Tips om ongedierte te bestrijden
donderdag 19 mei 2022
Hoe ongedierte bestrijden
Misschien ril je al bij de gedachte en wil je er liever niets over horen. Ongedierte. Toch is het heel belangrijk om te weten hoe je in het geval van een plaag of overlast het beste kunt handelen. Nog beter is het om vooraf een aantal preventieve maatregelen te (laten) treffen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, of bestrijden in dit geval. Want op stankoverlast, doorgeknaagde elektriciteitskabels of een aangevreten boek zit niemand te wachten.
Drie soorten veelvoorkomende ongediertes
In onderstaand blog bespreken we een drietal vaak voorkomende plagen.
Ratten
Alleen al die lange staart. Maar dat is niet het enige probleem. Ratten veroorzaken gewoon overlast. Ze richten schade aan je woning toe en dragen ziektes over. Je kunt met een paar eenvoudige tips een rattenplaag voorkomen. Bestrijden is wat lastiger, zeker omdat het gebruik van rattengif verboden is.
Ratten kun je buiten de deur houden door de volgende maatregelen:
Wat kun je doen
Het dichtmaken van spleten, kieren en gaten in vloeren en gevels met speciaal daarvoor bedoelde weringspasta. Plaats speciale weringspluggen bij openingen in spouwmuren. Ratten hebben maar een kleine opening nodig om binnen te komen, hetgeen ze ook via putjes, riolen en regenpijpen kunnen. Let er wel op dat er nog voldoende ventilatie binnenkomt.
Laat niets eetbaars slingeren. Schaf een afsluitbare afvalbak aan en berg diervoeding in garage of schuur in afsluitbare plastic bakken of tonnen op. Verwijder afgevallen fruit onder fruitbomen en laat nooit restjes brood achter als je de vogels voert. Beter is het om helemaal geen vogels te voeren.
Ruim in en rondom huis op
Ratten hebben een voorkeur voor rommelige en beschutte plekken. Houd de gevel van je woning en je schuur vrij (stapel er niets tegen aan) en snoei struiken aan de onderkant.
Heb je een volière of een kippenhok? Maak dit dan rondom met fijnmazig gaas dicht om te voorkomen dat de ratten zich aan het voer te goed komen doen.
Ben je er ondanks bovenstaande tips niet in geslaagd de ratten buiten de deur te houden?
Dan kun je het beste met een ongediertebestrijder contact opnemen. Hebben meerdere mensen in je omgeving last van ratten, neem dan met de gemeente contact op.
Ratten met gif bestrijden is verboden maar je mag op je eigen terrein wel een val of een klem gebruiken.
Twijfel je of je met ratten of muizen te maken hebt? Je vindt vast uitwerpselen. Die van een rat zijn 0,5 centimeter dik tot 2 centimeter lang. Vaak zitten ze als een soort hoopje aan elkaar geplakt. Op plaatsen waar ratten veel lopen, laten ze buiksmeer (een vettige laag) achter.
Alle bovengenoemde maatregelen gelden natuurlijk ook voor muizen.
Mieren
Hoewel mieren nuttige beestjes zijn, ben je die in huis liever kwijt dan rijk. Maar ook buitenshuis kunnen ze schade aanrichten en zelfs een heel terras ontwrichten. Gelukkig kun je mieren op een milieuvriendelijke manier weren.
Wat kun je doen
Zorg dat naden en kieren worden afgedicht en dek ventilatiegaten met fijnmazig (insecten-)gaas af. Mieren zijn altijd ijverig op zoek naar voedsel. Zorg daarom altijd voor een schoon aanrecht zonder kruimels of restjes zoetigheid en sluit aangebroken verpakkingen goed af. Reinig het aanrecht en keukenkastjes grondig met zeep om het lokspoor te verwijderen. Een mier die voedsel heeft ontdekt, maakt direct een spoor met geurstof, wat andere mieren weer aantrekt. Voor je het weet is er sprake van een plaag.
Vervolgens is het zaak om ook buitenshuis maatregelen te treffen en de mieren op een dwaalspoor te brengen. Mieren volgen namelijk via deen geurspoor hun vaste route. Dat spoor moet je onderbreken. Mieren in de tuin houden niet van sterk ruikende (on-)kruiden zoals afrikaantjes, munt, basilicum, lavendel of bieslook.
Mieren nestelen zich graag onder tegels. Daar zitten ze veilig en warm. Dus hoe minder tegels er in een tuin aanwezig zijn, des te minder kans op mieren.
Minder tegels is ook beter voor het milieu. Zo kan er meer regenwater de bodem in.
Mieren kun je meestal met wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes bestrijden. Het is het proberen zeker waard.
• Giet kokend water over de mieren of het mierennest
• Strooi koffiedik of peper bij de ingang van een mierennest
• Mieren bestrijden met sterk geurende kruiden/planten
• Koper (bijvoorbeeld centen) in de tuin leggen
Wil je de mieren chemisch bestrijden? Dat mag alleen met een toegelaten bestrijdingsmiddel dat je herkent aan het toelatingsnummer van het Ctgb.
Let op, als je met tropische mieren te maken hebt, moet er een professionele mierenbestrijder worden ingeschakeld.
Papiervisjes
Sla je wel eens een boek open en kruipt daar een beestje uit? Grote kans dat je met het papiervisje te maken hebt. Het is een kruipend insect met twee lange antennes en drie staartachtige draadjes. Ze zijn tot 15 millimeter lang, grijs gespikkeld en heeft glanzende schubben. Je bent niet de enige die dol op boeken is. Het papiervisje is zeer schadelijk voor je boeken en veroorzaakt daar vraatschade aan. Maar ook posters, fotoalbums en behang zijn niet veilig.
Wat kun je doen
Papiervisjes houden van vocht én warmte. Goed ventileren is het devies, zodat je woning niet te vochtig wordt. Papiervisjes houden niet van de kou.
Om papiervisjes te weren, moet je naden en kieren (laten) afkitten, bijvoorbeeld door de vakman van Zoofy. Controleer met name de ruimte waar de CV-ketel hangt, dat is doorgaans de zolder.
Berg je boeken die je opslaat in afsluitbare plastic boxen op en controleer je boekenkast die op een warme plaats staat regelmatig op vraatschade.
Papiervisjes nestelen zich graag achter loszittend behang. Zorg er altijd voor dat het behang naadloos aansluit of schakel via Zoofy een professional in om te behangen. Wil je de papiervisjes chemisch bestrijden? Dat mag alleen met een toegelaten bestrijdingsmiddel dat je herkent aan het toelatingsnummer van het Ctgb.