Tapijt reinigen vloer schoonmaken vlekken verwijderen

Tips voor het reinigen van tapijt

donderdag 19 mei 2022

Heb je net een nieuw tapijt gekocht? Dan vraag jij je waarschijnlijk af hoe je het kan reinigen. Want je wilt natuurlijk niet dat je iets verkeerd doet en je nieuwe tapijt stukgaat. De beste tapijt reinigen tips vind je alvast hieronder. Zo hoef je zeker niets te vrezen!

Waarom is een goede reiniging van je tapijt zo belangrijk?

Een goede tapijtreiniging is om verschillende redenen erg belangrijk. Zo zorgt het ervoor dat je tapijt hygiënisch blijft. Dat is extra belangrijk indien je kinderen in huis hebt, want kids zitten soms op het tapijt om te spelen. Door je tapijt bacterievrij te houden, blijven je kinderen veilig en gezond tijdens het spelen.

Een goede reiniging heeft tevens een positieve invloed op de levensduur van je tapijt. Dat geldt voornamelijk bij een professionele reiniging, omdat het ervoor zorgt dat overtollig vocht en vuil grondig verwijderd wordt, waardoor er geen schimmelgroei kan ontstaan. En dat is belangrijk, want schimmel krijg je niet zomaar van je tapijt.

rode wijn in het tapijt

Dit moet je weten voordat je je tapijt reinigt

Hieronder geven we je tips voor het reinigen van tapijt. Maar voordat je deze toepast, is het handig om te weten wat je niet en wél moet doen. Zo mag je op een tapijt nooit wrijven, want op die manier hecht het vuil zich nog dieper in het tapijt. Deppen met water is een betere optie. Je kan er eventueel wat tapijt mousse bij gebruiken als de vlekken echt hardnekkig zijn. Er zijn speciale tapijtmousses op de markt.

Het is ook belangrijk om voldoende tijd te voorzien voor je reiniging, want het neemt doorgaans wel enkele uren in beslag. Gebruik ook nooit een product op je tapijt dat je eerst niet getest hebt op een onopvallend plekje. Anders zou het middel je tapijt kunnen beschadigen. En dat is wel het laatste wat je wil!

Tips voor het reinigen van je tapijt

Het verwijderen van vlekken uit een tapijt kan een hele uitdaging zijn, maar met onderstaande tapijt reiniging tips, lukt het je gegarandeerd om die hardnekkige vlekken te bestrijden!

Tip 1: Stofzuig eerst grondig

Je tapijt stofzuigen is een stap die je niet mag overslaan, want zo verwijder je haar, zand, oppervlakkig vuil en stof grondig. Neem er dus je tijd voor. Je doet dit ook het best minstens eenmaal per week om het proper te houden. Stofzuig daarnaast niet alleen de bovenkant van je tapijt, maar neem ook de onderkant onder handen.

stofzuiger tapijt reinigen

Tip 2: Reinig rode wijnvlekken met zout

Er zijn heel wat huismiddeltjes die effectief zijn voor het reinigen van vlekken op een tapijt. Zout is daar een goed voorbeeld van. Dit is vooral een goed huismiddel als je rode wijn gemorst hebt. Strooi in dat geval zout over de vlek en laat het eventjes inwerken. Ga vervolgens met een natte doek over het zout met een deppende beweging. Doe dit totdat het zout helemaal weg is. Is de rode wijn al opgedroogd? Dan kan je beter een mengsel van witte ween gebruiken.

Tip 3: Reinig vlekken van buiten naar binnen

Als je vlekken verwijdert van je tapijt, is het belangrijk dat je dit doet van buiten naar binnen. Want als je het omgekeerd doet, zal de vlek zich uitbreiden, waardoor het nog lastiger wordt om vlekken uit je tapijt te krijgen.

Tip 4: Wacht nooit te lang met het verwijderen van vuil

Vuil op je tapijt verwijder je het best zo snel mogelijk, want zo is het makkelijker om het helemaal weg te krijgen. Dat geldt voornamelijk voor vloeistoffen die opdrogen.

Tip 5: Verwijder vlekken met bakpoeder

Een ander effectief huismiddel voor het verwijderen van vlekken op een tapijt is bakpoeder. Dit middeltje werkt tegen verschillende soorten vlekken en is dus de moeite waard om eens uit te proberen als je de vlekken in je tapijt maar niet verwijderd krijgt. Je gebruikt bakpoeder door het op de vlek te strooien en er heet water over te gieten. Laat het mengsel een paar uur intrekken voor het beste effect.

Grondige tapijtreiniging? Doe beroep op een professional!

Bovenstaande tips en middeltjes zijn wel erg doeltreffend voor het bestrijden van vlekken op je tapijt, maar als je je tapijt echt wilt schoonmaken, moet je daarvoor een speciale tapijtreiniger of stoomreiniger hebben. Het is aangeraden om je tapijt minimaal eenmaal per zes maanden grondig te reinigen met een stoomreiniger om het hygiënisch te houden. Als je huisdieren hebt, reinig je je tapijt uiteraard beter iets vaker.

Heb je geen stoomreiniger in huis of heb jij geen zin om je tapijt zelf te reinigen? Dan kan je dit laten doen door een professional. Zo ben je ook altijd zeker dat het goed gedaan wordt en dat je dierbare tapijt in goede handen is.

Bij Zoofy vind je de geschikte vakman voor je tapijtreiniging

Krijg je hardnekkige vlekken niet van je tapijt verwijderd? Of wil je je tapijt eens grondig onder handen laten nemen? Doe dan beroep op een professionele tapijtreinigingsdienst van Zoofy. Als je kiest voor vakmannen van bij ons, kan je zeker zijn van kwaliteit. Want wij zorgen er altijd voor dat ze grondig gescreend worden.

Het is ook erg makkelijk om bij Zoofy de beste tapijtreinigingsdienst te vinden. Je hoeft daarvoor alleen maar je gegevens in te vullen en je wordt doorverwezen naar de beste vakman uit je buurt. Het bijkomende voordeel daarvan is dat je nooit voorrijkosten hoeft te betalen!