Verschillende soorten muurverf
Bijgewerkt op: 21-08-2023
~ 5 min. lezen
Bij het schilderen van een muur komt meer kijken dan je waarschijnlijk denkt. Muurverf is bijvoorbeeld een van de meest herkenbare verfsoort. Daarom is het belangrijk om te weten welke soort muurverf je gaat gebruiken en wat voor materialen je moet gebruiken. Zo zijn er namelijk een aantal eigenschappen die bij een goeie kwaliteit muurverf horen. In dit blogartikel gaan we je alles uitleggen over het werken met muurverf en waar je op moet letten als je een muurverf aanschaft. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste keuze maakt bij het aanschaffen van een muurverf zodat je ook het mooiste resultaat krijgt!
Welke soorten zijn muurverf zijn er?
Muurverf is namelijk ideaal geschikt voor het aanbrengen op bijvoorbeeld: muren, gipsplaat en steenachtige ondergronden. Muurverf wordt vaak in lichte kleuren toegepast op muren, zodat je een frisse kleur creëert. Zo zijn er drie soorten categorieën muurverf waarmee je aan de slag kunt gaan:
- Muurverf op waterbasis (latex)
- Muurverf op terpentinebasis (alkyd)
- Veegvaste muurverf (witkalk)
De veegvaste muurverf (witkalk) is een muurverf die niet vaak meer wordt gebruikt aangezien het een oude soort muurverf is. De muurverf werd vroeger veel gebruikt aangezien het toen vrij goedkoop was. Een witkalk muur kun je gemakkelijk herkennen aan een laag verf die afgeeft, dit mocht je nog wel eens zien terugkomen in oude huizen die later na geschilderd worden met een laag latexverf. Muurverf op terpentinebasis (alkyd) is een muurverf die goed tegen waterschade kan, en voorziet zich van goede kwaliteit over poederende ondergronden. Aangezien de muurverf een hoge kwaliteit heeft is het ook een relatief dure muurverf. Muurverf op waterbasis (latex) is een muurverf die vrijwel het meest wordt gebruikt. De muurverf heeft een aantal sterke kenmerken: snel droog te krijgen, is geurarm en de materialen zijn gemakkelijk te reinigen. Het belangrijkste kenmerk blijft toch wel dat deze muurverf in duizenden kleuren te verkrijgen is.
Wat is goed om te weten bij een aankoop van muurverf?
Als je een aankoop gaat doen van muurverf is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Uiteraard is het belangrijk om te weten welke kleur je wilt, maar er komen ook nog een aantal andere dingen bij kijken. Op wat voor soort ondergrond ga je de muurverf verwerken? Verder is het goed om te weten hoeveel m² je nodig moet hebben, of wat voor materialen je moet gebruiken bij een schilderklus. Bij bijvoorbeeld een simpele muurverfroller komt er meer bij kijken dan je denkt, een muurverfroller bepaalt namelijk een deel van jou eindresultaat. Nu heb je een top verf uitgekozen maar de verkeerde roller dan kan het al snel een ongewenst resultaat opleveren. Een vachtroller is weer goed voor het aanbrengen van een glad en strak resultaat. Heb je een muur die iets meer ruwer is, dan kies je voor een vachtroller met langere haren. Mocht je aan het werk gaan met structuurverf dan ga je voor een structuurroller. Naast deze factoren is het ook belangrijk te kijken welke glansgraad je wilt hebben voor je muurverf. Hierover lees je in de volgende alinea meer.
Verschillende glansgraden bij muurverf
Bij muurverf zijn er vijf verschillende soorten glansgraden: eiglans, halfglans, hoogglans, matglans en zijdeglans. Een glansgraad geeft je verf een visueel effect. Het is daarom belangrijk om te weten welke glansgraad je gaat gebruiken voor dat je gaat schilderen. Tevens zit er ook een verschil in afwasbaarheid bij de glansgraad die je op je ondergrond hebt. De kwaliteit van de verf wordt niet bepaalt door de glansgraad van een verf. Je hebt de keuze uit de volgende glansgraden:
Glansgraad |
Percentage |
Mat |
<15% |
Eiglans |
15-30% |
Zijdeglans |
30-60% |
Halfglans |
60-75% |
Hoogglans |
>75% |
Een mooi voorbeeld van een matte muurverf is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Deze muurverf heeft als voornaamste eigenschap dat het extreem mat is, ook nadat de verf meerdere schoonmaakbeurten heeft gekregen. Daarnaast is de muurverf beoordeeld met schrobklasse 1 (uitstekend reinigbaar) en is het ideaal geschikt voor het verwerken voor ruimtes met invallend licht. Met deze matte muurverf kun je snel aan het werk gaan, aangezien de verf stofdroog is na circa één uur. De Sikkens Alphacryl Pure Mat SF heeft als voordeel dat de muren niet glanzen, wat inhoudt dat zelfs binnenvallend zonlicht of overige lichtbronnen de kleur waarvoor je gekozen hebt behoud. Bovendien is de muurverf goed isolerend waardoor je van doorkomende vochtvlekken absoluut geen last hebt.
Slot
We hopen dat je na het lezen van dit blogartikel toch iets meer informatie hebt gekregen over welke factoren relevant zijn bij het aankopen van een muurverf. Zoals al eerder vernoemd is het belangrijk om te weten wat voor soort muurverf je gaat gebruiken, op wat voor soort ondergrond je het moet aanbrengen en welke glansgraden er zijn. Zo komt er toch wel wat bij kijken bij het aankopen van muurverf.