Rookmelders verplicht vanaf 2022
woensdag 27 december 2023
Wist je dat het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om een rookmelder in je woning op te (laten) hangen? Het verplicht ophangen van een rookmelder geldt al langer voor nieuwbouwwoningen. Nu gaat deze verplichting dus ook voor bestaande woningen gelden. Alle verdiepingen van een woning moeten van een rookmelder zijn voorzien. Daarnaast moet een besloten ruimte waardoor een vluchtroute loopt, ook van een rookmelder zijn voorzien.
Gelukkig dat deze regelgeving is ingevoerd, want deze regelgeving heeft als doel om levens te redden. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van de rook. Wanneer je slaapt, werkt je neus niet, waardoor je geen brandlucht ruikt. Als er door kortsluiting brand ontstaat, word je van de geur van rook helaas niet wakker. Rook bevat veel giftige gassen. Daardoor raak je vaak binnen enkele minuten al snel diep bewusteloos. Tijdens je slaap functioneert je gehoor wel normaal. Als er een brandalarm afgaat, heb je meestal nog voldoende tijd om een pand veilig te verlaten.
Waar kun je het beste een rookmelder installeren?
Een dringend advies is om in de hal en op de overloop een rookmelder te (laten) installeren. Dit zijn meestal de vluchtroutes wanneer er brand uitbreekt. Extra veilig is het om in de woonkamer en alle slaapkamers een rookmelder op te hangen. Voor maximale beveiliging voorzie je alle ruimtes waar brand zou kunnen ontstaan van een rookmelder.
Een rookmelder mag nooit op de tocht of in de buurt van mechanische ventilatie worden geplaatst. De minimale afstand ten opzichte van een hoek of een muur moet minstens 50 centimeter bedragen.
Welke rookmelders zijn verplicht gesteld?
Om de veiligheid en een goede werking te waarborgen, moeten rookmelders aan de Nederlandse wet voldoen. Daarom is het Europese EN 14604 certificaat voor een rookmelder verplicht gesteld. Werkt een rookmelder niet op batterijen maar op netstroom? Dan is ook het NEN 2555 certificaat vereist. Deze certificaten staan er garant voor dat de rookmelder juist en goed werkt, tijdig rook detecteert, luid en duidelijk een geluidssignaal afgeeft en eenvoudig te plaatsen is.
Verder is het plaatsen van tenminste één (onbedraade) rookmelder per verdieping vanaf 1 juli 2022 verplicht gesteld.
Welke soorten rookmelders zijn er?
Normaliter voldoet een rookmelder die in Nederland wordt verkocht aan de bovengenoemde veiligheidseisen. Controleer dat altijd even voordat je een rookmelder aanschaft.
Een gewone rookmelder die op batterijen werkt, volstaat in principe. Realiseer je wel dat als je een goedkope rookmelder aanschaft, de batterijen na één jaar vervangen moeten worden. Het is verstandiger om een rookmelder met een levensduur van 10 jaar aan te schaffen. Nadat deze rookmelder bij voorkeur door een vakman van Zoofy is geïnstalleerd, heb je er voorlopig geen omkijken meer naar. Wel zo’n veilig gevoel.
Nog slimmer, letterlijk en figuurlijk, is het om een zogenaamde slimme rookmelder aan te schaffen. De aanschafprijs is wat hoger ten opzichte van gewone brandmelders, maar daar tegenover staan een aantal voordelen. Met een app kun je de batterijstand testen. Een hittesensor voorkomt vals alarm, bijvoorbeeld door waterdamp en de gevoeligheid van de sensor is instelbaar. Maar er zijn nog meer voordelen.
Meldingen buitenshuis ontvangen
Waar je je ook bevindt, zodra een slimme rookmelder brand detecteert en afgaat, ontvang je direct een pushbericht. Een slimme rookmelder communiceert namelijk draadloos met de app op een smartphone. Ook als je niet thuis bent kun je desgewenst direct actie ondernemen.
Koppelbaar
Slimme rookmelders kunnen met elkaar gekoppeld worden. Wanneer een slimme rookmelder brand detecteert, zullen alle andere gekoppelde slimme rookmelders in huis ook afgaan. Dat biedt nog meer veiligheid. Uiteraard ontvang je hiervan weer direct een melding op je smartphone. Heeft jouw rookmelder een gesproken alarm, dan weet je ook precies waar in huis de rook is ontstaan.
Combineer een slimme rookmelder met slimme apparaten
Door een slimme rookmelder aan andere slimme apparaten te (laten) koppelen, bevorder je nog meer veiligheid en gemak in huis. Door het koppelen van slimme lampen met een slimme rookmelder, gaan deze aan bij een brandalarm, zodat je niet in het donker een uitweg hoeft te zoeken. Je kunt je slimme lampen ook laten knipperen. Heeft jouw slimme rookmelder een functie met koolmonoxidemeting? Koppel je slimme rookmelder dan aan de slimme thermostaat. Bij eventuele constatering van koolmonoxide kan je rookmelder de thermostaat meteen uitschakelen. Hierdoor komt er geen gas meer vrij, hetgeen veel veiliger is.
Vakkundig geplaatste rookmelders door Zoofy
Wacht met het oog op de nieuwe regelgeving niet langer en plaats nog voor 1 juli 2022 op elke verdieping in jouw woning een (slimme) rookmelder. Wil je er zeker van zijn dat jouw rookmelder(-s) conform de voorschriften wordt geplaatst? Laat deze klus dan aan de vakman van Zoofy over. Die heeft dit klusje zo geklaard. Alle vakmannen en vakvrouwen die bij het platform van Zoofy zijn aangesloten zijn professionals. Zij scoren gemiddeld maar liefst een 9,2! Een prettige gedachte.
Bovendien boek je via Zoofy snel en eenvoudig een vakman bij jou in de buurt. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het doorgeven van drie momenten waarop de vakman contact met jou mag opnemen.