Je interieur naar een hoger niveau met LED strips
Bijgewerkt op: 21-08-2023
~ 5 min. lezen
Geen enkel modern interieur is compleet zonder een aantal LED strips die zorgen voor accentverlichting op precies de juiste plekjes. Als je je huis gaat verbouwen, neem dan dus ook zeker de verlichting mee, en LED strips mogen hierin niet ontbreken! Veel hoekjes, plankjes, koofjes, of andere moeilijk te bereiken plekken kunnen profiteren van accentverlichting. Dit kan in een gewone kleur zoals wit of warm wit, maar je kunt ook wat meer kleur aanbrengen door RGB LED strips te gebruiken met meerdere kleuren. Als je deze op de juiste manier toepast kan dit een geweldig contrast geven met je overige verlichting en een zeer mooie toevoeging zijn. Door met de kleur te spelen kun je elke sfeer in je interieur verkrijgen die je maar wil. Tevens kun je alle andere ruimtes in je huis voorzien van LED strips, denk aan je terras, tuin, traptreden, of bijvoorbeeld je badkamer of zolder. De mogelijkheden zijn eindeloos en je zult elke keer versteld staan van het resulstaat!
Het aansturen van je LED verlichting: enkele opties
Je LED verlichting en strips kunnen op verschillende manieren worden bediend. Zo kun je werken met losse afstandsbedieningen of wandpanelen.
Het is echter ook mogelijk om een smart home systeem te gebruiken. In veel huizen is zo'n systeem al aanwezig en is er bijvoorbeeld een slimme thermostaat of zonneluifel aan verbonden. De mogelijkheid bestaat om zo'n systeem uit te breiden met je verlichting en ook deze te bedienen vanuit je smart home app. Als je een bridge gebruikt kan elke strip zonder problemen op je smart home systeem worden aangesloten. Dit zorgt ervoor dat je je slimme LED strips kunt bedienen vanuit dezelfde vertrouwde app die je gebruikt voor je andere slimme apparaten.
Technische keuzes
Er bestaan veel aanduidingen voor LED strips en LEDs. Vaak wordt om te beginnen met een getal aangeduid welk type "verpakking" de LEDs hebben, in termen zoals 5050, 3528, of 5630. Dit getal zegt alleen iets over het formaat van de LEDs. Bijvoorbeed: 3528 betekent dat de LEDs een afmeting hebben van 35 millimeter bij 28 millimeter. In de meeste gevallen kun je deze aanduidingen ook gebruiken om erachter te komen hoe fel de strip is, omdat dit bij de meeste leveranciers hetzelfde is. Houd hierbij ook rekening met het aantal LEDs per meter, dit is namelijk ook van invloed op de lichtopbrengst.
Bijvoorbeeld: Een 5050 LED heeft meestal een wattage van 0,2W. Een 3528 LED is vaak 0,08W. Mogelijk is een 5050 LED strip met 30 LEDs per meter dus feller dan een 3528 strip met 60 LEDs per meter. Om verwarring te voorkomen is het altijd aan te raden om goed naar de specificaties van de LED strip te kijken en deze te vergelijken. De hoeveelheid LEDs per meter is ook van invloed op hoe diffuus het licht is. Als dit dus een belangrijke eis is, moet je een LED strip selecteren met zoveel mogelijk LEDs per meter. Als je bijvoorbeeld accentverlichting plaatst waarbij de LED strip dicht tegen een wand geplaatst wordt, of wanneer de LED strip in een profiel met diffuserkap wordt geplaatst, dan is dit zeker belangrijk, omdat het licht anders kan gaan "vlekken". De vuistregel is als volgt: de afstand tussen de strip en het oppervlak moet ongeveer gelijk of groter zijn aan de afstand tussen de LEDs. Wanneer je bijvoorbeeld een LED strip op een afstand van 2cm van de wand plaatst, dan is het dus nodig om een LED strip te gebruiken waarbij de afstand tussen de LEDs ook maximaal 2cm is, oftewel 50 LEDs per meter of meer.
LED strips zelf inkorten
Je kunt een LED strip afknippen met een tang of schaar. In de meeste gevallen zit er al een kabel aan de LEDstrip, maar als dit niet het geval is of wanneer je een deel afknipt, dan kan het nodig zijn om een nieuwe draad aan de strip te solderen. Hiervoor heb je een soldeerbout en soldeertin nodig.
Een LED strip is dimbaar als een LED strip dimmer wordt gebruikt. Ook is het mogelijk om een dimbare transformator te gebruiken, dit zijn transformators die je gewoon op je traditionele 230V wanddimmer kunt aansluiten zodat de LED strip samen met de overige verlichting kan worden gedimd.
Type lichtkleur
Als laatste moet je nog bepalen wat de lichtkleur moet zijn. LED strips zijn verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren. Wit of warm wit, maar ook RGB, RGBW, RGBCCT of RGBWA. Deze aanduidingen staan respectievlijk voor rood/groen/blauw, rood/groen/blauw/wit, rood/groen/blauw/wit/warmwit, en rood/groen/blauw/wit/amber(geel). Bij strips die zowel RGB kleuren als wit of warm wit kunnen weergeven heb je de meeste mogelijkheden, deze kunnen namelijk gebruikt worden om zacht sfeerlicht te creeren, maar ook om (felle) RGB kleuren weerb te geven.
Toepassingen voor LED strips
De ruimtes waar je LED strips kunt toepassen zijn zeer gevarieerd. Wil je bijvoorbeeld in de zomer in de avond van je tuin genieten? Dan kun je waterdichte strips verwerken in de tuin, de overkapping, of bijvoorbeeld in het terras.
De keuken is vaak de centrale plek in je huis waar je veel tijd besteedt met familie over vrienden, en deze plek is zeer bepalend voor de aanblik van je gehele woonruimte. Je kunt de keuken nog mooier maken door hier LED strips toe te passen als accentverlichting. Wat dacht je bijvoorbeeld van verlichting onder je plinten of bijvoorbeeld onder of in bovenkastjes? Gebruik hier RGBW LED strips als je nog een extra beetje kleur wil kunnen toevoegen.
Een andere ruimte waar je de verlichting kunt aanpakken is de badkamer: LED strips zijn hier perfect in te zetten om een sauna gevoel te creƫren. In je douchecabine kun je bijvoorbeeld in de wand een LED strip inbouwen in het tegelwerk, gebruik hier een RGB (multicolor) strip om direct een verbluffend effect te verkrijgen. Ook spiegels, spiegelkastjes of de badkamermeubel kunnen worden voorzien van LED strips. Met een paar kleine aanpassingen heeft je badkamer direct een totaal andere uitstraling!
Wat wordt jouw volgende LED strip project?