Acculaders

Type acculaders & wat kun je ermee

vrijdag 17 september 2021

~ 4 min. lezen

Misschien heb je wel al eens gehoord over accu- of druppelladers. Maar wat is het verschil tussen deze twee laders, hoe werkt een acculader en waar moet je op letten wanneer je acculaders gaat kopen? We vertellen het jou allemaal in dit artikel.

Wat is een acculader?

Een acculader, bij sommigen beter bekend onder de naam "batterijlader", dient om een accu op te laden. Ook de term "pure acculader" wordt in de praktijk steeds vaker gebruikt. Onder de acculaders kunnen we een onderscheid maken tussen lineaire en luxe acculaders.

Lineaire acculaders

Met een lineaire acculader bedoelen we de meest simpele uitvoering van een acculader. Het is een standaard batterijlader die oplaadt zonder beveiliging. Bekende toepassingen van lineaire acculaders zijn scooters, bussen, boten, auto's en andere gemotoriseerde voertuigen.

Luxe acculaders

Een luxe acculader verschilt van een lineaire acculader wat de beveiliging betreft. Een luxe batterijlader stopt automatisch wanneer de batterij volledig opgeladen is. Op die manier wordt je accu beschermd tegen gevaren, zoals ompoling, overlading en ontploffingen.

Acculader vs. druppellader

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een gewone acculader en een druppellader? Zoals je hierboven inmiddels hebt kunnen lezen, is een acculader een batterijlader die jouw batterij(en) in één keer oplaadt. Een druppellader daarentegen, gaat meer stapsgewijs te werk. Een druppellader is uitgerust met geavanceerde technologie en kan zelf bepalen of en in hoeverre jouw accu daadwerkelijk opgeladen moet worden. Eens de accu vol is, schakelt de druppellader automatisch over op een zogenaamde onderhoudsstand. Het grote voordeel van een druppellader t.o.v. een acculader is de verlengde levensduur van je batterij(en). Hoewel een druppellader, mits een beetje geduld, perfect benut kan worden voor het opladen van accu's met een lage capaciteit, wordt hij in de meeste gevallen gebruikt om accu’s te onderhouden en te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan de batterij van een oldtimer die slechts een paar keer per jaar op de weg komt of aan het herstel van gesulfateerde accu’s . Een pure acculader laadt de batterij(en) veel sneller op dan een druppellader maar vermindert de levensduur van de batterij(en) aanzienlijk.

Hoe werkt een acculader?

Wanneer je acculaders gaat kopen, is het belangrijk dat je weet hoe je ze precies moet gebruiken. Volg onderstaand stappenplan.

 

1) Acculaders kopen

Wanneer je op zoek gaat naar een acculader zijn er enkele punten die je niet uit het oog mag verliezen:

  • Kies voor een acculader met de juiste werkspanning: heb jij een 12V batterij? Dan heb je logischerwijze ook een 12V batterij lader nodig.
  • Kies voor een acculader die jouw type accu kan opladen. Sommige acculaders kunnen zowel lood- als AGM- als gel- en lithium batterijen opladen terwijl anderen slechts één type batterij kunnen opladen. Zie erop toe dat je accu en je acculader compatibel zijn.
  • Houd rekening met de toepassing: acculaders voor boten zijn groter dan acculaders voor scooters bijvoorbeeld.

2) Acculader aansluiten

Heb je een accu gekocht? Dan is het tijd om je accu op de juiste manier aan te sluiten. Bevestig de klemmen en/of andere aansluitingen van de rode kabel aan de positieve pool en deze van de zwarte kabel aan de negatieve pool. Let erop dat de polen en de kabels niet in contact mag komen met metaal om kortsluiting te voorkomen.

3) Begin met laden

Schakel de acculader in en check het voltage en de laadspanning. Let erop dat de laadstroom niet boven de 25% van de bruikbare capaciteit van de accu gaat. De acculader begint vanzelf te laden.

4) Laadproces

Wacht totdat je accu volledig opgeladen is. Hoe lang je precies moet wachten is afhankelijk van de capaciteit van je accu en van de laadstroom van de acculader. Denk eraan dat het laadproces met een druppellader langer zal duren dan wanneer je een pure acculader gekocht hebt.

5) Accu is opgeladen

Van zodra je accu volledig opgeladen is, kan je de acculader uitschakelen. Op deze manier voorkom je ontploffingsgevaar. Verwijder de klemmen van de accupolen en berg je acculader veilig op. Je accu kan nu weer gebruikt worden.