Hoe bekostig je een verbouwing
Bijgewerkt op: 21-08-2023
~ 2 min. lezen
Stel, je wilt een grote verbouwing in je woning financieren: hoe doe je dat? Waarschijnlijk je al een hypotheek afgesloten om je woning te financieren. Je kunt voor een grote verbouwing ook een tweede hypotheek afsluiten. Wat een tweede hypotheek precies is en waarom je dat zou kunnen doen, leggen we je in dit artikel uit.
Wat is een tweede hypotheek?
Stel: je hebt een hypotheek afgesloten voor de aankoop van je woning. Het kan zomaar zijn dat je woning in de huidige marktwaarde hoger is dat je hypotheekbedrag. Dit betekent dat je overwaarde hebt op je huis. Je kunt dan een tweede hypotheek afsluiten, want je hebt financiƫle ruimte door deze overwaarde. Een tweede hypotheek is dan de mogelijkheid om extra geld vrij te maken.
Waarom een tweede hypotheek afsluiten?
Een tweede hypotheek wordt vaak afgesloten om een verbouwing van je woning te financieren. Denk dan aan een nieuwe keuken, badkamer, woningverbetering of een extra dakkapel of isolatie. Daarnaast kan een tweede hypotheek ook afgesloten voor andere uitgaven, zoals voor een auto of een recreatiewoning. Je kunt er zelfs een persoonlijke lening mee aflossen.
Wat zijn de voorwaarden van een tweede hypotheek?
Je moet niet zomaar een extra hypotheek afsluiten: hier zitten namelijk altijd fiscale en financiƫle aspecten aan vast. Net als voor je eerste hypotheek, gelden er namelijk ook specifieke voorwaarden voor een tweede hypotheek voor een verbouwing of andere uitgave. Je inkomen moet bijvoorbeeld hoog genoeg zijn om de extra hypotheeklasten te dragen en de overwaarde van je woning moet ook voldoende zijn. Niet bij iedere hypotheekverstrekker kun je 100% van je overwaarde afsluiten als tweede hypotheek.
Hoe kun je een tweede hypotheek berekenen? En hoe zit het met de kosten? Daarvoor is het verstandig om naar een hypotheekverstrekker te gaan en je te laden adviseren over wat jouw mogelijke tweede hypotheek inhoudt en welke kosten eraan verbonden zijn.