Welke klus moet worden gedaan?

5 tips om je woonkamer een make-over te geven

woensdag 31 mei 2023

5 tips om je woonkamer een make-over te geven

Eén van de gemakkelijkste manieren om je huis op te frissen, is door je woonkamer een make-over te geven. Een paar kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben op de uitstraling en sfeer van je huis. Of je nu een groot of klein budget hebt: hieronder geven we je enkele tips om je woonkamer op te knappen en nieuw leven in te blazen.

Haard home make-over

Opruimen en organiseren

Voordat je begint met het decoreren van je woonkamer, is het belangrijk om eerst alles op te ruimen en te organiseren. Haal alles uit de kamer wat hier niet thuishoort en berg het op in een andere kamer. Kijk vervolgens naar de indeling van de kamer en probeer deze te optimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het herschikken van de meubels of het toevoegen van extra opbergruimte.

Kleur

Het toevoegen van kleur aan je woonkamer kan een grote impact hebben op de sfeer. Overweeg om een accentmuur te schilderen of kies voor nieuwe kussens of gordijnen in een opvallende kleur. Als je niet zeker weet welke kleur het beste bij je woonkamer past, zoek dan inspiratie op via Pinterest of Instagram. Of ga langs diverse meubelboulevards, zodat je kunt zien hoe ze daar kleur op een mooie manier toepassen.

Verlichting

Goede verlichting kan een enorme invloed hebben op de sfeer van een kamer. Overweeg om nieuwe lampen te kopen, een dimmer te installeren of kaarsen toe te voegen voor een gezellige sfeer. Kies voor warm licht voor een gezellige sfeer in de avond. Bekijk goed welke stijl past bij jouw ruimte, zodat je gericht kunt zoeken. Om extra sfeer toe te voegen, is het slim om niet (alleen) voor plafonnieres te gaan. Denk bijvoorbeeld out-of-the-box en kies voor verlichting in de vloer. Of kies voor mooie wandlampen.

Planten

Het toevoegen van planten aan je woonkamer kan een geweldige manier zijn om de sfeer te veranderen. Planten geven niet alleen kleur aan de kamer, maar helpen ook om de luchtkwaliteit te verbeteren. Kies voor planten die weinig onderhoud nodig hebben, zoals cactussen of vetplanten. Of ga juist voor een hele jungle met de mooiste planten die iets meer zorg nodig hebben. Hoe groen je vingers ook zijn: er zijn altijd planten die bij jou passen.

Haard

Een haard toevoegen aan je woonkamer draagt bij aan een extra sfeer. Veel mensen vinden houtkachels de meest sfeervolle haard, maar let wel op dat je in dat geval een rookkanaal moet hebben of laten aanleggen. Een eenvoudigere optie is om te gaan voor een elektrische haard. Die kun je neerzetten op de plek die je wil, de stekker in het stopcontact te doen en je kunt direct genieten. Dit is wel een grotere investering, dus bekijk goed of je het budget hiervoor hebt.

Accessoires

Accessoires zijn een geweldige manier om je woonkamer op te knappen. Je kunt dit zo duur maken als je zelf wil. Overweeg bijvoorbeeld om nieuwe kussens, een vloerkleed of een kunstwerk toe te voegen voor extra kleur en textuur. Kies voor accessoires die passen bij je interieur en een echte waarde toevoegen aan de ruimte.