Zoek hier je klusje
Windmolen thuis plaatsen
Woning verduurzamen windmolen thuis kostenoverzicht

Wat kost een windmolen voor thuis

maandag 05 december 2022

Kosten windmolen thuis

Overweeg je om thuis een windmolen te plaatsen? Dan ben je vast benieuwd naar de windmolen voor thuis kosten. Die ontdek je in dit artikel. Je komt er ook te weten van welke factoren deze kosten afhankelijk zijn en wat de voordelen van een windmolen voor thuis zijn. Neem dit artikel dus zeker door als je van plan bent om een kleine windmolen te kopen. Zo ben je goed geïnformeerd!

Windmolen thuis kosten: een overzicht

Indien je een kleine windmolen wilt kopen, wil je vast eerst weten wat de windmolen thuis prijzen zijn. Uiteraard zijn windmolen thuis kosten afhankelijk van extra factoren, maar gemiddeld kun je rekening houden met een prijs tussen de 6.000 en 35.000 euro.

De windmolen thuis kosten zijn dus niet min. Maar je vindt het vast interessant om te weten dat je er al een kan kopen voor een paar honderden euro's. Je hoeft er dus niet per se veel geld aan uit te geven. Onthoud wel dat je voor een krachtigere windmolen meer betaalt en dat deze een hogere opbrengst heeft. De kosten van een kleine windmolen liggen ook hoger dan het gemiddelde als je een windturbine met zonnepanelen laat plaatsen. Daarnaast is de prijs afhankelijk van het type windmolen. Hieronder een overzicht!

Kosten windmolen per type

Type windmolen Kosten
Import kleine windmolen  200 tot 500 euro
Kleine Europese windmolen  rond de 1.200 euro
Grote windmolen boerderij  ongeveer 30.000 euro
Grote commerciële windmolen  1 tot 5 miljoen euro

Waarom een windmolen thuis plaatsen?

Een windmolen in je tuin plaatsen, lijkt onmogelijk. Want hoe zou je daar in hemelsnaam plaats voor hebben? Toch kan het, want er bestaan kleine windmolens die slechts zo'n 2 tot 15 meter hoog zijn. De kleinste modellen kun je zelfs op je dak installeren en nemen dus geen plaats in je tuin in. Maar waarom zou je dan een kleine windmolen kopen?

Je eigen windmolen hebben, heeft heel wat voordeel. Zo kun je er makkelijk zelf groene energie mee opwekken. Daardoor help je het milieu een handje. Een mini-windmolen is ook goed te combineren met zonnepanelen en vergt bijna geen onderhoud.

Prijsbepalende factoren van kleine windmolens

Om een beter zicht te hebben op hoeveel je voor een kleine windmolen moet betalen, dien je de prijsbepalende factoren te kennen. Wij zetten ze voor jou op een rij!

Vermogen

Het vermogen is een grote prijsbepalende factor van een kleine windmolen. Hoeveel kilowattage deze het best kan hebben, hangt af van je energieverbruik. Daarbij is het belangrijk om te weten dat een gemiddeld gezin in Nederland zo'n 3.000 kWh aan elektriciteit verbruikt.

Een windmolen onder de 100 kilowatt kost je ongeveer 2.500 tot 7.000 euro per kilowatt. Voor een kleine windmolen van 10 kilowatt betaal je tussen de 40.000 en 70.000 euro. Daarmee genereer je zo'n 10 kW in een uur. Een kleine windmolen met een hoger vermogen, heeft ook een hogere opbrengst.

Plaatsingskosten

De windmolen thuis prijzen zijn ook afhankelijk van de plaatsingskosten. Als je er zelf een plaatst, betaal je uiteraard veel minder. Maar het is niet zo eenvoudig om zelf een kleine windmolen in je tuin of op je dak te plaatsen. Reken dus ook de plaatsingskosten bij. Deze liggen doorgaans tussen de 480 en 4.000 euro.

Omvormer en bekabeling

Ook de omvormer en bekabeling die je kiest bepalen de prijs voor een kleine windmolen. Hoe beter de kwaliteit van de omvormer en bekabeling, hoe meer je moet betalen.

Wat is de opbrengst van een kleine windmolen?

Je wilt vast ook weten wat de opbrengst van een kleine windmolen is. Dit hangt uiteraard af van hoe krachtig en groot je windmolen is. Het is onmogelijk om er een vast bedrag op te kleven, maar er is wel een formule om dit uit te rekenen.

Zo bereken je de opbrengst

De opbrengst van een kleine molen kun je uitrekenen door het aantal vollasturen te vermenigvuldigen met het vermogen van de kleine windmolen. Daarvoor moet je natuurlijk eerst weten wat het aantal vollasturen precies is. Vollasturen staat voor het aantal uren waarin de windmolen op vol vermogen energie opgewekt heeft. Gemiddeld heeft een kleine windmolen 2.000 tot 2.500 vollasturen.

Hoe bespaar je op de windmolen thuis kosten?

Een windmolen is niet goedkoop, maar je kunt besparen op de kosten door energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Als je dat doet, moet de windmolen wel registreren op energieleveren.nl. Denk ook goed na over met welke energieleverancier je in zee gaat. Dat is belangrijk, want het teruglevertarief kan variëren tussen de 0,04 en 0,12 cent per kWh. En je wilt uiteraard de beste deal maken.

Windmolen zelf maken of laten doen?

Zelf een kleine windmolen maken, doe je niet zomaar. Het is moeilijk en je moet er verstand van hebben. De windmolen laten bouwen en vervolgens zelf op je dak plaatsen is wel mogelijk, maar niet aangeraden. Als je deze op je dak wilt installeren, doe je dat namelijk niet zonder gevaar. Het is veiliger én handiger om je molen door een vakman te laten plaatsen. Op die manier ben je er ook zeker van dat alles goed verloopt.

Het is ook belangrijk om te weten dat je voor het plaatsen van een kleine windmolen een omgevingsvergunning nodig hebt. Vraag deze aan bij de gemeente voordat je een windmolen koopt.

Kleine windmolen laten plaatsen? Kies voor een vakman van Zoofy

Je laat je kleine windmolen het best plaatsen door een vakman met ervaring. Tenminste als je er zeker van wilt zijn dat deze goed geïnstalleerd wordt. Als je op zoek gaat bij Zoofy naar een vakman hoef jij je alvast geen zorgen te maken. Onze vakmannen worden namelijk altijd grondig gescreend. Zo verzekeren wij jou van kwaliteitswerk!

Beroep doen op een vakman van Zoofy heeft als bijkomend voordeel dat je geld bespaart. Want doordat je automatisch gekoppeld wordt aan de beste vakman uit je buurt, hoef je geen voorrijkosten te betalen.

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 3 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code