeft je echter nog veel meer te bieden. Alle professionals die jij via Zoofy kan inschakelen, beschikken allemaal over de juiste en benodigde diploma’s en certificering om het werk waarvoor jij ze inschakelt uit te mogen voeren. Al 200.000 Nederlanders gingen jou voor met het inschakelen van een vakman via Zoofy waarbij ze een gemiddeld cijfer gaven van een 9,2 voor de geleverde werkzaamheden en dienstverlening.