Zoek hier je klusje
Kokend kokendwaterkraan

De voordelen van een kokendwaterkraan

woensdag 29 december 2021

Waarschijnlijk heb je er vast al eens over gehoord, een kokendwaterkraan. Vaak wordt hiervoor de term Quooker gebruikt, net zoals we elk bruisend mineraalwater Spa noemen. Quooker is echter een merknaam en uiteraard zijn er nog veel meer kokendwaterkranen verkrijgbaar zoals van het merk Grohe en Howat. In dit blog leggen we je de voordelen kokendwaterkraan uit en geven je tips waar je bij de aanschaf en installatie op moet letten.

De voordelen kokendwaterkraan

Overweeg je een nieuwe keuken aan te schaffen of heeft jouw huidige mengkraan de beste tijd gehad? Dan is het echt het overwegen waard om een kokendwaterkraan te (laten) installeren. Nadat je het kinderslot hebt ontgrendeld (kindvriendelijke en veilige bediening), komt er direct kokend water uit de kraan. Fijn wanneer je een pot thee wilt zetten of alleen een kopje thee wilt zetten, een grote pan te vullen of bijvoorbeeld flessen moet reinigen. Dat betekent dat je niet meer op kokend water hoeft te wachten, je altijd de juiste hoeveelheid kokend water tot je beschikking hebt én je meer plaats op het aanrechtblad hebt. De waterkoker kan dan wel de deur uit. Behalve kokend water komt er,
als er tenminste een speciaal mengventiel is aangesloten, ook warm en koud water uit dezelfde kraan. Hoe ideaal is dat!
Dus nog even resumerend, dit zijn de voordelen kokendwaterkraan:

  • waterkoker overbodig, meer plaats op het aanrecht
  • kokend, warm én koud water uit één kraan (zogenaamde 3-in-1 kraan)
  • extra veilig voor kinderen

Waterkoker overbodig

(Deze heb je dus niet meer nodig!)

Veiligheid voorop

Iedere kokendwaterkraan is voorzien van een kinderbeveiliging. Pas na het ontgrendelen van deze beveiliging, komt er kokend water uit de kraan. Bij de meeste kokendwaterkranen moet je daarvoor je vinger een paar seconden op een knop op de kraan houden, totdat er een lampje gaat knipperen. De beveiliging kan echter per merk verschillen. Lees daarom voor de eerste ingebruikname van de kraan de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. Neem indien mogelijk extra voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat kleine kinderen gemakkelijk bij de kraan kunnen komen.
Laat je de kraan door een vakman installeren, bijvoorbeeld een van de vakmannen van Zoofy? Die hebben ervaring met het plaatsen van dit type kranen en kunnen je er meer over vertellen.

Wat is er nodig voor de installatie van een kokendwaterkraan en hoe werkt het?

Behalve de kraan zelf, is er een boiler nodig, die in een keukenkastje of onder de plint kan worden geïnstalleerd. De boiler zorgt ervoor dat het kokend water onder druk wordt opgeslagen en dat het water op temperatuur wordt gehouden. Na ontgrendeling van de (kinder-)beveiliging komt er rechtstreeks vanuit de boiler kokend water uit de kraan.
Verder is er een koudwatertoevoer en een warmwatertoevoer nodig. De laatste wordt op de boiler aangesloten. Met de warmwatertoevoer kan het kokend water in de boiler dat je hebt gebruikt, weer worden aangevuld.

De capaciteit van de boiler

Welke grootte de boiler moet hebben, is afhankelijk van de hoeveelheid kokend water die je denkt te gaan gebruiken. Wil je een of meerdere grote pannen met kokend water vullen, dan geniet een boiler met een inhoud van acht liter de voorkeur boven een boiler van vier liter. Dat is ook het geval wanneer je een 3-in-1 kraan hebt en veel gewoon warm water nodig hebt, bijvoorbeeld voor het afspoelen van smerige vaat. Hoewel een boiler zichzelf met (koud) water vult, duurt het even voordat het water weer op temperatuur is. Kies je voor een grote boiler? Houd er rekening mee dat deze boiler qua afmetingen in het keukenkastje past.

Het uiterlijk van de kokendwaterkraan

Gelukkig kun je ook bij een kokendwaterkraan uit diverse vormen, kleuren en designs kiezen. Het is een kwestie van smaak (én van geld natuurlijk). Sommige merken bieden dit type kraan met ronde, gebogen vorm aan. Andere merken hebben een hoekiger design.

Stroomvoorziening

Voor een goede werking van een kokendwaterkraan is er stroom nodig die de boiler voedt. Sluit de boiler bij voorkeur aan op een andere groep dan de vaatwasser of de kookplaat. Door keukenapparatuur niet allemaal op dezelfde groep aan te (laten) sluiten, wordt die groep niet overbelast en kun je zorgeloos meerdere apparaten tegelijk gebruiken. Je kunt overwegen om een aparte groep aan te laten leggen, bijvoorbeeld door een elektricien die je snel en eenvoudig via Zoofy boekt.

Energielabel

De meeste kokendwaterkranen hebben net zoals veel andere apparaten, een zuinig energielabel. Dat is wel zo fijn voor het je portemonnee én het milieu.

Veilige installatie

Nu je alles weet over de voordelen kokendwaterkraan, wil je die natuurlijk snel en veilig laten installeren, evenals de bijbehorende boiler. Dat kan natuurlijk door de montagehandleiding zorgvuldig door te lezen en alle stappen te volgen. Eenvoudiger, sneller én veiliger is het echter om de installatie aan een vakman over te laten. Bij Zoofy is jouw klus zo geklaard. Voor je het weet staat er een vakman uit de buurt bij jou op de stoep. Het enige dat je hoeft te doen is het doorgeven van drie momenten aan Zoofy waarop de vakman contact met jou mag opnemen. De vakmannen en vakvrouwen van Zoofy scoren gemiddeld maar liefst een 9,2. Jouw klus is dus in professionele handen.