Zoek hier je klusje
werkplaats inrichten

Een professionele werkplaats inrichten doe je zo

woensdag 17 augustus 2022

Een goede werkplaats zorgt ervoor dat je beter werk kunt leveren en aangenamer kunt klussen. In dit artikel lees je hoe je en professionele werkplaats in kunt richten.

Maak efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte

Klussen vraagt om veel beweegruimte, maar ook om ruimte voor het opbergen van gereedschap en het uitstallen van apparatuur. Het is wenselijk om een grote ruimte ter beschikking te hebben, maar ook in een kleine(re) ruimte kun je ruimtelijkheid creëren.

Zo kun je gereedschap en grote(re) benodigdheden die je vaak gebruikt aan de wanden ophangen, zodat je er snel en eenvoudig bij kunt. Ook het plaatsen van opbergrekken of stellingskasten is een praktische manier om materiaal op te slaan. Tenslotte kan zelfs het plafond worden gebruikt om spullen op te bergen; door middel van een katrol kun je kisten, apparatuur of grotere benodigdheden als een ladder van Skyworks.nl, eenvoudig omhoog (en buiten de beweegruimte) hijsen.

Zorg voor een gestructureerde gereedschapskist

Klussen gaat gepaard met een grote hoeveelheid aan gereedschap, waardoor chaos altijd op de loer licht. Om chaotische taferelen te voorkomen is het verstandig om een goede, uitklapbare gereedschapskist aan te schaffen, waarin (klein)gereedschap kan worden opgeborgen, maar ook schroeven, moeren, bouten en ander klein klusmateriaal gesorteerd zijn.

Je kunt er tevens voor kiezen (veelgebruikt) gereedschap door middel van een ophangsysteem aan de wand te bevestigen.

Kies voor een stevige, hoogwaardige werkbank

Uiteindelijk gebruik je de werkbank voor vrijwel iedere klus. Dit betekent dat deze zeer intensief gebruikt gaat worden. Het is daarom aan te raden om hier zorgvuldig de aandacht aan te besteden: zorg dat de werkplek stevig is, in de buurt wordt geplaatst van een stopcontact, je er omheen kunt lopen en een ergonomische werkhoogte heeft.

Als je een beperkte ruimte ter beschikking hebt, kun je kiezen voor een inklapbare en/of verrijdbare werkbank. Op die manier is het gaan sta-in-de-weg en kun je de werkbank zonder moeite verplaatsen.