Last van uitstelgedrag in jouw verbouwingsplannen? Zo begin je écht!

donderdag 10 oktober 2024

Ken je dat gevoel? Je hebt grootse verbouwingsplannen, maar elke keer als je er aan wil beginnen, gebeurt er iets waardoor je het weer uitstelt. Dan is er weer een verjaardag, drukte op werk of ben je moe. En voor je het weet, ben je weken of zelfs maanden verder en heb je nog niets concreets gedaan. Goed nieuws: je bent zeker niet de enige! Uitstelgedrag is iets waar velen van ons mee worstelen, vooral bij grote projecten zoals een verbouwing. Maar hoe zorg je ervoor dat je nu écht aan de slag gaat? In dit artikel duiken we er op in.

Waarom stel je je verbouwing uit?

Er zijn een paar veelvoorkomende redenen waarom mensen hun verbouwingsplannen blijven uitstellen. Misschien herken je jezelf hierin:

  1. Overweldigd door de hoeveelheid werk: Je ziet alleen maar een enorme berg werk voor je liggen. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Het voelt alsof het nooit gaat lukken, dus je schuift het vooruit en ziet door de bomen het bos niet meer.

  2. Gebrek aan overzicht: Je weet simpelweg niet waar je moet starten. De keuken? De badkamer? Je hebt geen duidelijke planning en daardoor raak je al snel het overzicht kwijt. En je weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk.

  3. Faalangst of onzekerheid: Wat als het misgaat? Wat als je de verkeerde keuzes maakt? Deze twijfels zorgen ervoor dat je liever uitstelt dan begint.

Zo pak je uitstelgedrag aan en start je je verbouwing

Gelukkig kun je met een paar simpele stappen je uitstelgedrag doorbreken. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Maak een plan
    En houd je eraan! Een helder plan geeft je overzicht en voorkomt dat je dus steeds weer overweldigd raakt. Zet stap voor stap op papier wat er moet gebeuren en welke prioriteiten er zijn. Dat geeft rust en duidelijkheid, en helpt je om te beginnen. En nog een héle handige tip: check assertief.nl anders eens voor tips over hoe je assertiever beslissingen kunt nemen in je verbouwingsproces. 

  2. Begin klein
    Je hoeft niet meteen je héle huis op de schop te nemen. Kies één ruimte of één taak die je als eerste wilt aanpakken. Het schilderen van die ene muur of het vervangen van een kraan kan al genoeg zijn om je in beweging te krijgen. Stapje voor stapje!

  3. Zet een deadline
    Een van de redenen waarom mensen uitstellen, is omdat er geen harde deadline is gezet. Helaas maar waar! Plan voor jezelf dus een datum waarop je echt moet starten. Houd je aan die datum alsof het een belangrijke afspraak is die je niet kunt missen.

  4. Schakel hulp in
    Je hoeft het niet alleen te doen. Soms kan het enorm helpen om iemand in te schakelen die je bij de hand neemt. Of het nu een vriend is die helpt bij het sloopwerk, of een professional die je begeleidt bij de planning, extra hulp maakt het allemaal minder groots. En bovendien kan het ook nog een stuk gezelliger zijn!