Onderhoudstips voor je cv-ketel
Bijgewerkt op: 03-06-2024
~ 5 min. lezen
Jaarlijks onderhoud aan je cv-ketel voorkomt storingen en zorgt ervoor dat je zuiniger stookt. Een cv-monteur maakt de ketel schoon, controleert hem op fouten en zorgt voor de juiste druk. Maar wist je dat je zelf ook kunt bijdragen aan de levensduur van jouw cv-ketel? In deze blog vertellen we waarom je je cv-ketel moet onderhouden en geven we handige onderhoudstips die je zelf kunt toepassen.
Veiligheid voor alles
Als je je cv-ketel niet goed onderhoudt, ontstaat er een risico op schade aan de binnenkant van je ketel. Daarnaast bestaat de kans dat je cv-ketel koolmonoxide uitstoot. Dit is een gas dat we niet ruiken, proeven of zien en wordt daarom ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Het is levensgevaarlijk, want je kunt er bewusteloos van raken of zelfs door overlijden. Koolmonoxide komt vrij bij de verbranding van gas wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is. Tijdens het jaarlijkse onderhoud kijkt onze vakman naar eventuele lekken zodat de kans op koolmonoxidevergiftiging afneemt.
Minder energieverbruik
Storingen in de cv-ketel komen meestal door een vervuilde luchtdrukschakelaar en ventilator. Om je woning te verwarmen moet je cv harder werken, waardoor het meer energie verbruikt. Het hoge verbruik resulteert in hogere kosten. Door je cv-ketel jaarlijks te laten onderhouden, voorkom je dat dit gebeurt. Daarnaast wordt de cv-ketel tijdens een onderhoudsbeurt optimaal ingesteld. Hierdoor verbruik je minder energie en bespaar je op je energiekosten.
Jaarlijks onderhoud voor een langere levensduur
Net als bij andere apparaten gaat jouw cv-ketel langer mee als je hem goed onderhoudt. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor, of je nou huurder of eigenaar van de woning bent. Met goed jaarlijks onderhoud is de levensduur van een cv-ketel zo’n 12 tot 15 jaar. Om problemen met je cv-ketel te voorkomen kun je zelf ook een aantal dingen doen om de levensduur van je cv-ketel te verlengen. Bekijk hieronder onze tips.
Cv-ketel bijvullen met water
In je cv-ketel zit water. Als er te weinig water in de cv-ketel zit, wordt de ketel niet meer goed verwarmt. Of ontstaan er sneller storingen. De ketel moet je bijvullen wanneer hij onder de 1,5 bar zit. Dit lees je gemakkelijk af op de meter van de cv-installatie. In een kort stappenplan vertellen we hoe je dit aanpakt.
Voor het bijvullen van je cv-ketel heb je een emmer, een droge (oude) handdoek, een vulslang en eventueel een waterpomptang nodig.
Stap 1
Zet eerst de temperatuur van de thermostaat naar beneden. Wacht ongeveer 30 minuten zodat de ketel kan afkoelen. Dit is belangrijk want als je koud water in een te hete ketel doet, barst de binnenkant. Draai vervolgens alle radiatoren in huis helemaal open. Als laatste haal je de ketel van de stroom af.
Stap 2
Sluit de vulslang aan op een koudwaterkraan. Laat de slang vollopen met water en hou daarna je vinger op de slang. Het is belangrijk dat er geen lucht meer in de slang zit, anders komt dit in je cv-ketel terecht.
Stap 3
Draai de dop van de vul- en aftapkraan en sluit vervolgens de vulslang aan. Draai beide kranen open en vul de ketel bij tot 2 bar. Draai beide kranen weer dicht en ontkoppel de vulslang van de waterkraan. Hou een emmer en een doek bij de hand om water op te vangen. Steek de stekker terug in het stopcontact.
Stap 4
Ontlucht nu alle radiatoren, zodat deze weer goed functioneren. Door het ontluchten van de radiatoren kan de druk in de cv-ketel afnemen. Herhaal dan nogmaals bovenstaande stappen. Draai als laatste de thermostaat weer omhoog.
Radiator ontluchten
Hoor je een borrelend geluid? Lijkt het alsof je water hoort lopen? Of wordt de radiator niet meer warm? Dan is de kans groot dat je je radiator moet ontluchten. Met onderstaand stappenplan kun je deze klus zelf aanpakken. Je hebt een droge (oude) handdoek, een emmer en een ontluchtingssleutel nodig.
Stap 1
Draai de radiatorkraan helemaal open. Draai de thermostaat zo laag mogelijk en wacht 30 minuten. Draai vervolgens de radiator weer dicht.
Stap 2
Plaats de emmer onder het ontluchtingsventiel van de radiator. Hou de handdoek bij het ontluchtingsventiel en steek de sleutel in het ventiel. Draai het ventiel voorzichtig open met de sleutel.
Stap 3
Wacht tot er water uit de radiator komt en draai het ventiel direct daarna weer dicht. Meestal is het water bruin of zwart. Dit is niet erg. Let op! Het water wat uit de radiator loopt kan warm zijn.
Boek een vakman!
Kom je er zelf niet uit? Onze monteurs vullen jouw cv-ketel bij. En ontluchten je radiatoren. Boek dan een cv-monteur bij Zoofy.