Doe-het-zelf douchekraan vervangen
woensdag 10 mei 2023
Meet voordat je een douchekraan gaat vervangen altijd eerst de hartafstand van je huidige kraan. Weet je niet wat een hartafstand is? Check dan stap 3. Koop daarna pas een nieuwe douchekraan.
Wat je nodig hebt
- Waterpomptang
- Doek
- Dweil
- Verstelbare steeksleutel
- Inbussleutel
- Teflontape
- Waterpas
- Kit
Het stappenplan van douchekraan vervangen
Stap 1: De hoofdkraan dichtdraaien
Vergeet nooit allereerst de hoofdkraan dicht te draaien. De hoofdkraan zit vaak vlakbij de watermeter. Zet vervolgens de kranen open en zorg ervoor dat je alle leidingen goed leeg laat lopen. Zet eerst op de bovenste verdieping alles open en werk op die manier naar beneden toe. Zorg er zeker voor dat bij alle kranen er geen watertoevoer meer is.
Stap 2: Oude douchekraan vervangen
Je kunt nu beginnen met het vervangen van de kraan. Allereerst zul je daarvoor de kraan moeten verwijderen. Draai de moeren los. Vervolgens kun je beide rozetten losdraaien. Achter de rozetten zitten de S-koppelingen, welke je vervolgens kunt losdraaien. De S-koppelingen kun je, mits zij in een goede staat verkeren en zij een waterpas positie hebben, hergebruiken. Je kunt ze ook vervangen door de nieuwe meegeleverde S-koppelingen. Je kunt nu de oude kraan gemakkelijk verwijderen.
Stap 3: Douchekraan vervangen S-koppeling
De meeste meng douchekranen zijn tweegats bevestigd. Tussen het koude en warme aansluitpunt zit normaliter een standaard afstand van 12 of 16 cm tussen. Check welke afstand voor jouw douchekraan van toepassing is. Je kunt met de S-koppelingen de afstand van de aansluitpunten aanpassen.
Stap 4: S-koppeling
Heb je de S-koppelingen op de juiste afstand gemonteerd? Breng dan teflontape op het schroefgedeelte aan. Breng de tape met 3 tot 4 slagen aan. Rek de tape wat uit zodat het wordt strakgetrokken in het schroefdraad. Gebruik de tape met de draairichting mee. Draai de S-koppelingen niet terug, beschadigt teflontape kan zorgen voor een lekkage. Mocht dit toch gebeuren zul je opnieuw teflontape moeten aanbrengen. Check of de S-koppelingen waterpas staan. Kit de openingen tussen de S-koppelingen en je tegels af met silicone kit. Hiermee voorkom je dat het water wat over de tegels loopt niet achter je tegels, in de muur kan komen, via die openingen. Schuif over de S-koppelingen, de nieuwe rozetten. Je kunt nu de douchekraan met aansluitmoeren en pakkingringen op de S-koppelingen monteren.
Stap 5: Douchekraan monteren
Je wil natuurlijk je nieuwe kraan wel zonder krassen monteren. Wikkel daarom een doek om het chroom van de muren, alvorens je de steeksleutel gebruikt om de moeren van de kraan stevig vast te zetten. Zo beschadig je de douchekraan niet. Zet vervolgens de hoofdkraan weer open en controleer hierop.
Stap 6: Badkamerkraan vervangen
Is jouw douchekraan tevens een badkamerkraan? Dan heb je meestal een tweede aansluiting, waarop de douchekop en (glij)slang wordt aangesloten. Een badkraan is voorzien van en knop waarmee je bepaalt of het water via de douchekop stroomt of via de kraan. De douchekop kan je in hoogte verstellen met behulp van de bijgeleverde glijstang.
Stap 7: De thermostatische douchekraan
Heb je een thermostatische douchekraan? Deze kraan is zeer geschikt voor zowel douche en bad. thermostatische douchekranen hebben een veiligheidssysteem zodat het water nooit heter kan worden dan 38 graden. Daarnaast hebben ze soms een spaarstand waarmee je op de waterstroom kunt besparen, tot wel 50%
Douchekraan vervangen kosten
Waren de bovenstaande stappen je teveel en ben je bang dat het niet gaat lukken? Geen probleem boek eenvoudig een loodgieter via Zoofy voor €65,-. De overige kosten voor het vervangen van een douchekraan zijn afhankelijk van het type douchekraan, het tegelwerk en de tijd dat de vakman bezig is met de klus.
Thermostaatkraan douche vervangen?
Wil je de thermostatische douchekraan vervangen? Ook dan sluit je eerst de hoofdkraan dicht. Deze vindt je doorgaans onder de deurmat. Gebruik voor het loshalen van de oude thermostaatkraan de steeksleutel. Dat zal waarschijnlijk niet zo gemakkelijk zijn. Draai de onderdelen los tussen de rozetten en het langwerpige deel van de termostaatkraan. Haal de rozetten weg, daardoor worden de aansluitingen in de muur zichtbaar. Check vervolgens of de S-koppelingen waterpas staan. Zo niet, kun je die nu nog verstellen. Wikkel vervolgens, net als bij de mengkraan teflontape om de schroefdraad. Gebruik nooit een oude laag teflontape opnieuw, om lekkage te voorkomen. Gebruik vervolgens, net als bij de mengkraan kit om de gaten te dichten tussen de s-koppelingen en de tegels. Check daarna of de thermostaatkraan recht hangt, door hem er losjes op te draaien. haal de kraan vervolgens weer los en monteer de nieuwe rozetten over se S-koppelingen. Dit de thermostaatkraan echt goed recht? Als dit niet het geval is, kun je de kraan beschadigen. Gebruik, net als bij de mengkraan een doek tussen de steeksleutel en de thermostaatkraan, tijdens het monteren. Zo voorkom je krassen. Zo. Jij kan nu weer lekker spetteren!
TIP: buitenkraan aanleggen
Ook van het aanleggen van een buitenkraan kun je Zoofy gebruiken. Via Zoofy vind je eenvoudig een loodgieter die een buitenkraan kan installeren. Geef in het klusaanvraagformulier aan dat je een buitenkraan wil plaatsen. Zoofy zoekt een geschikte vakman die langskomt op het moment dat het jou het beste uitkomt.