Stappenplan Doe-het-zelf Tips & Tricks Klussen in huis

Zelf een tuinbank maken - in 5 gemakkelijke stappen

maandag 30 maart 2020

Tuinbank website

30 maart 2020, door Charmayne Sluis

Zie jij jezelf al zitten op deze tuinbank? Lekker met de beentjes omhoog in de tuin, BBQtje aan (mits niet alles weg is gehamsterd). Waarom niet zelf een tuinbank maken? Corona slaat de gemiddelde doe-het-zelver niet uit het veld. Sterker nog, de afgelopen weken verschenen er diverse nieuwsberichten dat Nederlanders massaal aan het klussen zijn geslagen om quarantaine verveling tegen te gaan. Klussen is het nieuwe thuiswerken. Zelf een tuinbank maken moeilijk? Echt niet. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Zoofy doet het voor je! Neem dit blog als holy grail. Met dit stappenplan vlieg jij met twee vingers in de neus deze quarantaine-tijd door. Kind kan de was doen. Of laat ze een tuinbank maken. Is weer eens wat anders dan ze op de muur proberen te tapen 😉Het belooft aankomend weekend uitstekend weer (18 tot 21 graden, whuuuut?!) te worden. Ideaal moment om zelf een tuinbank te maken. Hop hop, aan de slag dus met jouw nieuwe tuinbank!

Boek een vakman

Tuinbank zelf maken - Een stappenplan

Vorig jaar schreven we al hoe je een tuinbank kunt maken van pallets. Een tuinbank maken is a different kind of cookie. Al lijkt zelf een tuinbank maken wellicht een tikkeltje moeilijker; Dat is het niet. Met dit stappenplan ga je het echt redden! Natuurlijk kan je, in het geval van twee linkerhanden altijd de hulp inschakelen van één van onze timmermannen. Maar je hebt voor deze klus echt geen vakman nodig. Kies je liever eieren voor je geld? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een tuinbank niet zelf te maken maar er gewoon één kant en klaar te kopen. Buiten dat je dan écht een dief van je eigen portemonnee bent (een fatsoenlijke tuinbank kost in de winkel honderden of zelfs duizenden euro's). Echt waar. Zo'n tuinbankje zelf in elkaar knutselen bespaart je bespaar je héééél veel geld. Met de volgende recessie in aantocht is dit de beste keuze. En als je dan toch je weekenden in quarantaine moet uitzitten, kun je die tijd maar beter nuttig besteden, toch? Met dit stappenplan tuinbank maken + tekening wordt het een eitje. 

 

tuinbank compleet

Houten tuinbank maken + tekening

Als je een houten tuinbank wil maken is het wel zo handig om er een tekening bij te geven. Je kunt meteen zien welke maat de tuinbank heeft en welk formaat balk waar hoort. Wel zo duidelijk, toch? Feel free om een ander formaat aan te houden. Hou misschien voordat je een ander formaat aanneemt, rekening met eventuele kussens die je erop wil gaan leggen. Met de afmetingen zoals die staan in de houten tuinbank maken + tekening, kun je gewoon kussens kopen van de Zwitserse meubelgigant ;-) Mocht je wel een ander formaat gaan gebruiken dan hier aangegeven, zorg dan wel dat je wel alles naar verhouding groter of kleiner maakt ;-) Zoals je kunt zien bestaat de tuinbank uit twee delen. We beginnen met het maken van de rechterkant van de tuinbank. En nog een laatste tip: als je geen zin hebt om zelf balken te gaan zagen, laat ze dan voor je zagen in de bouwmarkt. 

tuinbank maten

Wat je voor het maken van deze tuinbank nodig hebt:

  • Een lange 4mm houtboor
  • Schuurmachine + schuurpapier
  • Zaag
  • Schroefboormachine
  • 24 meter eiken 70x20 mm
  • 20 meter eiken 50x40 mm
  • Houtlijm (geschikt voor buiten)
  • 4mm schroeven (roestvrij)
  • Beits of houtolie
  • Optioneel: een proppenboor

Stap 1 tuinbankje maken

Begin, voor je tuinbankje te maken eerst met alle balken die je gaat gebruiken goed te schuren. Splinters van je tuinbank krijgen doet het meestal niet zo lekker op tuinfeestjes. Ready? Begin vervolgens met het maken van de rugleuning van je tuinbankje. De poppenboor is optioneel toegevoegd. Dit is omdat dit enkel en alleen is voor een mooiere afwerking. Gebruik je deze niet, heb je alsnog een mooie zelfgemaakte tuinbank, no worries. Maar mocht je een poppenboor tot je beschikking hebben, zeker doen. Met zo’n boor kun je ‘propjes’ hout maken in dezelfde afmetingen als het geboorde schroefgat. Zo kun je alle schroefgaten mooi opvullen. Lijm ze vast met houtlijm en schuur ze op het eind glad met de rest van het hout.  De balken zijn rechthoekig (zijde van 5 en 7 cm), en niet vierkant. Je dient daarom goed op te letten hoe je de balken tegen elkaar aanlijmt. Voilà, na de eerste stap begint je tuinbankje al vorm te krijgen. Wie durft er nu nog te beweren dat jij geen handige Harry bent?

Tuinbank maken stap 1

Stap 2 tuinbank maken van hout

De volgende stap van een tuinbank maken van hout, is om de zijleuning aan elkaar te schroeven en lijmen. Zie de afbeelding om te zien hoe dat moet. Maak vervolgens de zijleuning van je tuinbank van hout op dezelfde manier vast aan de rugleuning die je hebt gemaakt bij stap 1.

tuinbanken maken stap 2

Stap 3 Tuinbank zelf maken

Die tuinbank maak jij helemaal zelf. Monteer de rechter zijkant eraan vast, net zoals je in de vorige stappen hebt gedaan met schroeven en lijm. Zie de tekening voor een illustratie van deze stap.

tuinbank maken stap 3

Stap 4 zelf een tuinbank maken

Maak vervolgens het raamwerk van de zelfgemaakte tuinbank af door nog twee balken eraan vast te maken. Nu begint die zelfgemaakte tuinbank écht ergens op te lijken, toch?

tuinbank maken stap 4

Stap 5 tuinbank maken

Stap 5 van de tuinbank maken is de lattenbodem monteren. Daarvoor maak je eerst drie dwarsbalken vast aan het bankje. Check de houten tuinbank maken + tekening voor een illustratie. De latjes leg je bovenop de dwarsbalken, net zoals dat bij een lattenbodem van een bed werkt.

Tuinbank maken stap 5

Voila! Je eerste bankje is af. Was niet zo moeilijk als je dacht, toch? Dan kun je nu aan de slag met het tweede tuinbank. Die maak je op precies dezelfde manier als het eerste bankje. Klaar met beide tuinbanken? Zet ze daarna in de olie of de beits. Dit heeft de tuinbank nodig om alle weersomstandigheden in Nederland te kunnen weerstaan. Bescherm je tuinbank altijd met een hoes als je er geen gebruik van maakt en berg hem - indien mogelijk - in de herfst en winter op. Beits of olie te tuinbank ieder voorjaar weer opnieuw in. Zo kun je jarenlang plezier hebben van je budgetproof, zelfgemaakte tuinbank.

 

Tuinbank maken compleet

Boek een vakman

Verder nog wensen in je tuin? Een hovenier kan je helpen met uiteenlopende klussen in de tuin. Denk hierbij aan gras inzaaien, een boom kappen, tuinonderhoud, snoeien of een terras aanleggen.

Vond je dit blog leuk om te lezen? Volg dan de Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy. Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwe blogs.