De perfecte maat voor jouw gordijnen bepalen

dinsdag 25 juni 2024

Hoe weet je welke maat jouw gordijnen moeten zijn?

Gordijnen: het item wat zo belangrijk is in je huis maar datgene wat je vaak tot het allerlaatste moment laat liggen bij een verhuizing. Of misschien wel vergeet. Maar goed, die gordijnen moeten er toch echt komen, want anders lig jij de hele zomer wakker én gluren de buren zo bij je naar binnen. Op maat gemaakte gordijnen zijn dan ook ideaal; maar hoe meet je die goed op? Wij leggen het je uit?

Stap 1: Kies je plooi

Voordat je begint met meten, moet je beslissen wat voor soort plooi je wilt voor je gordijnen. De meest voorkomende plooien zijn:

  • Enkele plooi: Voor een eenvoudige en strakke uitstraling.
  • Dubbele plooi: Voor een vollere en luxere uitstraling.
  • Wave plooi: Voor een wat meer moderne en golvende val.
  • Inslagringen: Voor een stoerdere uitstraling.

Onthoud: elke plooi heeft invloed op de hoeveelheid stof die je nodig hebt, dus maak echt altijd eerst deze keuze. Als je twijfelt, kun je ook altijd een inmeetservice aanvragen bij een Woonwinkel bij jou in de buurt.

Stap 2: Breedte meten

Met gordijnrails: Meet de breedte van de rails. Dit is de breedte die je doorgeeft. Je hoeft hier niets bij op te tellen, omdat de leverancier rekening houdt met de plooien.

Zonder gordijnrails: Meet de gewenste breedte van het gordijn. Houd rekening met de pakketdikte (ongeveer 1/4 van de totale breedte), zodat het raam vrij blijft wanneer het gordijn volledig open is.

Met gordijnroede: Meet de breedte van de roede tussen de begin- en eindstoppen. Ook hier zorgt de leverancier voor de plooien.
Zonder gordijnroede: Meet de gewenste breedte zelf en houd rekening met de pakketdikte, vooral bij dikkere stoffen zoals velours.

Stap 3: Hoogte meten

Met gordijnrails: Meet vanaf de bovenkant van de rails tot aan de vloer of vensterbank. Trek 2 cm af om te voorkomen dat de stof over de grond sleept.

Zonder gordijnrails: Meet vanaf het montagepunt tot aan de vloer of vensterbank. Trek 2cm af voor een nette val. Bij een wave plooi trek je 3,5 cm af.

Met gordijnroede: Meet vanaf de bovenkant van de roede tot aan de vloer of vensterbank en tel 2 cm bij de hoogte op.

Zonder gordijnroede: Meet vanaf het montagepunt tot aan de vloer of vensterbank. Houd rekening met een extra 4 cm boven de roede om het gordijn vrij te laten bewegen.

Succes met het meten van je nieuwe gordijnen!