Hoe werkt een waterontharder?

Bijgewerkt op: 01-07-2024

~ 4 min. lezen

Het water dat thuis uit de kraan komt kan hard of zacht zijn. Dit voel of zie je niet direct wanneer je de kraan openzet en is verschillend per regio in Nederland. Hoe harder het water, hoe slechter het is voor je huishoudelijke apparaten, je huid en je haar. Het aanschaffen van een waterontharder kan daarom verstandig zijn. Maar welke waterontharder kies je? Wanneer heb je er een nodig? En hoe werkt het? Dat lees je in dit blog.

Wat is waterhardheid?

Water is een natuurlijk product dat een hele weg moet afleggen voordat het bij jou uit de kraan komt. In de bodem zitten allerlei mineralen die het water opneemt. Hoe meer mineralen het water opneemt, hoe harder jouw water is. Je lichaam is erg blij met deze mineralen. Zo is calcium goed voor je botten en magnesium voor je spieren. Maar een te hoog percentage van deze mineralen zorgt voor kalkaanslag op oppervlakken die in contact komen met het harde water. En je huid en haar is ook niet blij met deze hoeveelheid mineralen.

Bekijk jouw waterhardheid

Nederlands water is gemiddeld hard. Dit wil zeggen dat het water niet extreem zacht of hard is. Ben je benieuwd wat de waterhardheid bij jou in de buurt is? Via de website van je drinkwatermaatschappij kun je dit opzoeken door je postcode in te vullen. Het hardste water vind je in Overijssel, Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het zachtste water stroomt in Friesland, Flevoland en in Gelderland.

Een waterontharder

De naam zegt het eigenlijk al. Een waterontharder maakt het kraanwater minder hard. Met harskorrels filtert de waterontharder het water. De harskorrels halen calcium en magnesium uit het water waardoor het water zachter wordt. Vervolgens zorgt zout in de waterontharder ervoor dat de harskorrels worden schoongespoeld.

Voordelen van zacht water

Zacht water heeft veel fijne voordelen. Je hebt minder wasmiddel nodig en je anti-kalkproducten voor de vaatwasser kunnen de prullenbak in. Daarnaast merk je dat er veel minder snel kalkaanslag komt op je huishoudelijke apparaten. En verleng je de levensduur. Naast voordelen voor je portemonnee is zacht water ook beter voor het milieu. Doordat je apparaten beter werken, bespaar je op stookkosten en hoeft de cv-ketel minder hard te werken. Als laatste is zacht water beter voor je huid en haar. Je huid is minder droog en je haren zijn veel zachter als je ze wast met zacht water.

Welke waterontharder past bij mij?

Waterontharders heb je in allerlei soorten en maten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen elektronische en mechanische waterontharders. Een mechanisch systeem werkt op waterdruk. Elektrische waterontharders werken op elektriciteit en zijn daardoor preciezer. Daarnaast zijn er verschillende systemen om het water te ontharden. De drie populairste lichten we voor je uit.

Zoutsysteem

Een zoutsysteem is een veel gebruikte waterontharder. Dit systeem heeft twee cilinders die kunstharskorrels bevatten. De korrels zorgen ervoor dat de zwaardere stoffen uit het water worden onttrokken. Het zout spoelt de korrels schoon.

Filtersysteem

Een filtersysteem waterontharder heeft een filter met actieve kool. Dit systeem zorgt ervoor dat het water niet onthard wordt, maar haalt wel kalk uit het water. Hierdoor kun je heerlijk zacht water uit de kraan drinken zonder een al te ingewikkeld systeem.

Magnetisch systeem

Ten slotte is er nog de waterontharder met een magnetisch systeem. Dit is een systeem waarbij magneten calcium en magnesium uit het water trekken. De magneet zorgt dat deze twee stoffen zich niet hechten aan elkaar en het eenvoudig onthard wordt. De magneet klem je eenvoudig om de waterleiding heen waardoor je geen ingewikkelde installatie hoeft aan te brengen.

Laat jouw waterontharder installeren

Ben je op zoek naar een professionele vakman die jouw waterontharder komt installeren? Dan ben je bij Zoofy aan het juiste adres. In een handomdraai boek je een ervaren vakman die jouw waterontharder goed installeert.

waterontharder installeren ยป